Last news in Fakti

5 Януари, 2024 14:29 1 663 0

Защо наричат макадамията "кралицата на ядките"?

  • макадамия-
  • ядки-
  • австралия-
  • полезно-
  • мазнини-
  • мастни киселини

Макадамията съдържа много полезни вещества и е отличен източник на здравословни мастни киселини

Защо наричат макадамията "кралицата на ядките"? - 1
Снимка: Shutterstock

Ядките макадамия идват от Австралия. Те са изключително здравословни и имат доказано благоприятен ефект върху организма.

Макадамията е един от най-добрите източници на полезни мастни киселини. Мононенаситените мастни киселини са добър помощник за сърдечно-съдовата система, защото помагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Полезните и вкусни ядки съдържат палмитолеинова киселина, която може да ускори метаболизма на мазнините и да намали способността на тялото да ги съхранява. Маслото от макадамия пък е много здравословно и има по-висока точка на дим от зехтина. Затова може да се използва при готвене на по-високи температури. То също така е отличен източник на антиоксиданти.

Макадамията съдържа много фибри, които подобряват чревната перисталтика. Тези ядки съдържат и магнезий, калций, желязо, мед, хром, манган и цинк. Те обаче са много калорични. Ядките и тяхното масло са едни от най-богатите източници на палмитоленова киселина, мононенаситена мазнина, наречена още омега-7.

Макадемията съдържа и сквален. Това е липид, който стои в основата на естественото възпроизвеждане на кожните клетки и е източник на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА