15 Октомври, 2024 14:58 644 21

Диетолог: Кето диетата е перфектна за жени

  • кето-
  • диета-
  • жени-
  • женско здраве-
  • диетолог

Според хранителния експерт Мойра Нюис кетогенната диета се отразява чудесно на женското здраве

Диетолог: Кето диетата е перфектна за жени - 1
Снимка: Shutterstock

Кетогенната диета е хранителен режим с високо съдържание на мазнини, умерено количество белтъчини и ниско съдържание на въглехидрати, който първоначално е разработен за лечение на деца с епилепсия, като имитира състояние на глад. Вместо да използва глюкозата от захарите и въглехидратите в храната като енергия, кетогенната диета принуждава тялото да използва кетони, произведени от мазнините в храната от черния дроб.

Критиците твърдят, че диетата е с високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на фибри, висок холестерол, вредна за здравето на червата и неподходяща за жени, особено преди менопаузата, които се нуждаят от въглехидрати, за да произвеждат хормони като прогестерон.

Но хранителният терапевт Мойра Нюис заяви пред Newsweek, че не е съгласна с това. След като е била на кетогенна диета повече от пет години, тя казва, че тя е напълно подходяща за жени.

„Като човек, който имаше тежко прегаряне, хронична умора и редица проблеми с психичното здраве, кетогенната диета ефективно захранваше мозъка и тялото ми, така че всичките ми здравословни проблеми останаха в ремисия“, каза тя.

„Въпреки че бях започнала да се чувствам много по-добре, като преминах на нисковъглехидратна диета и въведох стратегии за управление на стреса, възвърнах 100 процента от енергията и умствената си яснота едва когато преминах на кетогенна диета. Тогава можех да изкачвам планини и да се състезавам с колело и се отървах от цялата си мозъчна мъгла.“

Едно от предимствата на кетогенната диета е, че тя премахва зависимостта на организма от глюкозата за енергия, така че някои хора откриват, че имат по-стабилни нива на енергия - или, в случая на Нюис, повече енергия като цяло.

„Опитах, защото исках отново да се чувствам като тийнейджърка“, казва тя. „Исках да имам безгранична енергия и да се чувствам пълна с жизненост.“

Тя каза, че при кетоза - когато черният дроб произвежда кетони от мазнини за енергия - митохондриите в клетките могат по-ефективно да произвеждат аденозинтрифосфат (АТФ): горивото, с което работи тялото, произведено от глюкоза или кетони.

Не всички са съгласни, че този процес е по-ефективен при кетоните, отколкото при глюкозата, но Нюис твърди, че е така, особено за мозъка.

Нюис също така заяви, че кетогенната диета е по-противовъзпалителна от храненето с глюкоза и произвежда повече енергия - всичко това се оспорва от някои други експерти по хранене.

Друг източник на дебати в света на храненето, разгледан от Нюис, е пригодността на кетогенната диета за жени. Някои експерти по хранене, особено тези, които са специализирани в областта на женското здраве, предупреждават, че някои хормони като прогестерон - ключов женски полов хормон, наред с естрогена - зависят от въглехидратите.

„Мисля, че има много недоразумения и митове за кетогенните диети“, казва Нюис. „Един от митовете е, че тя ще навреди на женските хормони, а аз съм точно това, което е: мит.“

Тя обясни, че изследванията в тази област все още се развиват, но някои данни за щитовидната жлеза на жените, която произвежда хормони, предполагат, че кетогенната диета може да намали търсенето на хормони и да увеличи чувствителността на щитовидната жлеза, което предполага, че организмът се адаптира към кетогенната диета по положителен начин.

„Съществуват и други митове, като например, че кетогенната диета влияе неблагоприятно на чревния микробиом“, казва Нюис. „Чревният микробиом е изключително сложен и тепърва ще откриваме и разбираме как всички различни микроби работят заедно и взаимодействат с лигавицата на червата и имунната ни система.

„Да, кетогенната диета ще промени чревния микробиом, но той се променя през цялото време. Това не означава, че е нещо лошо.“

Нюис заяви, че много от проучванията, които са показали отрицателни ефекти, свързани с кетогенната диета, са били погрешни, тъй като са направени чрез хранене на мишки с много некачествени мазнини, с високо съдържание на омега 6, за които се смята, че са възпалителни.

„Много изследвания, които използват този тип кетогенна диета, установяват, че тя насърчава възпаленията, което не е изненадващо!“, казва тя. „Ако се консумират естествени мазнини, тогава възпалението намалява.“

Нюис препоръчва да се спазва кетогенна диета, състояща се от мазнини от яйца, авокадо, кокос, месо, млечни продукти, ядки, семена, риба и зехтин; протеини от месо, млечни продукти и бобови растения; и по-малко от 50 грама въглехидрати, от зеленчуци с ниско съдържание на нишесте, като зеле, и плодове с ниско съдържание на захар, като горски плодове.

Тя каза, че мнозина смятат, че кетогенната диета е бедна на хранителни вещества, но това е вярно само ако някой се храни лошо; според нея доброто ѝ спазване може да осигури достатъчно хранителни вещества.

Наситените мазнини са друг основен аргумент, когато става дума за причини да се избягва кетогенната диета, но Нюис каза, че доказателствата сочат: „няма научни основания да се демонизират наситените мазнини като причина за сърдечни заболявания“.

Това е продължаващ дебат за храненето: дали наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания, или наистина са виновни захарта и ултрапреработените храни?

„Дори и днес много хора продължават да мислят, че проблемът е в мазнините, въпреки нарастващите планини от доказателства, че захарта и въглехидратите са по-вероятният злодей“, казва Нюис.

„Опасенията около наситените мазнини бяха свързани с холестерола и хипотезата за здравето на сърцето, че холестеролът от наситените мазнини причинява сърдечни заболявания. Повишеният общ холестерол не е свързан с повишен сърдечносъдов риск. Не само това, но и холестеролът е жизненоважен за вашето здраве, особено с напредването на възрастта, а по-високият холестерол се свързва с дълголетието.“

Все пак Нюис казва, че кетогенните диети не са подходящи за всеки и тя не ги препоръчва на всички свои клиенти, занимаващи се със здравословно хранене.

„Винаги бих посъветвала жените да потърсят професионална помощ, преди да започнат кетогенна диета, ако приемат лекарства“, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    1 1 Отговор
    Пък се интересува от стари жени , с издънени от нахлузване чизми?! Хубави са младите сладки котенца с тесни пантофки!

    Коментиран от #5

  • 2 гробар

    2 2 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Кетогени ли

    1 0 Отговор
    Това си най-доброто мезе за Ракията
  • 4 Азазел

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "гробар":

    Мечтаеш си за негри...негри...негри...
    Или някой от твоите старци...
  • 5 пфф

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Котенцата пък не се интересуват от дъртаци. Само ще точиш лиги...

    Коментиран от #6

  • 6 Гоуст Райдър ин д'Скай

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "пфф":

    За съм млад красив и потентен!
    А ти какво си?

    Коментиран от #8

  • 7 Груби,

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "гробар":

    Спри белия прашец, че ти е изпържил мозъка!
  • 8 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    Аз съм инспектор! А ти си вече на 58 г. Нали така?

    Коментиран от #9

  • 9 Гоуст Райдър ин д'Скай

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Радваш ме! Ти си порочна! А аз съм много много по стар. Но - вечно млад.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 А ти не ме радваш

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    Аз ли съм порочна? В сравение с теб съм херувимче...

    Коментиран от #12

  • 11 Познах кой си!

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    Ако можеха избирателите ти да те видят колко си зле, ДО ЕДИН ЩЯХА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ТЕБЕ!
  • 12 Гоуст Райдър ин д'Скай

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "А ти не ме радваш":

    Не си ли? Мечтаеш за млади мъже!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ми не позна

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    Вчера ти казах, че не мечтая за мъже, и за пари не мечтая. Нищо не можеш да ми предложиш.

    Коментиран от #15

  • 14 между другото

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    Още ли те боли кръста? Нещо много тежко си вдигал...
  • 15 Гоуст Райдър ин д'Скай

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ми не позна":

    Ти не позна! Аз не съм незначителното същество с което говориш. Аз знам всичко за теб. Питай любимите си врачки! Хихихихи...

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 16 нищо не знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    Аз и по врачки не ходя.

    Коментиран от #19

  • 17 между другото

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    Днес май не ти е ден за налучкване?
  • 18 има такива неудачници

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    Незначителното същество ще си пати от главата, но така става с алчните хора...
  • 19 Гоуст Райдър ин д'Скай

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "нищо не знаеш":

    Лъжеш! Аз съм тъмнината в тъмното, аз съм невидимото в мъглата, аз съм сянката във мрака! Хихихихи...

    Коментиран от #20

  • 20 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гоуст Райдър ин д'Скай":

    "Аз съм косъмът във вашата супа..." Измисли по-креативен начин да си прекарваш времето, така и моята работа тук ще намалее!

    Коментиран от #21

  • 21 не лъжа

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "хе хе":

    Напиши книга за шоубизнеса, нали си шоумен.🤭