Last news in Fakti

20 Декември, 2023 23:41 1 415 15

Гаденето по време на бременност: причини и лечение

  • здраве-
  • гадене-
  • бременност-
  • бременна-
  • деца-
  • бебе-
  • раждане

Това е сериозен здравословен проблем, чиято причина не беше ясна

Гаденето по време на бременност: причини и лечение - 1
Снимка: Shutterstock

Учени разкриха каква е причината за гаденето и повръщането при жените по време на бременност. Изследване, публикувано в научното списание Nature, стига до извода, че един конкретен хормон е отговорен за гаденето по време на бременност.

Хормонът GDF15 се произвежда от бебето и предизвиква повръщане и гадене у майката, като активира някои неврони в мозъка ѝ. Изследването е установило също така, че интензивността на гаденето по време на бременност е свързана с това в какво количество се е съдържал този хормон у майката преди да забременее.

Изследователите се надяват, че това откритие ще помогне да се третира по-ефективно тежкото гадене по време на бременност като т.нар. hyperemesis gravidarum, който може да е дори животозастрашаващ.

Гаденето по време на бременност може да е опасно

"В медиите го наричат сутрешно гадене. Нормално било да ти се повръща сутрин, ако си бременна. Но това не е цялата истина. Много жени изпитват постоянни и много интензивни позиви за повръщане, които понякога продължават до много късен етап от бременността или дори до самото раждане", обяснява Шарлът Хаудън от британската организация "Подкрепа за жените с гадене по време на бременност". Между 70 и 80 на сто от бременните жени страдат от някаква форма на гадене, а симптомите могат да са много леки, но и много тежки.

Самата Хаудън разказва, че по време на бременността си е повръщала понякога по 30 пъти на ден. "Беше много сериозно. Превръщаш се в някаква сянка. Не можеш да работиш или да гледаш другите си деца. Това е огромен проблем за цялото семейство."

Между 1-3% процента от жените страдат от hyperemesis gravidarum - тежка форма на гадене по време на бременност, която често изисква и хоспитализация. "Твърди се, че това е рядко заболяване, но ако разгледате статистиката, ще установите, че 3% са много хора - само във Великобритания това са 30 000 жени годишно", обяснява Хаудън.

Това състояние може да застраши живота както на майката, така и на детето, защото бременната жена не успява да задържи храна и течности. "Тежката форма на гадене по време на бременност е най-честата причина за хоспитализация по време на първото тримесечие от бременността. Днес дори има и такива случаи, в които на жени им се налага да прекратят желаната си бременност заради тежките симптоми и неправилното лечение на hyperemesis gravidarum", казва Роджър Гадсби, който специализира в лечението на гаденето по време на бременност.

Надежда за лечението на hyperemesis gravidarum

Изследването е установило, че жените, които страдат от тежки симптоми на гадене по време на бременност, са имали по-високо ниво на хормона GDF15 в кръвта си, отколкото жените, които са нямали такива симптоми.

Тежестта на гаденето при бременност обаче зависи и от нивото на GDF15 преди бременността. Проучването установява, че жените с естествено ниски нива на GDF15 преди бременността са по-чувствителни към повишаване на GDF15 през първия триместър.

"Проучването открива възможност за лечение на hyperemesis gravidarum. Една от възможностите би била да се повишат нивата на GDF15 при жени с ниски нива преди бременността. Друга възможност е да се разгледа възможността за безопасно намаляване на нивата на GDF15 при жени, страдащи от hyperemesis gravidarum", казва Гадсби.

Досега без диагноза и без лечение

Хаудън се надява, че проучването ще привлече повече внимание към здравето на жените по време на бременност. Тя казва, че много жени с тежки форми на гадене по време на бременност не биват взимани насериозно.

"Hyperemesis gravidarum е често недиагностициран и недостатъчно лекуван здравословен проблем. Хората често не осъзнават колко сложно и тежко може да бъде гаденето по време на бременност", казва Хаудън.

"Знаем много за менструацията и менопаузата, включително за лечението ѝ. Сега вече знаем и повече за гаденето по време бременността и тежките симптоми. Това дава надежда, че след няколко години ще има вероятно и лечение, което би било невероятно", добавя тя.

Автор: Фредерик Швалер


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Райна

    1 0 Отговор
    Това е Мигрена

    Коментиран от #2, #3, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пенчо

    2 3 Отговор
    Българските жени почти не раждат вече, така че един проблем по-малко за България.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Баба Гошка

    0 0 Отговор
    Взе да ми се повдига от тази статия. Дали не съм бременна?