Last news in Fakti

8 Януари, 2024 14:31 2 051 5

Наистина ли е вредна хлебната мая за здравето?

  • мая-
  • хляб-
  • полезно-
  • кисело тесто-
  • хлебна мая

Естествената мая може да бъде много полезна, стига да знаем как правилно да я използваме и съхраняваме

Наистина ли е вредна хлебната мая за здравето? - 1
Снимка: Shutterstock

Натуралната, естествена мая е създадена от микроорганизмите, живеещи в брашното. Това се случва посредством смесване само на пшенично брашно с вода, като се изчаква, за да се оформи естествено тесто, обикновено готово за употреба до 10 дни.

Д-р Татяна Занин ни обяснява следното за нея: Крайният продукт от това естествено ферментиране без добавяне на изкуствена мая – независимо биологична или химическа, се нарича „закваска“ или „матерно тесто“ и се използва за хляб, бисквити, тесто за пица или пайове, пише actualno.com. Едно от основните здравословни предимства на такъв вид ферментация е, че въпросното тесто се усвоява по-лесно, защото процесът на храносмилане се извършва от микроорганизми по време на приготвянето. Това редуцира чувствителността към глутен и образува по-малко газове при по-чувствителните хора.

Ползи за здравето

Д-р Татяна Занин обяснява основните ползи от консумацията на хляб и други продукти с естествена мая:

Улесняват храносмилателния процес. Микроорганизмите в тестото улесняват и ускоряват разграждането на протеините, също и на глутена в пшеницата и ръжта, в хода на ферментацията – и поради това са твърде полезни за хората с глутенова чувствителност. Заздравяват червата, тъй като някои изследвания показват, че такива продукти съдържат пробиотици и пребиотици, улесняващи чревната функция и усвояването на витамини.

Осигуряват повече хранителни вещества за организма, понеже намаляват приемането на фитатите – а те са вещества, пречещи за усвояването на някои минерали.

Увеличават концентрацията на фолат (фолиева киселина, витамин В9) и витамин Е. Повечето антиокислители, които се отделят от полезните бактерии по време на ферментирането, предпазват клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.

Допринасят за контролиране на степента на кръвната захар; ферментацията изменя структурата на въглехидратите, намалява тяхното гликемично ниво и поддържа степента на захарта. При това, ферментацията помага още и за подобряване на текстурата и вкуса на пълнозърнестия хляб - по този начин улеснява възприемането на хранителни вещества и фибри.

Как да съхраняваме и използваме естествената мая?

Естествената мая може да бъде съхранявана при стайна температура, ако желаете да си месите домашен хляб всеки ден. Но би трябвало да я „захранвате" ежедневно с двойно повече брашно и вода. Въпреки това, когато готвите у дома, в повечето случаи няма нужда да месите хляб всеки ден и тя може да стои в хладилника до 2 седмици. В тези случаи, за да я използвате ефективно, би трябвало да я извадите от хладилника и да я оставите да почине на стайна температура за около 8 часа.

Ако искате да продължите да захранвате и да получавате повече естествена мая, трябва да претеглите количеството, което имате, и да я захраните с два пъти повече брашно и вода.

Примерно: ако „примамката" тежи 50 грама, би трябвало да се добавят 100 грама брашно и 100 мл вода. След това просто я оставете да престои още 12 часа и можете да премахнете част от нея, за да направите нова рецепта и да съхранявате нова мая като „примамка" с тегло от 100 до 50 грама в хладилника, за да поддържате процеса на ферментация.

Каква е най-подходящата температура за натуралната мая?

Перфектната температура за поддържане на микроорганизмите в активно състояние е 25ºC.

Какво да направите, ако не използвате "примамката"? Ако маята не се използва за рецепти или минимум веднъж поне седмично, все пак е необходимо нейното „подхранване" да продължи - в противен случай микроорганизмите може да умрат и тогава ще се наложи да започнете отначало 10-дневния процес. Но добре поддържаното тесто с мая остава „живо“ цели години.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ама разбира се

    2 0 Отговор
    даа вредна е само гмо химикалите са безвредни вервайте ми …
  • 2 Христо

    4 4 Отговор
    Свободни съчинения, основаващи се на погрешната идея, че всичко природно е полезно

    Ако си правите "домашна закваска", в нея може да се включат какви ли не микроорганизми и да получите "дива мая" вредна за здравето.

    А продаваната е от контролирани щамове
  • 3 101 Далматинци

    11 0 Отговор
    Тук видимо става въпрос за така наречения "квас" а не точно хлебна мая.
  • 4 Квас

    9 0 Отговор
    Абсолютно неск.о,посан превод. Това не е мая, а квас. Аз пека хлябове с квас. И за пръв път чувам за “примамка”. Що за безу.мие? Що се отнася до маята, съществува дива мая, тя се получава от дрождите по растения, като напр. сливи, грозде, ябълки, джинджифил и др. Но квасът НЕ Е мая. Той съдържа основно млечно-кисело бактерии, а маята, дори дивата - основно дрожди.
  • 5 6855

    0 0 Отговор
    Всички набухватели са вредни за костите.