11 Август, 2024 17:42 4 288 15

Лекар обясни колко вреден е парацетамолът за черния дроб

  • парацетамол-
  • черен дроб-
  • лекар-
  • гастроентерология-
  • гастроентеролог-
  • лекарства-
  • болкоуспокояващо

Гастроентеролог посочи, че една от най-честите причини за чернодробна недостатъчност в Съединените щати и Лондон е отравянето с парацетамол

Лекар обясни колко вреден е парацетамолът за черния дроб - 1
Снимка: Shutterstock

Може ли парацетамолът да повлияе на черния дроб? В интервю за ANI, популярният гастроентеролог д-р Шив Кумар Сарин каза, че една от най-честите причини за чернодробна недостатъчност в Съединените щати и Лондон е отравянето с парацетамол. След COVID-19 парацетамолът се определя като един от най-търсените болкоуспокояващи.

Въпреки това, д-р Шив Кумар Сарин спомена, че максимум 2-3 таблетки парацетамол могат да се приемат на ден, а една доза е половин таблетка.

Черният дроб е ключов орган в човешкото тяло, който гарантира, че всички телесни функции се извършват правилно и навреме. Черният дроб е малък орган, който се намира точно под гръдния кош, в дясната страна на корема. Черният дроб е необходим буквално за повечето телесни функции – от храносмилането, през изхвърлянето на токсините, до осигуряването на здравословно кръвообращение. Д-р Шив Кумар Сарин спомена, че черният дроб е шефът на тялото, тъй като поддържа тялото работещо и здраво.

Лекарят обясни, че противно на това, което вярваме, захарта в тялото всъщност се контролира от панкреаса. Той предостави общ преглед на това как работи – панкреасът произвежда инсулин, който може да е необходим за черния дроб. Въпреки това, когато в черния дроб има мастна обвивка, инсулинът не може да се абсорбира от клетките. Следователно, панкреасът трябва да произвежда повече инсулин за същата функция. Поради затлъстяване на черния дроб, инсулинът не може да се абсорбира от клетките. Панкреасът започва да се изтощава от производството на повече инсулин. В този момент човек заболява от диабет.

Гастроентерологът спомена също така, че е важно да знаем рамката на телесните функции, за да разберем как можем да се справим с диабета. Освен това той добави, че когато се разболеем от диабет, коварната болест носи други заболявания и съсипва здравото тяло. Следователно, шефът на тялото – черния дроб – трябва да е здрав. И ние трябва да гарантираме, че мастните чернодробни заболявания са подходящо третирани.

Обяснявайки как се развива омазненият черния дроб, д-р Сарин добави, че когато приемаме твърде много калории – повече, отколкото се нуждаят черният дроб и мускулите – те се отлагат в банката на черния дроб като мазнини. Когато мазнините са по-малко от пет процента от теглото на черния дроб, той се счита за здрав. Докато нещо повече от това е тревожно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възрожденски пийаница

    13 4 Отговор
    А НА здраве по ТОЯ случай🍻
  • 2 Патология

    33 1 Отговор
    По-голямата част от продукцията на фармацевтичната индустрия е вредна за черния дроб, повече или по-малко.
  • 3 Защото

    22 2 Отговор
    е евтин ли ?
  • 4 УдоМача

    25 4 Отговор
    Да бе - за всичките ефективни лекарства, които наистина лекуват им се лепва класификацията "супер вредно". Същото беше и с хинина и куп други. Да живее съвременната безполезна химия!!!
  • 5 Бай Баер

    17 2 Отговор
    Ха ха.
    Черният дроб е малък орган?
    Ами така пише в статията.
  • 6 Васо

    14 3 Отговор
    Така е, вреден е. По кило ракия на ден е много полезно. Демагози.

    Коментиран от #8

  • 7 Механик

    17 5 Отговор
    Парацетамолът е безкрайно вреден и именно по тая причнина се съдържа в повечето лекарства, които се произвеждат и изписват от лекарите.
    Не случайно ви забраниха сами да си купувате лекарства. Идеята е да купувате, тов дето ви го изписват. А ви изписват, това дето не само не ви лекува, ами и ви урежда.
    Много се наплодихме и ОНИЯ решиха да ни намаляват. Първоначално на 2 милиарда, а после може и на съвсем. Зер ИИ нали за това го има. Той не яде, не пие и не иска заплата.

    Коментиран от #11, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 С или без

    11 3 Отговор
    ..всички сме пътници.
  • 10 стига стари дъвки

    13 2 Отговор
    Сега очаквам някой да обясни колко черния дроб вреди на парацетамола. Аз не знам нещо, което по една или друга причина консумираме, да не вреди в някаква степен на черния дроб. Зависи от гледната точка. Ако обаче се поставят на везна ползите и вредите, а не само да се гледа едностранчиво, картината става съвсем друга. Не случайно имаме като орган черен дроб, защото е нужен и това му е функцията в човешкото тяло. Да неутрализира вредните за организма вещества. Иначе нямаше да имаме нужда от него, а в природата няма нищо излишно. Има много доказателства как на различните животински видове ако по някакви причини един орган е станал ненужен, той или се е видоизменил и много често и до неузнаваемост, или е атрофирал до нищожен остатък, или даже напълно изчезнал. Вярно е , че парацетамола не е естествен продукт и може да нанася сериозни вреди на някои органи, но ние затова не го консумираме непрекъснато, на закуска обяд и вечеря, а само при сериозна нужда.
  • 11 Лост

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Постоянно дават реклама на Колдрекс,Терафлу,Тайлолхот и др.А всички са с парацетамол.
  • 12 редник

    15 1 Отговор
    Някой чете ли преди публикуване?
    /...а една доза е половин таблетка.../

    /Черният дроб е малък орган.../ - колко да е малък - бърза справка в гуглето:
    "Черният дроб е най-големият плътен орган в тялото. Средно този орган тежи около килограм и триста грама в зряла възраст и има горе-долу размер на топка за ръгби."
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Име

    5 0 Отговор
    А извън Лондон как е?
  • 15 Кои са

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Тия ония, бе гз тп.