10 Юли, 2024 15:28 1 638 1

Ежедневните навици през лятото може да предизвикат и влошат разширените вени

  • разширени вени-
  • варикозни вени-
  • варикоза-
  • лято-
  • горещо

Лекари предупреждават, че горещините и нещата, които правим през лятото, могат да предизвикат появата на разширени вени

Ежедневните навици през лятото може да предизвикат и влошат разширените вени - 1
Снимка: Shutterstock

Около 20-30% от световното население страда от разширени вени, които могат да бъдат особено болезнени през летните месеци, но има редица често срещани грешки, които могат да влошат състоянието. Жените са доста по-предразположени към неприятното състояние от мъжете.

Според NHS Inform варикозните вени са подути и разширени вени, които обикновено се появяват на краката и често се представят като сини или тъмнолилави. Състоянието настъпва, когато малките клапи във вените престанат да работят правилно или се повредят, което кара кръвта да тече назад и да се събира във вената, като в крайна сметка причинява подуване.

Здравният сайт обяснява, че при здрави вени кръвта тече "гладко" към сърцето и е предпазена от обратен поток чрез серия от малки клапи, които се отварят и затварят.

Тъй като температурите продължават да се покачват, лекарят Марк Братби призова хората да внимават с действията, които може да предизвикат разширени вени, водещи до болки, възпаления и тежест в краката.

Медицинският директор от Веинцентър заяви: "Лятото може да бъде особено предизвикателство за хората с разширени вени. Топлината и някои ежедневни навици могат значително да повлияят на здравето на вените." След това той сподели често срещаните летни грешки, които могат да влошат състоянието, които можете да намерите по-долу.

Високите температури могат да предизвикат разширяване на вените, което затруднява връщането на кръвта към сърцето. Това разширяване може да доведе до увеличаване на подуването и дискомфорта.

"За да се преборите с горещините, препоръчвам да търсите сянка, да използвате вентилатори и да сведете до минимум продължителното излагане на слънце," предлага д-р Братби. "Изборът на леки, дишащи дрехи също може да направи чудеса, за да поддържате телесната си температура ниска."

Дехидратацията е друг често срещан проблем, тъй като тя води до сгъстяване на кръвта и влошаване на симптомите. Д-р Братби предлага да се пие много вода през целия ден, като се стремите към поне осем чаши дневно, и да увеличите приема, ако сте активни или прекарвате време на слънце.

Продължителното седене или стоене може да окаже допълнителен натиск върху вените, което да увеличи дискомфорта. Д-р Братби препоръчва да правите почивки, за да се раздвижите, ако седите продължително време.

Той казва: "Ако стоите, опитайте се често да премествате тежестта си или използвайте поставка за крака, за да редувате краката. Тези прости действия могат да помогнат за облекчаване на натоварването на вените и да подобрят кръвообращението, като намалят риска от развитие или влошаване на разширени вени."

Високият прием на сол може да доведе до задържане на вода, което увеличава натиска върху вените, причинявайки по-голямо подуване и дискомфорт на хората с разширени вени. Д-р Братби предлага да се намали приемът на сол, като се избират пресни, непреработени храни и се използват билки и подправки за овкусяване вместо сол.

За да поддържате здравето на вените и да облекчите дискомфорта, д-р Братби съветва повдигането на краката над нивото на сърцето за 15 до 20 минути няколко пъти дневно да помогне за подобряване на притока на кръв. Редовните упражнения с ниска степен на въздействие, като ходене, плуване или каране на колело, също могат да насърчат по-доброто кръвообращение.

Допълнително, носенето на компресионни чорапи може да подкрепи вените и да подобри притока на кръв, особено ако се налага да стоите или седите дълго време. "Като се съобразявате с тези навици и правите прости промени, можете значително да намалите въздействието на разширените вени и да се насладите на по-комфортно лято," каза той.

Някои от най-общите симптоми на разширени вени включват:

  • Пулсиращи, изпъкнали или усукани вени
  • Болки, тежест и неудобство в краката
  • Подути стъпала и глезени
  • Мускулни спазми в краката
  • Суха кожа и промени в цвета на долната част на краката


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каза ли ти доктора?

    2 0 Отговор
    Вдигай краката!