Last news in Fakti

8 Декември, 2023 13:28 1 429 1

Здравословното хранене може да добави до 10 години към живота ни

  • здравословно хранене-
  • продължителност на живота-
  • дълъг живот-
  • здраве-
  • храна-
  • полезна храна

Можем да добавим 10 години повече към живота си, стига да изключим захарта и преработените храни от диетата си

Здравословното хранене може да добави до 10 години към живота ни - 1
Снимка: Shutterstock

Всички искаме да се радваме на дълъг и пълноценен живот на тази земя. Затова е от особена важност да обръщаме специално внимание на здравословното си състояние, да забравим за вредните навици и бързи храни, да си набавяме достатъчно сън и да се храним пълноценно.

Именно храненето е акцент в ново проучване, което анализира хранителните навици и здравословното състояние на близо половин милион британци в периода от 2006 г. досега. Резултатите от него предоставят обнадеждаващо обещание: можем да добавим до цели 10 години към живота си, ако спазваме подходящ хранителен режим, пише trafficnews.

Участниците са разделени в няколко групи спрямо хранителните си навици и това как те се променят с годините. Вземат се предвид и други фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол и физическа активност.

Най-голямата изненада е, че тези, които преустановяват консумацията на храни със съдържание на захар и преработени меса, а ги заместват с по-здравословните пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и умерени количества риба, успяват да добавят цели 10 години към очакваната продължителност на живота си.

Този ефект, но в по-малка степен, се забелязва при тези, които принципно се хранят по-здравословно, както и при други, открили здравословното хранене на по-късен етап от живота си. Например ако изключим вредните храни от менюто си, когато сме на 70, може да си спечелим около четири-пет години повече живот. Но препоръката на учените е да направим тази необходима промяна колкото се може по-рано, предава ScienceAlert.

Изводите от това изследване са в подкрепа на други предишни, които установяват връзката между здравословното хранене и намаления риск от ранна смъртност. Промените в начина на живот обаче често не са толкова лесно приложими на практика.

Те са свързани както със социално-икономическия статус, така и с други фактори от начина на живот. Но сега имаме един наистина добър стимул да започнем да се храним здравословно още днес - защото никога не е късно, но колкото по-рано, толкова по-добре.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Бончо

    1 0 Отговор
    Може да добави ако е по БДС .С днешното ГМО по скоро ще отнеме , каквато е и целта явно .