Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 23:36 4 319 25

"Алкохолът е отрова още от първата капка"

  • здраве-
  • алкохол-
  • вреда-
  • инсулт-
  • тютюнопушене-
  • отрова

Според новата препоръка за физическото здраве е най-добре да не се пие никакъв алкохол

"Алкохолът е отрова още от първата капка" - 1
Снимка: Shutterstock

Германия заема третото място в света по консумация на алкохол на глава от населението. Германецът на възраст над 15 години изпива средно по десет литра чист алкохол годишно. А това се равнява на около 450 бутилки бира или 100 бутилки вино. И докато на празници като Октоберфест и по карнавалните шествия консумацията на алкохол предизвиква радост и веселба, вредните аспекти често се пренебрегват. В интервю за обществената медия SWR Тобиас Бьотлер, специалист по чернодробни заболявания от Университетската болница във Фрайбург, казва: "Алкохолът е отрова, още първата капка е вредна. Не съществува такова нещо като здравословна консумация на алкохол", казва той.

Намалете консумацията на алкохол!

Въз основа на актуалните научни открития за вредата на алкохола Германският център по проблемите на зависимостите (DHS) актуализира своите препоръки относно консумацията на алкохол. В тях се казва ясно, че трябва да намалим консумацията, независимо от това какви количества алкохол приемаме. "Най-добре е да не консумира никакъв алкохол. Алкохолните напитки носят рискове за физическото здраве на хората", четем в препоръките.

Проучвания за отделни заболявания - като сърдечносъдови проблеми и някои видове рак - показват "линейна зависимост между степента на алкохолна консумация и вероятността за преждевременна смърт. Тя е най-ниска, когато не се пие алкохол, и обратното - колкото повече алкохол се консумира, толкова по-голям е рискът от смърт." Това важи най-вече за хората хипертоници, със сърдечна аритмия, инсулт и седем вида рак, включително на горните дихателни пътища и храносмилателния тракт, на гърдата и на черния дроб, четем още в публикацията на АРД.

Досега малките количества приеман алкохол се смятаха за безвредни за здрави хора: максимум 24 грама чист алкохол на ден за мъжете и 12 грама за жените, което се равнява съответно на две или на една малка бира. Новите изследвания категорично променят тази оценка.

Според новата препоръка за физическото здраве е най-добре да не се пие никакъв алкохол. Това виждане се подкрепя и от актуалните становища на СЗО и Световния фонд за изследване на рака, както и на Германския център за изследване на рака DKFZ.

Алкохолът като рисков фактор за рак и други заболявания

Консумацията на алкохол води до различни последици: от леко замайване до тежки отравяния. В дългосрочен план редовната консумация на алкохол може да доведе до сериозни здравословни проблеми като чернодробни и сърдечносъдови заболявания, както и до рак. Смята се, че консумацията на алкохол е причината за повече от 20 000 нови случая на рак годишно в Германия. Експертите предполагат, че от общо над 500 000 нови случая на рак годишно около 40% могат да бъдат предотвратени чрез по-здравословен начин на живот.

Затова препоръките за намаляване на консумацията на алкохол са в съответствие с други такива за укрепване на здравето, като отказ от тютюнопушене, достатъчно движение и отслабване при затлъстелите хора, посочва още германската обществена медия.

Не омаловажавайте проблема!

Хората, които пият прекомерно или са пристрастени към алкохола, са допълнително изложени на повишен риск от психични проблеми. Те по-често страдат от депресия и тревожни разстройства, а рискът при тях от социални проблеми, като безработица или финансови затруднения, е значително по-висок. От друга страна психологическите проблеми пък увеличават потенциала за пристрастяване, което води до един порочен кръг.

Лекарите казват: алкохолът е канцерогенен - във всякаква доза. Дори прословутата чаша червено вино вечер е вредна. Приемането на повече от една чаша пенливо вино за жените или половин литър бира за мъжете представлява риск за здравето, пише АРД.

Рекламата внушава, че алкохолът е безвреден

В обществото съществува по-скоро положително отношение към алкохола. Рекламите или репортажите от известни бирени фестивали като мюнхенския Октоберфест внушават, че алкохолът е безвреден и дори незаменим при обществени събирания. И все пак: той взима жертви.

В Германия 7,9 милиона души на възраст между 18 и 64 години употребяват алкохол в количества, които са опасни за здравето им. Това е приблизително един на всеки седем души. Около девет милиона души в тази възрастова група имат най-малкото проблеми с консумацията на алкохол. Според по-ранни изчисления общо над 40 000 души в Германия умират преждевременно всяка година в резултат на консумацията на алкохол.

Призиви за по-високи цени на алкохола

Поради това от Германския център по проблемите на зависимостите настояват да бъдат вдигнати цените на алкохолните напитки в Германия. Освен това е наложително да се подобри защитата на младите хора: в Германия продажбата на бира и вино е разрешена от 16-годишна възраст. Според експертите на Центъра минималната възраст трябва да бъде вдигната на 18 години.

Публикацията на АРД завърша със съвета на доктор Тобиас Бьотлер от Фрайбург: "В крайна сметка единствената напитка, която е наистина здравословна, е чаша вода или неподсладен плодов чай", уверява той.

Автор: Ралф Кьорбел свр


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стол

    31 5 Отговор
    Да четеш заглавията във факти също.
  • 2 КггиифиВ

    33 3 Отговор
    Нацията която се напива с бира е по-напред в класацията за консумация от тази, която с бира изтрезнява!!!
  • 3 Град Симитли

    9 2 Отговор
    "... Автор: Ралф Кьорбел свр/сервитьор/.. :))
  • 4 Русофил

    11 10 Отговор
    Какво ли ще кажат Медведев и Захарова по въпроса за вредата от алкохола.
    А тези на фронта

    Коментиран от #25

  • 5 някъде далеч

    17 2 Отговор
    ,,Истинският мъж, не пие, не пуши и ...не съществува.,, - последното при мен не е вярно, тъй като за добро или лошо изобщо не съм започвал с цигари или алкохол.И съм си хетеро до гроб за протокола. А такива мъже с подобен профил са скучни на жените явно..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цитат

    7 2 Отговор
    "Това важи най-вече за хората хипертоници, със сърдечна аритмия, инсулт и седем вида рак."
    🤭

    Коментиран от #8, #12, #24

  • 8 Дойче Веле

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Цитат":

    Винаги убедителни
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 оФчара

    6 1 Отговор
    Има си закони в тази държава,.....швепс и кокакола враг на алкохола
  • 14 аз роботът

    16 0 Отговор
    животът е вреден по принцип. защото винаги води до смърт.

    Коментиран от #21

  • 15 Геша

    12 2 Отговор
    Талибанизмът отново прави опит да ни вкара в концлагер и да печели пари. Не ги ли премахнем ще ни унищожат със зеления идиотизъм, борбата със климатичните промени ту на затопляне ту на застудяване, джендъризма и т.н. Сега и срещу всяка капка алкохол.Забравиха че това го играха вече в САЩ.
  • 16 Един

    13 0 Отговор
    Ей друго си е да умреш здрав и да помниш всичките пъти, когато не си пил какви глупости си правил. Само на минерална вода и соя.
  • 17 доктор Виночерпев

    20 0 Отговор
    Няма такова нещо. Средиземноморската диета включва задължително-наред със зехтин,риба, бобови храни, зеленчуци, маслини, мед от мащерка--но и червено, а може и бяло вино. На островите Крит и Икария в Гърция редовно пият червено вино и живеят най-дълго в цяла Гърция- средно по 86 години.При германците проблемът идва от консумацията на преработено месо-наденички, кренвиршии, шунки, салами и др.В тях има консерванти, сол, оцветители и др.
  • 18 чичо Гюнтер

    12 0 Отговор
    Не плашете хората, германците пият без мезе и то като невидели, като руснаците. Смесват бира с твърд алкохол.-шнапс, водка, коняк. Пият бързо и лакомо. Затова е така.
  • 19 Оправдания

    13 0 Отговор
    Така ще е набодаха хората с ваксини които отварят рак и други проблеми и сега алкохола е виновен.Щом Сзо го казва нещата са ясни.
  • 20 Салют

    13 0 Отговор
    Французите без вино не сядат да обядват или вечерят, а живеят дълго, както и италианците, испанците, гърците.Сега във Франция с трепет чакат деня на виното Божоле ново- третия четвъртък на ноември, тогава е съъщински празник. Всеки французин тогава изпива една бутилка от новото вино. А живеят дъълго, особено в комбинация съъс синьо сирене, което действа като пеницилин, предпазва от всякаква болести.
  • 21 поговорки

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "аз роботът":

    Турците имат две известни поговорки: едната е : И да си жив не е лесно.А другата е: Кефът няма цена. Затова яжте и пийте, защото животът е кратък, пк и нищо не се знае-виждате какво става-войни, земетресения, наводнения, пожари, болести.
  • 22 Бай Шукри ага ефенди

    19 1 Отговор
    Алкохолът е Изключително полезен за здравето ! Убива всички паразити , вируси , дезинфекцира рани , прочиства кръвоносните съдове ! Но идеята на Господарите е хората да боледуват, да купуват прескъпите лекарства и да се правят баснословни печалби на гърба на истрадалия народ . И ,разбира се , да се вдига цената на алкохола и цигарите !
  • 23 ЧОЧО

    12 1 Отговор
    Накрая на статията е истината. Трябва да се вдигне цената на алкохола,проблема са както винаги парите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.