Last news in Fakti

21 Май, 2024 15:59 1 698 2

3 "здравословни" закуски, от които всъщност се напълнява

  • здравословно хранене-
  • здравословна храна-
  • закуска-
  • кисело мляко-
  • гранола-
  • мюсли

Тези популярни опции за закуска всъщност вредят на фигурата ви

3 "здравословни" закуски, от които всъщност се напълнява - 1
Снимка: Shutterstock

В наши дни все повече хора се стремят към здравословен живот и добре оформена фигура. За тази цял е важно да подбираме не само какво ядем, но кога и как е приготвено. Има закуски, които ви дават сила и енергия през целия ден, а има и други, които съсипват енергийните ви нива от самото начало на деня и ви предразполагат към напълняване. Ако искате да подобрите здравето си и да отслабнете в дългосрочен план, преразгледайте сутрешната си диета.

She Finds пише какво е по-добре да не ядете на закуска. Сайтът представя три опции за уж здравословни и доста популярни храни, които трябва да избягвате, ако искате да отслабнете и да бъдете здрави:

Мюсли

Въпреки че мюслито често се възприема като вариант за здравословно хранене, то може да има изненадващо високо съдържание на захар и калории, което го прави потенциален виновник за наддаване на тегло. Много мюсли, закупени от магазина, съдържа скрита добавена захар под формата на мед, кленов сироп, сушени захаросани плодове или други подсладители, за подобряване на вкуса. Те са калорийна и захарна бомба със закъснител, от която цял ден ще се чувствате изморени.

„Мюсли е храна за закуска, увенчана с ореол за здраве. Въпреки че изглежда здравословна, защото е направена от овес, много разновидности всъщност са твърде сладки и мазни. Някои марки съдържат до 8 грама захар (това са 2 чаени лъжички захар) за мижава ¼ чаша!", казва диетологът Натали Джилет. Докато мюслито все още може да се консумира от време на време, изборът на алтернативи като гръцко кисело мляко с пресни плодове или домашно приготвена овесена каша с ядки и семена може да бъде по-здравословен избор, ако искате да отслабнете.

Плодово кисело мляко

Най-доброто нещо, което трябва да избягвате за закуска, е закупеното от магазина плодово кисело мляко, което съдържа добавена захар и почти никакви реални плодове, а аромати и изкуствени добавки. Всичко това може да доведе до инсулинова резистентност, пречейки на способността на тялото да регулира ефективно нивата на кръвната захар.

„Прекомерната консумация на захар сутрин, може да причини скокове на инсулина, насърчавайки натрупването на мазнини и потенциално влошавайки метаболитната функция с течение на времето“, предупреждава диетологът Лиза Ричардс . „Нещо повече, някои ароматизирани кисели млека може да нямат фибрите, необходими за поддържане на енергия, което може да повлияе негативно на метаболизма ви.“

Зърнени храни

Много хора предпочитат зърнените храни за закуска заради удобството и разнообразието от вкусове. Въпреки това е важно да имате предвид вида на зърнените храни, които ядете, тъй като инстантните зърнени храни могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Тези разтворими закуски често съдържат големи количества добавена захар, което кара нивата на кръвната ни глюкоза да скочат бързо, последвано от рязък спад, който ни кара да се чувстваме гладни и жадуваме за захар през целия ден. Прекомерната консумация на сладки зърнени храни увеличава приема на калории, което може да доведе до наддаване на тегло с течение на времето.

Хайди Морети отбелязва, че най-лошите видове зърнени храни са обработени и с високо съдържание на захар, пише trafficnews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Събинче

    2 0 Отговор
    изброила си няколко "храни" на които общото име е Фураж! Нещо за пача шкембе чорба и т.н. чувала ли си??2
  • 2 Анджо

    3 0 Отговор
    Тия смотани учени полудяха, само ни пълнят главите с тотални глупости.