Ежедневно допускаме 5 грешки, които съсипват червата

16 Май, 2025 15:58 3 312 2

  • черва-
  • чревно здраве-
  • чревна флора-
  • здравословно хранене-
  • лоши навици-
  • грешки

Именно от здравето на червата зависи баланса в цялото тяло, затова не трябва да пренебрегваме благосъстоянието им

Ежедневно допускаме 5 грешки, които съсипват червата  - 1
Снимка: Shutterstock

Често подценяваме ежедневните си навици с мисълта, че „малко не вреди“. Но това е подвеждащо. Малките грешки, когато се повтарят, се натрупват – и могат тихо да подкопаят здравето на червата, без изобщо да го осъзнаем.

Днес науката е категорична: доброто състояние на храносмилателната система е пряко свързано с имунитета, психичното здраве, усвояването на хранителни вещества, дори със състоянието на кожата. Въпреки това, много хора продължават да пренебрегват малките всекидневни решения, които или подпомагат, или саботират този сложен вътрешен баланс.

В интервю за HT Lifestyle, д-р Имран Шейх – гастроинтестинален и онкохирург от болниците Wockhardt в Мумбай – обяснява как именно ежедневните ни навици увреждат защитната обвивка на червата, наречена чревна бариера.

„Повечето хора се опитват да се хранят здравословно, но несъзнателно правят избори, които увреждат чревната лигавица с времето. А когато тя се компрометира, започват проблеми като подуване, хранителни непоносимости, отслабен имунитет и дори промени в настроението“, казва д-р Шейх.

Според него, най-често срещаните грешки, които вредят на чревната система, са следните:

1. Прекомерна консумация на преработени храни

Готови закуски, замразени ястия, подсладени зърнени закуски и газирани напитки съдържат консерванти, емулгатори и изкуствени подсладители, които нарушават баланса на чревната микрофлора. Тези добавки могат да предизвикат възпаления и да направят чревната бариера по-пропусклива – състояние, известно като „пропускливи черва“. Колкото повече се храним с непреработени храни, толкова по-здрава остава тази бариера.

2. Недостиг на фибри в менюто

Фибрите не са важни само за доброто храносмилане – те хранят добрите бактерии в червата. Когато не приемаме достатъчно плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, тези полезни бактерии гладуват. Това отслабва чревната стена и дава предимство на вредните микроорганизми. Резултатът често е подуване, летаргия и храносмилателен дискомфорт, без да подозираме причината.

3. Честа употреба на болкоуспокояващи

Много хора редовно приемат нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен или аспирин за главоболие или мускулна болка. Но при честа употреба тези медикаменти увреждат чревната лигавица и я възпаляват. Щетите не се усещат веднага, но с времето се натрупват и създават хронични проблеми.

4. Хранене набързо и под стрес

В забързаното ежедневие мнозина се хранят на крак или пред екрана. Но стресът и разсейването потискат храносмилането, храната не се разгражда правилно, което води до дразнене на червата. Затова специалистите съветват: яжте осъзнато, дъвчете бавно, дишайте дълбоко и се фокусирайте върху самото хранене.

5. Пълно изключване на мазнините от диетата

Много хора, стремейки се към „чиста“ диета, напълно избягват мазнините. Но здравословните мазнини – от ядки, семена, зехтин и авокадо – поддържат целостта на чревната обвивка и намаляват възпаленията. Диета с твърде ниско съдържание на мазнини може да отслаби клетките на червата и да наруши хормоналния баланс.

„Грижата за червата не се изчерпва само с избягване на вредната храна. Важно е да внимаваме какво и как ядем всеки ден. Малките промени, направени съзнателно, могат да имат огромен ефект върху здравето на червата“, заключава д-р Имран Шейх.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек

    4 0 Отговор
    Когато в началото на 20-ти век сме били един от световните лидери по дълголетие, да не сме яли авокадо и зехтин? Ключът е бил в киселото мляко, което постоянно е зареждало търбуха с полезни бактерии. Сирене, туршии и червено вино също. Добрите бактериийки се грижат за метаболизма и имунитета. Днес мрънкаме, че всичко било фалшиво и т.н. Че кой те спира да идеш на село и да живееш като едно време? Никой, нали? Сам си избрал градския живот, защото е по-комфортен и интересен. Човекът хем иска да има всички модерни удобства, хем въздуха, водата и храната да са му чисти, хем да му е лесно, хем да му е спокойно... Еми няма как! Днес живеем в най-доброто време защото можем да изберем какъв живот да живеем. Едно време хората са нямали избор и са били заклещени на село. Днес и на другия край на света можеш да идеш да живееш ако наистина го искаш.

    Коментиран от #2

  • 2 УдоМача

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Човек":

    +100
    Само да добавя, че за който е осъзнат има ъзможност и в градска среда да си направи туршия и други ферментирали храни като исело мляко и дори кефир. Може да си изстисква зеленчукови и пплодови сокове със сокоизстисквачка или да запасва и фибрите смилайки ги с блендер. Възможно е да се прави полезна плодова вода с нарязани парченца плод в голяма бутилка с вода и след два часа имаш чудесна и полезна напитка. А ети ви и моята рецепта за "енергийна напитка" - нарязваш в бутилка от 1.5 или 2.5 л вода един лайм на парчета, и една краставица на ивички. Допълваш бутилката с изворна или филтрирана вода и оставяш за известно време. Изпробвайте. За друга енергийна напитка няма да се сетите!