Last news in Fakti

17 Януари, 2024 16:28 1 752 2

Безотказните домашни средства за справяне с настинката и грипа

  • изпитани средства-
  • настинка-
  • грип-
  • лечение-
  • домашни средства

Тези средства се използват винаги при настинка и доказано работят, за да ни вдигнат на крака

Безотказните домашни средства за справяне с настинката и грипа - 1
Снимка: Shutterstock

С падането на температурите нараства вероятността да се разболеете от досадна настинка или грип. Макар че няма магически лек за обикновената настинка, има няколко домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да ви накарат да се чувствате по-комфортно по време на процеса на възстановяване. В тази статия ще разгледаме някои естествени подходи, които да подпомогнат оздравителния път на тялото ви.

1. Поддържайте хидратацията на тялото
Крайъгълен камък на всеки план за възстановяване е да останете хидратирани. Посягайте към вода, билкови чайове и бистри бульони, за да поддържате тялото си добре хидратирано. Правилната хидратация спомага за облекчаване на задръстванията и предотвратява дехидратацията, което позволява на имунната ви система да работи по-ефективно.

2. Почивка и релаксация
Не подценявайте силата на добрия нощен сън и хубавата почивка през деня. Предоставянето на тялото на времето за почивка, от което се нуждае, помага за укрепване на имунната система и ускорява процеса на възстановяване.

3. Топла промивка със солена вода
Успокойте драскащото гърло с гаргара с топла солена вода. Смесете половин чаена лъжичка сол в топла вода и правете гаргара няколко пъти дневно. Това просто средство помага да се намали дразненето на гърлото и да се насърчи оздравяването.

4. Инхалации
Вдишването на пара е изпитано във времето средство за лечение на запушване на носа. Независимо дали ще изберете инхалатор, горещ душ или купа с гореща вода с няколко капки евкалиптово масло, парата може да помогне за прочистване на носните пътища и да облекчи дишането.

5. Еликсир от мед и лимон
Комбинирайте успокояващите свойства на меда с обилна доза витамин С от лимоните. Смесете ги в топла вода или чай, за да създадете успокояващ еликсир, който може да облекчи възпаленото гърло и да осигури подкрепа на имунната система.

6. Класическа пилешка супа
Има причина пилешката супа да е основно средство за лечение на настинки. Освен успокояващата си топлина, пилешката супа помага за хидратацията, успокоява възпаленото гърло и осигурява основни хранителни вещества, които подпомагат възстановяването.

7. Пречистване с физиологичен разтвор на носа
Изчистете запушването на носа с промивка на носа с физиологичен разтвор. Използвайки стерилна или дестилирана вода, следвайте правилните инструкции, за да облекчите задръстването и да насърчите по-ясното дишане.

8. Топли и студени компреси
Преодолейте болките и запушването в синусите с топли компреси върху челото и носа. По същия начин, използвайте студени компреси за успокояване на възпалено гърло или намаляване на отоците.

9. Повдигнете главата си
Повдигането на главата по време на сън може да облекчи запушването на носа, като спомогне за по-добър въздушен поток и по-спокоен сън.

10. Заобичайте чесъна
Антивъзпалителните свойства на чесъна го правят естествен съюзник в борбата с инфекциите. Включете чесън в ястията си или помислете за прием на добавки с чесън за подсилване на имунната система.

11. Чай от джинджифил
Противовъзпалителните свойства на джинджифила го правят успокояващ избор при възпалено гърло. Пригответе си чаша чай от джинджифил, като накиснете резени пресен джинджифил в гореща вода за успокояваща и лечебна напитка.

Следващият път, когато настинката почука, помислете за тези естествени домашни средства за облекчаване на симптомите и подпомагане на възстановяването на организма. Не забравяйте, че макар тези средства да облекчават състоянието ви, е изключително важно да се консултирате с медицински специалист, ако симптомите ви продължават или се влошават. Бъдете здрави, хидратирани и оставете лечебната сила на природата да облекчи хремата и кихането.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Греяна ракия

    8 0 Отговор
    А мен защо ме забравихте?

    Коментиран от #2

  • 2 Зависи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Греяна ракия":

    Колко градуса,за пиене 55 за разтриване 75 .................