21 Септември, 2024 08:52 445 3

В 90% от случаите на диабет тип 1 при деца заболяването се диагностицира късно

  • диабет-
  • наташа янева-
  • проф. иван митев-
  • диабет тип 1-
  • деца-
  • болести-
  • здраве-
  • кръвна захар

Родителите установяват, че има някакъв проблем, когато децата започнат много често да пият вода, често да уринират, както и да се напикават нощем

В 90% от случаите на диабет тип 1 при деца заболяването се диагностицира късно - 1
Снимка: Shutterstock

В близо 90% от случаите на диабет при децата заболяването се диагностицира в трети стадий, каза за БТА д-р Наташа Янева, ендокринолог в Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната към Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. На 1 октомври в лечебното заведение ще започне скрининг за диабет тип 1, насочен към деца, които имат роднини по пряка линия, диагностицирани с диабет.

Все по-малки деца се диагностицират с диабет тип 1

Диабетът в детска възраст най-често е тип 1 и той е автоимунно заболяване. Към настоящия момент не са известни причините за появата му, но случаите зачестяват. Появата на болестта сред децата обикновено е във възрастта 11-14 години, но все по-често наблюдаваме началото му сред доста по-малки деца – под 6-годишна възраст, каза още д-р Янева. Тревогата на лекарите е, че и в света, и в България диагностиката на заболяването е късна и близо 27 на сто от децата се диагностицират, когато се прояви тежко и животозастрашаващо състояние - диабетна кетоацидоза. Диабетната кетоацидоза не рядко има остатъчни последици за мозъка и за бъбреците. По тази причина ранната диагностика е от изключително значение. Според най-новите световни критерии за наличие на захарен диабет тип 1 се приема наличието на две положителни автоантитела, допълни д-р Янева. Обикновено в близо 90 на сто от случаите хващаме заболяването в трети стадий, а тогава вече е задължително да се приложи инсулиново лечение, за да се спаси животът на детето, добави тя.

Разпознаване на симптомите

Родителите установяват, че има някакъв проблем, когато децата започнат много често да пият вода, често да уринират, включително и през нощта, както и да се напикават нощем, посочи д-р Янева. Включително и децата, които са във възрастта на пубертета и са засегнати от болестта, започват да се напикават нощем, а това вече е относително късно улавяне на болестта. Други симптоми, които издават наличието на диабет тип 1, са повишен или запазен апетит, но отслабване на тегло, както и повишената умора у детето, добави тя.

Късно диагностициране

При забавянето на диагностиката 80 % от бета-клетките на панкреаса вече са унищожени, а останалите 20 % произвеждат инсулин, който не е достатъчен за тялото. Инсулинът е важен хормон за растежа, но и за целия човешки организъм. Колкото по-рано се открие диабетът, толкова по-добър последващ контрол на болестта има, а остатъчната бета-клетъчна функция се запазва за по-дълго време, допълни д-р Янева. По думите ѝ не се знае каква е точната причина за появата на този вид диабет, както и не се знае каква би била правилната профилактика на бременните жени.

Скрининг

Чрез скрининга, който искаме да направим, целим установяване на заболяването в първи или втори стадий, тъй като вече има имунотерапия, която може да се приложи на пациентите, посочи д-р Янева. Искаме да предотвратим появата на диабетна кетоацидоза или на кома, допълни лекарят. Скринингът няма да бъде масов, а ще го насочим само към децата, които имат родственици по права линия, болни от диабет. По думите ѝ за децата, които имат преки родственици, болни от диабет, рискът от поява на диабет е 15 пъти по-висок в сравнение с риска за останалите деца.

Скринингът ще започне на 1 октомври и ще продължи 22 месеца. На децата ще им бъде взета кръв, която ще бъде изследвана, за да се установи дали детето има две положителни автоантитела. Ако те са налични, означава, че детето има диабет тип 1, каза още тя. Можем да предложим лечение, което не е включено в скрининга, а е в рамките на проект "Скрининг за ранна диагноза на тип 1 захарен диабет при деца с първа степен родственик с тип 1 захарен диабет”. Проектът е част от програмата "Вътрешни проекти за научни изследвания с потенциал за иновации или трансфер на знания - 2024“ на Медицинския университет – София.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    Младите хора вече боледуват от старчески болести като диабет, високо кръвно и язви.Това е от лошата храна и мръсния въздух.

    Коментиран от #2

  • 2 Дядо Гъдю

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ела на село да копаш домати. И хубава храна и чист въздух. Вечерта ще тура да спиш при овцете, щото и ти си овца
  • 3 Бендида

    8 1 Отговор
    Скрининг не е лоша идея, но добрият вариант е да бъдат информирани родителите за необходимостта от профилактични изследвания на децата, особено когато има диабетик в семейството. Няма ги в пакета на НЗОК, но във всяка лаборатория може да се направи, не е болезнено и не е скъпо. Моите когато бяха малки, ги водих през две години, защото дядо им е с диабет.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове