17 Юли, 2024 14:58 2 501 9

Кога дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни?

  • диня-
  • дини-
  • пъпеш-
  • пъпеши-
  • опасно-
  • здравословно хранене-
  • здравословна храна

Няколко групи хора са особено застрашени от консумирането на ранни дини и пъпеши

Кога дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни? - 1
Снимки: Shutterstock

За да получите максимална полза и удоволствие от хапването на сладки дини и пъпеши през лятото, трябва да бъдете отговорни и предпазливи. Само компетентен подход към подбора и съхранението на тези пъпеши ще помогне да се избегнат възможни рискове за здравето, предупреждава jenata.blitz.bg.

Началото на горещите летни месеци винаги ни радва с възможността да се насладим на сочните и освежаващи плодове, а най-предпочитани безспорно са дините и пъпешите. Не всички партиди от тези зеленчуци обаче са безопасни за здравето ни. Здравни експерти предупреждават: ако ги изберете неправилно, съществува риск да навредите на тялото.

Според препоръките на експертите най-благоприятният период за закупуване на тези плодове е края на юли - началото на август. Именно през този период от време пъпешите успяват да достигнат естествена зрялост и да натрупат оптималното количество хранителни вещества.

Не всички производители обаче се придържат към принципите на здравословен и отговорен подход към отглеждането на дини и пъпеши. Някои от тях прибягват до различни трикове, за да ускорят узряването на реколтата и да увеличат нейния обем.

Кога дините и пъпешите могат да бъдат опасни за здравето ни?

По-специално, фермерите могат да „прехранват“ културите, особено с азотни торове. Такива мерки наистина ви позволяват да получите плодове по-рано от обикновено и да постигнете по-големи размери. Но това има обратна страна - прекомерното насищане с торове води до натрупване на повишени количества нитрати в кората и пулпата.

Концентрацията на тези вредни вещества зависи от много фактори - условия на отглеждане, режим на поливане, време за прибиране на реколтата и др. И колкото по-рано дините и пъпешите стигнат до рафтовете, толкова по-високо е съдържанието на нитрати в тях.

Междувременно тези химични съединения могат да се трансформират в човешкото тяло в токсични нитрити. Такива вещества имат отрицателен ефект върху кръвта, пречат на нейната способност да пренася кислород. В резултат на това може да се развие кислородно гладуване на тъканите и сериозни усложнения.

Особено уязвими от подобни последствия са децата, както и хората с хронични заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната системи. За тях консумацията на пъпеши, съдържащи големи количества нитрати, може да представлява сериозна опасност.

Затова експертите силно препоръчват дините и пъпешите да се купуват между края на юли и началото на август. По това време плодовете имат време да достигнат естествена зрялост и да натрупат по-малко вредни вещества.

Разбира се, не може да се изключи напълно възможността през високия сезон на пазара да навлязат некачествени продукти. Но шансовете за закупуване на партиди с високо съдържание на нитрати ще бъдат много по-ниски, отколкото при закупуване на ранни или късни пъпеши.

Освен избор на оптимален период, експертите съветват потребителите внимателно да преглеждат плодовете преди покупка. Трябва да се обърне внимание на целостта на кората, липсата на видими повреди и признаци на презряване. Само интегрираният подход към избора на дини и пъпеши ще ви помогне да защитите здравето си и да се насладите на техния освежаващ вкус.

Освен това в сезона на пъпешите е важно да се спазват правилата за съхранение и консумация на тези плодове. Например, експертите препоръчват нарязаните дини и пъпеши да не се оставят на стайна температура за дълги периоди от време, за да се предотврати развитието на бактерии.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тъп въпрос

    4 0 Отговор
    ами никога
  • 3 Пъпеши,

    8 0 Отговор
    Избягвайте силиконовите дини, излизат скъпо и не са вкусни😉
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    Няко не знаят ,
    "Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Пловдив започна проверка на пазарите в града, заради сигнал за диня с явни следи от третиране. Парчето се проверява в лабораторията на инспекцията за наличието в него на УРИНА или амониева селитра."
    или знаят и ги е яд , че и ние знаем

    Коментиран от #8

  • 6 2399

    2 0 Отговор
    А краставиците ???
  • 7 Малиии

    6 0 Отговор
    Всичко е бъкано с отрови
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ганю

    0 0 Отговор
    ако им добавите малко зелена мухоморка
    или нещо подобно стават опасни