9 Октомври, 2024 15:31 840 3

Диетолози: Най-добрите закуски за отслабване са различни при мъжете и жените

  • мъже-
  • жени-
  • пол-
  • полове-
  • разлика-
  • отслабване-
  • здравословно хранене-
  • закуска

Според изследователите метаболитните процеси протичат по различен начин при двата пола, заради което те трябва да започват деня с различни храни

Диетолози: Най-добрите закуски за отслабване са различни при мъжете и жените - 1
Снимка: Shutterstock

Закуската често е наричана най-важното хранене за деня, но учените са установили, че когато става въпрос за отслабване, мъжете и жените трябва да правят съвсем различен избор.

Мъжете, които искат да отслабнат, трябва да избират закуски с високо съдържание на въглехидрати, като хляб, овес и зърнени храни, докато жените е по-добре да ядат закуски с по-високо съдържание на мазнини, като омлети или авокадо, според нова статия в списание Computers in Biology and Medicine.

Изследването показва, че мъжете и жените могат да отслабнат по-лесно, ако ядат тези по-високо въглехидратни/високомазнинни ястия след няколкочасово гладуване, например съня през нощта.

„Начинът на живот е голям фактор за цялостното ни здраве“, казва съавторът на изследването Стефани Або, докторант в Университета на Ватерло, Канада.

„Живеем забързан живот, затова е важно да разберем как на пръв поглед несъществени решения, като например какво да закусваме, могат да повлияят на здравето и енергийните ни нива. Независимо дали се опитвате да отслабнете, да поддържате теглото си или просто да поддържате енергията си, важно е да разберете влиянието на диетата си върху метаболизма“, казва Або.

Изследователите описват в статията как са създали „специфичен за пола метаболитен модел на цялото тяло за сценарии на хранене и гладуване при здрави млади възрастни“, който моделира как телата на мъжете и жените метаболизират хранителните вещества в храната, особено въглехидратите и мазнините.

„Често разполагаме с по-малко данни от изследванията на женските тела, отколкото на мъжките“, казва Анита Лейтън, професор по приложна математика в Университета във Ватерло.

„Като изграждаме математически модели въз основа на данните, с които разполагаме, можем бързо да проверяваме много хипотези и да коригираме експериментите по начини, които биха били непрактични с човешки обекти.“

Те откриват, че жените са склонни да складират повече мазнини след хранене, отколкото мъжете, но след това изгарят тези мазнини по-бързо.

„Тъй като жените имат средно повече телесни мазнини от мъжете, бихте си помислили, че те ще изгарят по-малко мазнини за енергия, но това не е така“, казва Лейтън. „Резултатите от модела показват, че жените складират повече мазнини веднага след хранене, но също така изгарят повече мазнини по време на гладуване.“

Следователно жените, които се надяват да отслабнат, е по-добре да ядат по-богата на мазнини закуска от мъжете, тъй като те изгарят мазнините между храненията.

„Предполагаме, че тази повишена зависимост от метаболизма на мазнините при жените е повлияна от половите различия в черния дроб и мастната тъкан“, пишат изследователите в статията. „Предполагаме, че половите различия в чернодробното отделяне на глюкоза на гладно може да са резултат от различната обработка на свободните мастни киселини, глицерола и гликогена.“

Изследователите се надяват да продължат да изследват разликите в метаболизма между мъжете и жените и да проучат как теглото, възрастта и менструалният цикъл играят роля в метаболитните процеси.

„Интегрирането на специфичните за пола данни и параметри в многомащабни рамки има потенциала да подобри разбирането ни за човешкия метаболизъм и неговата модулация от пола.

„Като отчитат сложното взаимодействие между органите, хормоните и метаболитните пътища, тези модели могат да предложат ценни прозрения за основните механизми, определящи специфичните за пола метаболитни реакции“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    1 0 Отговор
    Еднаква е ! Когато са на работа неможе , но всеки уикенд да пропускат закуската , и да се секасят здраво ! После заедно на туризъм за да се радват на живота , и за кратко време ще влязат във форма забавно и приятно , вместо страдайки !
    Ако мъжът оцелее !
  • 2 Вуте

    1 0 Отговор
    Я па вуам 1 леб, 6 яйца и 3 кренвирша! Фиданка съм, само задържам вода!
  • 3 Изкукуригал

    1 0 Отговор
    Много приказки и накрая нищо. И кво казаха ако си на диета да ядеш баници