Last news in Fakti

9 Януари, 2024 14:32 1 225 0

Средиземноморската диета и през 2024 г е най-добрата диета

  • средиземноморска диета-
  • средиземноморска храна-
  • диета-
  • диета на годината

Диетата грабва титлата за най-здравословен режим за седма поредна година

Средиземноморската диета и през 2024 г е най-добрата диета  - 1
Снимка: Shutterstock

За за седма поредна година средиземноморската диета спечели титлата за най-добра цялостна диета, според оценките за 2024 г., предава CNN.

Средиземноморската диета също е класирана на първо място в категориите за най-лесна за спазване диета, най-подходяща за семейството диета, най-добра диета за здравословно хранене и най-добра диета за диабет, здравословно хранене за костите и ставите и сърцето, се казва в доклада.

Диетата DASH (диетични подходи за спиране на хипертонията) спечели второ място за най-добра диета, като диетата MIND (средиземноморска DASH интервенция за невродегенеративно забавяне) зае трето място в списъка от 30 диети. И трите най-добри диети са на растителна основа, фокусирани върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена.

The комисията по награждаването от 43 експерти по хранене оцени за първи път веганската диета, която спечели трето място в най-добрите диети на растителна основа. Други наскоро оценени диети за 2024 г. включват диетата на Дюкан (28 от 30-те най-добри като цяло диети); диетата Herbalife Nutrition (29 от 30 диети); HMR (Ресурси за управление на здравето) (21 от 30 диети) и неговата сестринска марка, Profile Plan (19 от 30 диети); и диетата Plantstrong (по-рано Engine 2), която се класира на 15-то място в категорията за най-добра цялостна диета.

„Светът на диетите и храненето може да бъде съкрушителен и пълен с дезинформация и неточни здравни твърдения,” Шанли Чиен, старши здравен редактор в U.S. News, каза в имейл.

„Ето защо U.S. News върши важна работа за своите потребители, събирайки информация от национално признати медицински експерти и експерти по хранене, за да определи кои диети се издигат на върха по отношение на пълноценно хранене, лекота на спазване и насърчаване на здравословен начин на живот в дългосрочен план,” добави Гретел Шуелър, управляващ редактор на здравеопазването в U.S. News & World Report.

Проучвания са открили, че средиземноморската диета може да намали риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и рак на гърдата. Хранителният план, който е по-скоро стил на хранене, отколкото ограничаваща диета, също е свързан с по-здрави кости, по-здраво сърце и дълъг живот.

Диетата включва просто готвене на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене се фокусира върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, с малко ядки и силен акцент върху необработения зехтин. Мазнини, различни от зехтин, като масло, се консумират рядко, ако изобщо се консумират, а захарта и рафинираните храни са запазени за специални поводи.

Червено месото се използва умерено, обикновено само за лек акцент на ястие. Яденето на здравословна, мазна риба, която е пълна с омега-3 мастни киселини, се насърчава, докато яйцата, млечните продукти и птиците се консумират на много по-малки порции, отколкото в традиционната западна диета.

Социални взаимодействията по време на хранене и упражненията са основни крайъгълни камъни на средиземноморския стил на хранене. Промените в начина на живот, които са част от диетата, включват хранене с приятели и семейство, общуване по време на хранене, внимателно ядене на любими храни, както и движение и упражнения.

Последно място в списъка на 30-те най-добри цялостни диети отиде при диетата със сурова храна, която препоръчва да се яде храна, която не е била “готвена, обработена, топлена в микровълнова, облъчена, генетично модифицирана или изложена на пестициди или хербициди” се казва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА