Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 11:17 2 119 6

Пациентът не успява да забележи първите признаци на инсулт

  • росен калпачки-
  • инсулт-
  • признаци

Калпачки: Сърдечносъдовите заболявания се проявяват по-често при хора, които ядат много късно

Пациентът не успява да забележи първите признаци на инсулт - 1
Снимка: БГНЕС

Действително ли късната вечеря увеличава риска от инсулт, защо този риск расте допълнително зимно време, има ли как изкуственият интелект да повиши шансовете ни за оцеляване след неврологичен проблем и как лекарите гледат на идеята за чип в мозъка.

Сърдечносъдовите заболявания се проявяват по-често при хора, които ядат много късно. Добре е да има по-голям интервал между последното хранен и съня, поне два-три часа. Това коментира в студиото на „Събуди се” доцент доктор Росен Калпачки - началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ "Св. Анна" в София.

По думите му зимата е рисков фактор за инсулт, защото студеното време, особено смяната на топло и студено време увеличава риска от нарушения на кръвообръщението на мозъка.

Той уточни, че първите признаци на инсулт обикновено не се забелязват от пациента. „Почти никой инсулт не води до болка, а тя е основното нещо, което ни алармира. Първите симптоми са леки. В началото нищо не се усеща, а това е най-благоприятното време за лечение. Всички стремежи на обществата са за добро образование на околните, на по-младите хора, които биха разпознали инсулт при свой близък. Веднага трябва да се потърси помощ в специализирано заведение”, добави Росен Калпачки.

Според него част от първоначалните симптоми са внезапно изкривяване на лицето, внезапна слабост в едната или другата ръка и внезапна промяна в говора.

„Тези три признака почти сигурно водят до диагнозата инсулт”, подчерта той.

Росен Калпачки каза, че три четвърти от всеки инсулт се проявяват при хора под 70- години. „Инсултът не е изключение за хора под 50-години”, допълни още той.

Калпачки каза, че изкуственият интелект в работата на медиците става все по-добър и спомага дейността на лекарите.

По отношение на случая на имплантиран чип в мозъка на човек той добави, че всички революция в медицината са благодарение на откритията на инженерите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бг пациента

    12 1 Отговор
    ако няма пари пиши го умрял, това е истината
  • 2 ........

    9 1 Отговор
    При ваксинираните с експерименталните бъркочи срещу ковид също често се наблюдават инсулти и инфаркти.Доказано е,че причиняват микроинсулти заради тромбози.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???
  • 4 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    И какво като ги познаем признаците, след това са мъките, ако си е село не се надявай на линейка, в града ако не си платиш чакаш с часове, така че е две тая

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.