Last news in Fakti

1 Януари, 2024 17:39 2 733 2

Симптоми на деменция може да се проявят при посрещането на новата година

  • празненство-
  • нова година-
  • деменция-
  • признаци-
  • симптоми-
  • посрещане-
  • приготвяне

Тези признаци могат да се проявят, ако празнувате настъпването на новата година в домашна обстановка

Симптоми на деменция може да се проявят при посрещането на новата година - 1
Снимка: Shutterstock

Трудностите при приготвянето на новогодишната вечеря, неспособността да се играят настолни игри и затрудненията в ориентацията в домовете на приятелите и близките са неподозирани признаци на деменция, които могат да се проявят по време на новогодишните празненства, пише Дейли мейл, позовавайки се на британски невролози.

Специалистите от болницата "Аденбрук" в Кембридж обясняват, че настолните игри включват ангажиране на когнитивните способности, чиито спад е характерен за деменцията. Ако член на семейството се затруднява да запомни правилата или забравя кой е на ход, това може да е признак на придобита деменция, пише БТА.

Друг поведенчески симптом за невродегенеративното заболяване може да бъде липсата на организация при подготовката на новогодишната вечеря. Закупуването на продукти и приготвянето на храна изисква внимателно планиране и следване на рецепти. Хората, които развиват фронтотемпорална деменция, може да изпитват затруднения при извършването на тези дейности, тъй като въпросното заболяване се характеризира с увреждане на фронталните и темпоралните дялове на мозъка, отговорни за концентрацията и организацията.

Невролозите отбелязват също, че някои хора предпочитат да прекарват почивките си за новогодишните в домовете на приятели и роднини. Неспособността да се ориентират в обстановката, въпреки че я познават отпреди, също може да издава влошаване на когнитивните способности.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такива

    9 0 Отговор
    Симптоми се забелязват целогодишно при ДЕДО от САЩ

    Коментиран от #2

  • 2 ЕГН-то не прощава

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Такива":

    Деменция мъчи и онези, които постоянно ни поздравяват...