Невероятните ползи на пъпеша и кои хора не трябва да го ядат

27 Юни, 2025 16:15 4 005 9

  • пъпеш-
  • ползи за здравето-
  • здраве

Въпреки многобройните ползи, при определени състояния пъпешът трябва да се консумира с внимание или дори да се избягва:

Невероятните ползи на пъпеша и кои хора не трябва да го ядат - 1
Снимка: Shutterstock

С навлизането на сезона на дините и пъпешите по магазините и пазарите, тези свежи плодове отново стават част от нашата трапеза. Особено пъпешът не само впечатлява с вкуса си, но и носи редица здравословни ползи.

В тази статия ще разгледаме защо е добре да включите пъпеша в менюто си, както и за кои хора е препоръчително да бъдат по-внимателни с консумацията му.

Защо да хапваме пъпеш – ползи за здравето

Високо водно съдържание

Пъпешът се състои от над 90% вода, което го прави отличен избор за хидратация, особено в горещите летни дни.

Богат на витамини и минерали

Този плод е чудесен източник на витамин C, който подкрепя имунната система, подобрява състоянието на кожата и подпомага зарастването на рани.

Витамини от група B

В пъпеша се съдържат витамини B1, B2, B3 и B6, които участват в енергийния метаболизъм и подпомагат нормалното функциониране на нервната система.

Калий

Пъпешът допринася за поддържането на нормално кръвно налягане и добро сърдечно здраве благодарение на съдържанието си на калий.

Антиоксиданти

Плодът съдържа антиоксиданти като ликопен и бета-каротин, които защитават клетките от вредното действие на свободните радикали и могат да намалят риска от определени заболявания.

Фибри

С умерено количество фибри, пъпешът подпомага здравето на храносмилателната система и предотвратява запек.

Освежаващ ефект

Заради високото водно съдържание и лекия си вкус, пъпешът е чудесен избор за лека закуска или допълнение към ястия в топлите дни.

Ниско съдържание на калории

Пъпешът е нискокалоричен и е подходящ за хора, които следят теглото си или искат да намалят калорийния прием.

Подобрява зрението

Витамин А в пъпеша е важен за здравето на очите и може да подпомогне поддържането на добро зрение.

Кой трябва да внимава с пъпеша

Въпреки многобройните ползи, при определени състояния пъпешът трябва да се консумира с внимание или дори да се избягва:

Хора с диабет

Макар че има нисък гликемичен индекс, пъпешът съдържа естествени захари. Диабетиците трябва да внимават с количествата, за да не се повишат нивата на кръвната захар.

При стомашно-чревни проблеми

Пъпешът може да причини подуване или дискомфорт при някои хора. Хора с чувствителна храносмилателна система или конкретни заболявания трябва да консумират плода с повишено внимание.

Алергии

В редки случаи е възможна алергична реакция към пъпеш. Ако забележите симптоми на алергия след консумация, потърсете лекарска помощ.

Бъбречни проблеми

Заради съдържанието на калий, хората с бъбречни заболявания трябва да следят приема на пъпеш и други храни, богати на калий.

Деца

Въпреки че пъпешът е полезен, при някои деца може да предизвика алергични реакции или стомашни неразположения. Добре е да се консултирате с педиатър преди да въведете плода в детското меню.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    Един пъпеш във Фантастико излиза около 20 лв.

    Коментиран от #2

  • 2 очевидец

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А на Витошка у заведението ти е 150лв.
  • 3 Много

    13 1 Отговор
    Обичам, особено когато се уцели сорта и се изстуди в хладилника.
  • 4 Джотджа Мелони

    11 1 Отговор
    Някои пъпеши са 90 процента вода, а някои - 1000 кубика силикон.

    Коментиран от #5

  • 5 Хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Джотджа Мелони":

    Философ?
  • 6 има един сорт тиквен пъпеш

    9 1 Отговор
    който от 20г като кърлеж се е впил в народе
    да го източва с с други бръмбари и калинки
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Леля Гошо

    6 0 Отговор
    Хората които ги привлича същия пол в никакъв случай не трябва да ядат диня и пъпеш
  • 9 Да, ама НЕ

    6 0 Отговор
    Никскви ползи няна вече, защото всички е ГМО-отрови. Онзи ден купихме пъпеш от Кауфланд - отвън хубав, отвътре стар и прогнил с аромат и вкус на химия. И от другите сортове купихме - тяърди като фуражни тикви, никаква сладост и вкус.
    Пъпешът е много полезен за бъбреците - прочиства от пядък и камъни в бъбреците. А семките се вадят, измиват и оставят да се изсушат напълно. След това се прибират в бурканче и от време на време добавяте по една чаена лъжица, да се свари с някое чайче и пиете отварата за прочистване.
    Обаче не и ако е ГМО. А те всичките са.