11 Декември, 2023 16:29 1 201 8

Дъвченето на твърда храна помага за по-бързо отслабване

  • твърда храна-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • отслабване-
  • калории

Когато храненето се състои от по-твърди продукти, хората са консумирали с 26% по-малко калории

Дъвченето на твърда храна помага за по-бързо отслабване - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Нидерландия установиха, че хората се засищат по-бързо и приемат по-малко калории, когато трябва да дъвчат повече храната си, съобщи в. "Дейли мейл".

Доброволците в изследването са получили четири сходни обяда - два от тях са класифицирани като ултрапреработени и два като минимално преработени. Едното ястие от всяка категория било по-твърдо и хрупкаво, което затруднявало бързото му изяждане.

Резултатите показват, че когато обядът е с по-твърда текстура, хората са консумирали с 26% по-малко калории, тъй като не са могли да погълнат бързо храната. Подобен ефект има и дъвчащата храна като пилешки гърди, пише БТА.

"Вече повече от десетилетие разполагаме с доказателства, че хората, които избират текстури, насърчаващи ги да се хранят по-бавно като по-хрупкави, твърди или дъвчащи продукти, могат да консумират по-малко калории и същевременно се чувстват еднакво сити", обясни професор Кийран Форд от Университета на Вагенинген в Нидерландия.

В изследването са участвали 50 доброволци. По-твърдите ястия са включвали варен ориз вместо картофено пюре, хрупкава салата вместо колсло, пилешки гърди вместо рибни хапки. Предлагани са също твърда прясна ябълка вместо консервирано меко манго и гъсто, неароматизирано кисело мляко вместо ароматизирана напитка с кисело мляко, както и по-едра доматена салца вместо сос тартар.

Обедите са съдържали еднакво количество калории и са били оценени по сходен начин по отношение на вкуса им. Хората консумирали по-малко калории - около 300 калории по-малко, от по-твърдите и хрупкави обеди, защото изяждали по-малко от тях. Изглежда причината за това е, че е трябвало да дъвчат храната повече, преди да я преглътнат. Това е забавило наполовина общата скорост на консумиране на продуктите.

Най-малко приемани калории - 483, са били приети при твърда, минимално преработена храна, а най-много - средно 790, от мека и ултрапреработена храна, отбелязват учените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люцерна

    4 1 Отговор
    Затова овцете и козите са по-елегантни, а кравите - не.
  • 2 За отслабване

    3 1 Отговор
    най-много помага недъвченето. Спираш да ядеш и гарантирано отслабваш.
  • 3 Механик

    2 0 Отговор
    Кочяня я твърд Събке. Дъвчи кочяня!
  • 4 Дзверо

    2 0 Отговор
    Твърда храна и зъболекарите доволно покриват ръце.
  • 5 Миле

    1 0 Отговор
    Фитнеса също
  • 6 Мандо

    1 0 Отговор
    Извод замразявайте всичко преди да го ядете ,,, или просто не го размразявайте … каква е тази жОрналистика , какви с тези статии
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.