Last news in Fakti

31 Януари, 2024 15:31 1 192 0

Как да се отървем от напуканите капиляри по кожата?

  • спукани капиляри-
  • напукани капиляри-
  • капиляри-
  • вени-
  • кожа-
  • терапия

Защо се появяват паякообразните вени?

Как да се отървем от напуканите капиляри по кожата? - 1
Снимка: Shutterstock

Спуканите капиляри по лицето или паякообразните вени са всъщност разширени кръвоносни съдове, които се намират точно под повърхността на кожата. Това води до малки, червени линии, които се разпространяват във формата на мрежа. Паякообразните вени обикновено се срещат по лицето или краката, но могат да се появят навсякъде по тялото. Освен външния си вид, паякообразните вени не причиняват други симптоми.

Защо се напукват капилярите по кожата на лицето?

Спукани кръвоносни съдове по лицето могат да се появят при всеки на всяка възраст, но някои хора може да имат по-голяма склонност да ги развият. Част от причините за спукани кръвоносни съдове на лицето включват:

  • Гени: Хората, чиито членове на семейството се сблъскват с паякообразни вени, е по-вероятно също да ги имат.
  • Излагане на слънце: Увреждането от слънцето може да разшири кръвоносните съдове и да ги приближи до кожата.
  • Промени във времето: Драстичните промени във времето могат да повлияят на кръвообращението в тялото, причинявайки зачервяване на кожата на лицето. Кръвоносните съдове могат да се спукат, причинявайки паякообразни вени.
  • Промени в налягането: Внезапни, екстремни промени в налягането могат да причинят появата на малки спукани кръвоносни съдове. Изключително силно кихане или повръщане могат да причинят тази промяна в налягането.
  • Бременност: Хормоналните промени по време на бременност също могат да причинят спукани кръвоносни съдове. Свързаните с бременността паякообразни вени обикновено изчезват след раждането.
  • Дразнители на околната среда: Излагането на определени химикали или замърсители от околната среда може да увреди кожата и да направи кръвоносните съдове по-видими.
  • Розацея: Това е често срещано състояние, което причинява зачервяване на кожата поради разширени вени. Хората с розацея имат паякообразни вени по лицето.
  • Консумация на алкохол: Алкохолът може временно да разшири кръвоносните съдове. Честата консумация на алкохол, обаче, може да доведе до по-дълготрайни спукани кръвоносни съдове и зачервяване на лицето.
  • Наранявания: Нараняванията по лицето, които причиняват синини, също могат да причинят спукани кръвоносни съдове. В този случай кръвоносните съдове често заздравяват, както заздравява синината.

Типове лечение

Склеротерапия

При склеротерапията се използват инжекции със склерозиращи агенти, за да помогне на паякообразните вени да изчезнат за кратък период от време, обикновено няколко седмици, пише puls.bg. Инжектираният материал помага за затварянето на кръвоносните съдове, което води до изчезването на видимата кръв под кожата. Някои може да изпитат дискомфорт и болка, използвайки този метод, но тези нежелани реакции трябва да отзвучат в рамките на няколко дни.

Лазерна терапия

Лазерната терапия използва интензивни лазерни светлини за третиране на проблемните вени. Но лазерната терапия може също да увреди кожата, с което да я направи чувствителна по време на възстановяването.

Процесът също може да бъде скъп и често са необходими няколко сесии, за да се получи желаният резултат. Вените могат да се върнат и може да се наложи процедурата да се повтори.

Интензивна пулсова светлина (IPL)

Терапията с интензивна пулсова светлина (IPL) използва специални светлини, които проникват в по-дълбоките слоеве на кожата, без да увреждат горния слой. Това лечение може да означава по-малко време за възстановяване и по-малко увреждане на кожата. IPL терапията работи по подобен начин на лазерната терапия за спукани кръвоносни съдове, въпреки че може да са необходими няколко сесии за постигане на резултати.

Използване на козметика с ретиноиди

Кремовете за локално приложение, особено тези с ретиноиди, могат да помогнат за намаляване на появата на паякообразни вени. Тези компоненти се използват предимно за акне и розацея. Ретиноидите действат, като премахват най-външния слой на кожата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА