Last news in Fakti

6 Януари, 2024 05:36 1 035 6

Проф. Ива Христова: Грипната вълна ще е силна до края на януари

  • ива христова-
  • грип-
  • коронавирус

Необходимо е да си вземем почивка и да си стоим вкъщи, ако сме заразени с коронавирус, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

Проф. Ива Христова: Грипната вълна ще е силна до края на януари - 1
Снимка: БГНЕС

„Завръщат се всички респираторни заболявания, действително сме и в техния сезон, така че те всички вкупом сега започнаха да се увеличават и да ни засягат. Може би най-широко разпространен в момента е COVID-19, независимо че една голяма част от хората не се тестват. Той протича с болки в гърлото, в продължение на седмица, две.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime с проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Необходимо е да се вземем почивка и да си стоим вкъщи, ако сме заразени с коронавирус“,посочи проф. Христова.

В България се предписват антибиотици с причина и без причина. Данните за антибиотичната консумация в европейските страни показват силно намаление по време на COVID пандемията. В България, за съжаление, се повишава, а паралелно с това се увеличава и резизстентността на основните бактерии към антибиотиците.
проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

„Ако няма данни за бактериална инфекция, да се предписват антибиотици в самото начало на вирусната инфекция, е абсолютно неоправдано. Те не само, че не помагат, а вредят“, подчерта специалистът.

COVID-19 отново е най-разпространеното респираторно заболяване в Европа, но не се очакват пикове като преди години, коментира още проф. Христова.

„Носенето на маски, когато не сме сами, е силно препоръчително, за да бъдем предпазени“, посочи тя.

Грипната вълна ще продължи минимум до края на януари. Това ще е период на скокообразно повишаване на заболеваемостта, твърде вероятно е дори да бъде в началото на февруари и чак след това плавно и бавно да очакваме понижение на заболелите.

„Още два месеца ситуацията ще бъде сложна“, отбеляза проф. Христова.

„Има случаи на едновременно заразяване с COVID-19 и друга инфекция и тогава заболяването протича по-тежко. Обикновено обаче първо се заразяваш с едната и след това с другата“, посочи още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христова разкажи за опита върху Българи

    12 0 Отговор
    С неодобрени лекарства, т. е. изпитването им върху нас и колко пари получаваш за това нещо ти, болниците, лекарите и другата пасмина?

    Коментиран от #6

  • 2 КовидманЯк

    5 0 Отговор
    Да, добре.😂
  • 3 Копипасте

    10 0 Отговор
    1.Какво беше преди 2 години : Детайлна хронология на Годжи
    29.02 – Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!
    13.03 – Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!
    19.03 – Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.
    30.03 – Маските стават задължителни за всички!
    03.04 – Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!
    19.04 – Адът се отлага за неопределено време.
    2. Какво беше преди 1 година : 12.04.2021г. в началото на ваксините - Академик Петрунов прясно изваден от нафталина каза "Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец"
    Но и от ваксините пак толкова! Това за неразбалите означава "боц" на всеки 8 месеца и ръчкане на съпротивителните сили на тялото ни, защото не поддържа в постоянна бойна готовност антитела за всеки какъвто и да е вирус - грипни, парагрипни, рино-..., коронавируси също! А до какво води това постоянно сръчкване на имунната система уважаемия академик Петрунов няма да каже, защото би било сепуку/демек ХАРАКИРИ/ и НУЛА интервюта оттук-нататък! Той и Кантарджиев преди месец еретично и в противоречие с Мутафчийски, Балтов и прочеето неимуно и невирусолози каза, че най-добрия имунитет се получава след преболедуване на вируса! Дръпнаха го назад и вече не дава интервюта!
  • 4 Закъсняло, тетке, закъсняло

    4 0 Отговор
    „Ако няма данни за бактериална инфекция, да се предписват антибиотици в самото начало на вирусната инфекция, е абсолютно неоправдано. Те не само, че не помагат, а вредят“, такааааа, а къде беше тая в началото на истерията кромид да го каже? Преди три години, по време на най-голямата психоза, единствено доц. Мангъров се осмелявше да го казва това, а не тази лелка. Лекарите изписваха по два и по три антибиотика наведнъж, никой не ги спираше в това, а ваксърите и кромид психарите се подиграваха на доц. Мангъров, че "лекувал с чайчета". Защо не се подиграват и на тая ковидарка сега?
  • 5 съвсем различи симптоми

    3 0 Отговор
    които ни обясняват с разни мутации. Интересен е преводът от латинси : virus – „отрова“. И така става ясно защо симптомите са различни от тези през 2020г. - сменили са отровата.
  • 6 слива христова

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Христова разкажи за опита върху Българи":

    като станеш лекар, ще разбереш