Last news in Fakti

10 Декември, 2023 17:02 3 027 10

Диетолог обясни защо не трябва да ядем кисело мляко на закуска

  • кардиолог-
  • диетолог-
  • кисело мляко-
  • полезно-
  • закуска-
  • сутрин-
  • здравословно хранене

Полезните бактерии на киселото мляко не могат да оцелеят в силно киселинната среда на стомаха след събуждане

Диетолог обясни защо не трябва да ядем кисело мляко на закуска - 1
Снимка: Shutterstock

По-добре е да избягвате киселото мляко за закуска, тъй като по това време на деня то не носи особени ползи за здравето. Това изненадващо твърдение направи кардиологът и диетолог Александра Заховаева. Тя обясни защо е по-добре да хапваме кисело мляко по-късно през деня.

Лекарят отбеляза, че този продукт е богат на млечнокисели бактерии, но не е полезен за консумация след събуждане, пише zdrave.to.

„Сутрин след сън в стомаха ни има толкова висока концентрация на солна киселина, че полезните лактобифидобактерии не могат да оцелеят в него, тоест този продукт просто ще загуби всичките си полезни свойства“, обясни Заховаева.

Киселото мляко и другите ферментирали млечни продукти, добави тя, трябва да се консумират поне два часа след закуска, най-добре да се оставят за вечеря. В същото време кардиологът посочи изварата като отличен вариант за закуска.

„Помага за контролиране на апетита и също така осигурява на тялото аминокиселините, необходими за увеличаване на мускулната маса, подобряване на метаболизма и поддържане на здравословно тегло“, подчерта специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Типично руска

    4 6 Отговор
    простотия! Нали преди закуска се пият 2 чаши леко топла вода задължително! Така разреждат стомашните киселини.
    При тях руснакът вечерта е изпил 1 кило водка и сутринта тумбака му е пълен не с киселини, ами със солна и сярна киселина!
  • 2 Пълни глупости!

    12 0 Отговор
    Ние като деца, редовно закусвахме с кисело мляко, захар и надробен хляб. Чудна закуска за спортисти. Ама кисело домашно мляко с един пръст масло отгоре.
  • 3 Айде бе,

    17 0 Отговор
    Тия да ги говори на прабаба ми и прадядо ми! Толкова са били неуки и заблудени горките, че живяха до над 90 години.

    Коментиран от #10

  • 4 ха, ха, ха...

    4 4 Отговор
    Поредната руска пропаганда. Те и без това сутрин мляко не пият защото организма им не е устроен да преработва ефективно животинското мляко.

    Коментиран от #5

  • 5 такива ми ти работи

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха, ха, ха...":

    Вярно е, че животинското мляко е доста по различно от човешкото и не всеки организъм може да го понася, а като резултат получава стомашни и чревни разстройства. Първите в света, които започват да употребяват в древността животинско мляко за храна са били населението от Балканите и Черноморските степи на север до река Дон. Древните гръцки, римски и други хронисти ги наричат "галактофаги" и доячи на коне, понеже употребявали и конско мляко. Постепенно с поколенията организма им се приспособява да усвоява и животинското мляко в по сериозни количества. На нас не ни прави впечатление понеже сме техни потомци и нямаме проблеми, но дори и днес за останалия свят колкото повече се отдалечава от тази територия толкова по малка поносимост имат към животинското мляко.
  • 6 Алигатор

    7 1 Отговор
    Трябва да се пие 2 литра бира за закуска .
  • 7 Навремето ....

    13 0 Отговор
    Дядо ти и прадядо ти не са имали диетолози да им обясняват разни глупости. И слава Богу!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кефир Бибасковски

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Айде бе,":

    Мойте 98 и 99. И всеки ден си пиеха по 100-200 гр ракийка и толкоз още винце. Ама не бяха джендърляк като сегашният, та да го намажеш с масло!