Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 17:32 3 229

Суперхрани – същност, видове и включване към диетата

Суперхрани – същност, видове и включване към диетата - 1

Вероятно всеки човек е чувал термина „суперхрани“ и е чел за множеството им предимства за здравето. Какво обаче представляват те? Въпреки че няма определени критерии, суперхраните са продукти, богати на хранителни вещества, които могат да осигурят на човешкото тяло антиоксиданти, витамини и минерали. Те обаче са много повече от питателна храна, която задоволява нуждите от хранителни вещества.

Какво представляват суперхраните?

Въпреки че концепцията за „суперхрани“ може да бъде проследена до началото на XX век, терминът напоследък се превърна в модерна дума за по-добро здраве. Въпреки това, без истинска дефиниция или критерии, които да определят какво точно са суперхраните, те предизвикват сериозно объркване сред потребителите. Терминът често се използва от хранително-вкусовата промишленост за предлагане на преработени „здравословни храни“, планове за хранене, създадени за насърчаване на екстремна загуба на тегло, и детоксикиращи диети.

Няколко източника правят опити да дадат по-конкретно определение за суперхрани. Оксфордският речник, например, определя суперхраната като „богата на хранителни вещества храна, считана за особено полезна за здравето и благополучието“. Междувременно, според Merrian-Webster (американска компания, която издава речници), терминът означава „храна (като сьомга, броколи или боровинки), която е богата на съединения (като антиоксиданти, фибри или мастни киселини), считани за полезни за здравето.

Коя обаче е най-добрата суперхрана? Истината е, че е много трудно да се назове такава, имайки предвид, че различните видове храни предлагат различни предимства за здравето. Различни видове суперхрани от drugstore.bg могат да бъдат открити онлайн в сайта на аптеката.

Най-добрите суперхрани

Всички знаем, че здравословното хранене може да окаже голямо въздействие върху начина, по който се чувстваме, поради което е важно диетата на всеки човек да е богата на различни суперхрани. Ето част от храните, които съдържат най-голямо количество хранителни вещества, полезни за здравето:

Пшенична трева

Независимо дали човек иска да се бори със свободните радикали или да увеличи максимално хранителните вещества в диетата си, пшеничната трева определено трябва да е начело в списъка.

Пшеничната трева, която е богата на хранителни вещества, включително желязо, калций и магнезий, се приготвя от прясно покълнали листа на обикновена пшеница. Готовият продукт е подходящ за добавяне към сокове или смутита. Освен това може да се приема под формата на таблетки.

Боровинки

Малки, но богати на хранителни вещества, боровинките отговарят напълно на определението за суперхрана. Плодът съдържа антиоксиданти и фитохимикали, както и голямо количество витамин С, витамин К и манган.

Най-хубавото е, че за да се възползва човек от всички предимства, е необходимо просто да добави малко количество боровинки към салати и печива или да ги приема самостоятелно като здравословна закуска.

Спирулина

Това синьо-зелено водорасло се счита за един от най-хранителните продукти на планетата. Спирулината е с по-високо съдържание на протеини от червеното месо, съдържа всички незаменими мастни киселини, от които човешкото тяло се нуждае, и също така осигурява голямо количество антиоксиданти.

Сред ползите за здравето са предотвратяване натрупването на артериална плака, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от развитие на рак.

Спирулина се намира под формата на прах и е широко достъпна онлайн и в магазините за здравословни продукти. Може да се използва в смутита или за поръсване върху храни с цел увеличаване на хранителното съдържание.

Зелен чай

Зеленият чай представлява напитка, приготвяна от листата на Camellia sinensis – растението, използвано и за други видове чай като черен, бял и оолонг (тюркоазен чай). За разлика от други сортове, зеленият чай претърпява минимална обработка, което помага да се увеличи максимално съдържанието на антиоксиданти и полифеноли.

Изследванията показват, че зеленият чай може да помогне за засилване на метаболизма, подобряване на оралната хигиена, повишаване на инсулиновата чувствителност и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Включването на зеления чай към хранителния режим трябва да става поетапно, като се препоръчва първоначално да се започне с две чаши на ден.

Куркума

Освен че придава цвят на различни ястия, куркумата се свързва и с редица предимства благодарение на съдържанието на куркумин. Проучванията показват, че активната съставка може да помогне в борбата с възпалението, да стабилизира нивата на кръвната захар и дори да предотврати растежа на раковите клетки.

Препоръчително е куркумата да се комбинира с черен пипер, тъй като е доказано, че по този начин се подобрява усвояването на куркумин с до 2000%.

Джинджифил

Известен също с научното си име Zingiber officinale, джинджифилът е растение, произхождащо от Югоизточна Азия, което е почитано от хиляди години заради лечебните си свойства. Джинджифилът съдържа специфично съединение, наречено гингерол, за което се смята, че е отговорно за множеството му ползи за здравето. Проучванията показват, че растението може да помогне за облекчаване на гаденето, понижаване на кръвната захар и подобряване на работната памет.

Джинджифилът може да се използва пресен, добавяйки се към смутита, сосове за салати и гарнитури. В изсушен вид е подходящ за приготвянето на успокояващ чай.

Гъби

От векове гъбите са смятани за суперхрана и все още се използват в традиционната китайска медицина за прочистване на тялото и насърчаване на дълголетието. Научната общност отдавна е запозната с антибактериалните, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на гъбите, а микотерапията се използва като допълнително лечение за рак на гърдата. Преглед от 2022 г. установява, че гъбите имат някои противоракови ефекти, но авторите отбелязват, че са необходими допълнителни клинични изследвания.

Спанак

Спанакът е зеленчук, който предлага набор от основни хранителни вещества. Той е богат на витамини като А, С и К, както и на редица минерали, сред които желязо и калций. Спанакът е отличен избор за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Добавянето на ценния зеленчук към диетата е чудесен начин за подсилване на имунната система и подобряване на костното здраве.

Как да добавите повече суперхрани към диетата си?

Не сте сигурни откъде да започнете? Опитайте тези съвети, за да поддържате приема на суперхрани:

Добавете семена от нар, спанак или спирулина към салатата.

Подправете бърканите яйца с куркума. Добавете и черен пипер – той засилва усвояването на куркумин.

Използвайте киноа вместо ориз.

Включете към диетата си възможно най-много плодове и зеленчуци – колкото по-раз нообразна е диетата, толкова повече хранителни вещества ще приемате.