Last news in Fakti

6 Декември, 2023 11:58 1 878 7

Гъбички: това ли е основният причинител на Алцхаймер?

  • алцхаймер-
  • болест-
  • гъбички-
  • гъбичка

Учени изследват гъбичка в мозъка, за която подозират, че е виновник за болестта на Алцхаймер

Гъбички: това ли е основният причинител на Алцхаймер? - 1
Снимка: Shutterstock

Болестта на Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с течение на времето. То е причина за 60 – 70% от случаите на деменция. В ранните етапи най-честият симптом е трудното припомняне на скорошни събития.

Един от признаците, на които лекарите обръщат внимание при пациенти с това заболяване, е натрупването на специфични протеинови бучки в мозъка, наречени амилоидни плаки. Смята се, че тези плаки са една от причините за проблеми с паметта. Прието е да се смята, че тези плаки възникват поради проблеми в мозъка, но ново проучване предполага, че виновникът за развитието на болестта може да бъдат външния фактори, пише ScienceAlert.

През последните няколко години изследователи са открили гъбичката Candida albicans в мозъците на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер и други заболявания, свързани с паметта. Това провокира някои учени да се чудят дали инфекциите извън мозъка могат да играят роля в плаките, свързани с болестта.

За да разберат, група учени от Baylor College of Medicine, САЩ, провеждат серия от експерименти върху мишки. Те откриват, че при заразяване с тази гъба имат проблеми с паметта, но когато гъбичките са били премахнати, паметта се е подобрила.

В последното си изследване учените са искали да разберат как това се случва на молекулярно ниво. Те са инжектирали тази гъба директно в мозъците на мишки и след това са изследвали мозъчната тъкан. Те открили, че когато тази гъба навлезе в мозъка, тя може да предизвика два различни имунни отговора. В първия случай се отделя ензим, който не само позволява на повече гъбични клетки да навлязат в мозъка, но и разгражда някои протеини. Тези увредени протеини са подобни на амилоидните плаки, наблюдавани при болестта на Алцхаймер.

Втората имунна реакция е насочена към унищожаване на гъбичките. В мозъците на млади и здрави мишки тези реакции са работили добре, изчиствайки ги от гъбичките за около 10 дни. Въпреки това, когато изследователите са променили имунния отговор на мозъка, гъбичките са се задържали по-дълго.

Това предполага, че протеиновите бучки, като амилоидните плаки при болестта на Алцхаймер, може да са начин за защита на мозъка от гъбички. Но ако мозъкът не се отърве правилно от тези образувания, те могат да причинят щети с течение на времето.

Това означава ли, че гъбичките са причина за болестта на Алцхаймер? Не съвсем, казват учените. Това обаче показва, че други фактори могат да бъдат включени в развитието на протеинови съсиреци в мозъка.

Лечението на болестта на Алцхаймер, което е насочено само към тези плаки, може да не е решение на цялостния проблем. Все още имаме много да учим, но тези резултати могат да проправят пътя за нови и иновативни лечения и разбиране на болестта в бъдеще.

Дейвид Кори, водещ автор на изследването, обобщи научната им работа по следния начин: „Тази работа потенциално добавя нов слой на разбиране към развитието на болестта на Алцхаймер. Преди смятахме, че тези протеинови бучки се появяват само в мозъка, но изглежда че това може да не е така."

Учените възнамеряват да проведат допълнителни изследвания, особено върху живи човешки и животински клетки, надявайки се да намерят по-ефективни решения на проблемите, свързани с паметта в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 2 Отговор
    Дето ви бъркаха в носовете 2 г, да не се чудите, от къде ви се е лепнал Алцхаймерът.

    Коментиран от #2

  • 2 А на тебе къде са ти бъркали

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Къде са ти бъркали, че си лепнал пp0стотия?
  • 3 Онзи

    5 0 Отговор
    Не е от гъби. От химията в храната е.
  • 4 Мухоморка

    3 0 Отговор
    Както и за повечето онкологични заболявания.
  • 5 Салам Камчия

    0 1 Отговор
    Това е гибел,край ,а гъбичките са си в организма ,активират се при слаб имунитет ,тая гъбичка не се среща като спора или мицел тая си е част от всеки.Така че скоро очаквайте да ви напишат ,че безсмъртието е илюзия и тази статия ви подготвя за това.А за плаките фантасмагории ,плаките се образуват от жизнедеятелността на мозъка ,просто природата не е създала механизма да се отървава от токсините ,които постъпват от нашите навици в пиене и ядене,на мозъка му е присъщо са старее ,всеки ден дори и да не мислите той си създава по три връзки на всеки неврон и разрушава толкова или повече,това изисква много енергия ,кислород и хранителни вещества.Така ,че не всичко ,което ви се предствавя за откритие , е нещо ново ,то е старо ,всеки знае че гъбичките са във всяко живо и неживо пространство.Дори и ръждата е с гъбичка ,ама не ви го казват.
  • 6 Баба Гошка

    0 0 Отговор
    Яжте пресен чесън сутрин и вечер всеки ден и ще се отървете не само от гъбички, но и от много други проблеми. Роднина имаше рак на кожата, няколко операции, едната доста дълбока. Това преди над 10 години. Освен това зради възрастта му и преживян инфаркт искаха да пие кръвен разредител всеки ден. Вместо това Започна да приема обилни количества чесън всеки ден и до сега е жив и здрав, почти на 74 год. Възраст. Единствено приема малко хапче дидоксин за регулиране на аритмия.Ако им се беше подчинил на докторите, досега щяха да са го уморили.
  • 7 Т444444

    0 0 Отговор
    От деменция болна от 4 години една моя любима жена се усложнени
    и умря за 4 месеца от 01.09. почина на 30.12.