Last news in Fakti

5 Ноември, 2014 11:06, обновена 5 Ноември, 2014 11:11 51 593 35

Изоставените суперколи на Дубай

  • дубай-
  • обединени арабски емирства-
  • изоставени суперколи

Някои градове се сблъскват с кризи с боклука, други страдат от висока престъпност, а в трети просто не може да се наеме жилище на човешка цена. Жителите на Дубай имат друг, по-особен проблем. Градът се задъхва под огромния брой изоставени автомобили, които събират дебел слой прах по улиците и паркингите на летището. Собствениците им не могат да бъдат открити и при добро стечение на обстоятелствата единственото решение остава конфискация и продажба на търг.



Подобно на хиляди други скъпи возила, това Ferrari Enzo е захвърлено на произвола на парещото слънце и шкурещия вятър, въпреки че е произведено в едва 400 бройки, а цената му надхвърля $1 млн. Както и в стотици други такива случаи, причината да бъде изоставено е прозаична - бизнес провал. Британският собственик е предпочел буквално да се изпари от емирството след неуспешни сделки с недвижими имоти, за да си няма неприятности със съдебната система.



Англичанинът съвсем не е единственият чужденец, предпочел да избяга от дубайските власти. Преди година негов "колега" изоставя абсолютно същия модел, за да си спести такса от 144 500 евро.



В Дубай и останалите арабски емирства съществува особена автомобилна култура. Там последният и най-скъп модел се смята за един от най-важните белези за висок социален статус. Както и останалата част от света обаче, световната криза не подмина и този регион.



В средата на миналото десетилетие чуждестранни инвеститори - предимно британци - се втурват да влагат пари в емирствата с техните гигантски доходи от нефт и недвижима собственост. Забогателите емигранти харчат огромни суми за последните модели на елитни италиански и немски производители, за да подчертаят милионерския си статус.



С настъпването на икономическата криза балонът обаче се пука. Хиляди чужденци напускат панически Дубай, защото не са в състояние да покрият огромните си дългове. В Емирствата необслужването на кредити и дори чековете без покритие се смятат за криминално престъпление и луксозният автомобил се превръща в последна грижа на бившите милионери.



Така се стига до ситуация, в която безброй скъпи модели на Ferrari, Porsche, BMW, Mercedes-Benz и по-скромни возила трупат прах на международното летище в Дубай. Някои собственици оставят документите и дори ключовете на таблото, понякога придружени и с извинителна бележка.



Жителите на Дубай се оплакват, че изоставените коли се превръщат в истинска напаст. Прашните паметници на някогашното благополучие заемат ценни места за паркиране и загрозяват градската среда. Полза от куриозния феномен имат само някои местни преследващи на изгодни сделки. След конфискация и продажба на търг изоставените суперколи са по джоба на почти всеки местен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златко Тролчев

    2 14 Отговор
    niama miasto italianskia kosh pri mercedes benz

    Коментиран от #6

  • 2 Johny

    4 3 Отговор
    И при нас така :)
  • 3 КОНСТАНТИН

    1 4 Отговор
    Като нямат крадци така ще е !!!

    Коментиран от #11

  • 4 snp

    2 3 Отговор
    Пращаме родните автокрадци да ги вземат от Дубай и ги продаваме в България.
  • 5 Ъпрх

    2 1 Отговор
    Хора в пустинните райони има пясъчни бурий. Силна буря може да навее и донесе няколко сантиметра пясък. Затова повечето колите изглеждат така. А това, че тук таме има изоставено Z3, Mercedes S class на 15 години не мисля, че е фрапиращо. Вижте, че около всички коли по асфалта има точно толкова пясък колкото и по колите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 CarPro

    0 1 Отговор
    Ako imaha nashite avtokradci da sa izcheznali
  • 9 mediator37

    3 0 Отговор
    Интересна статия.
    Покрай автомобилната тема научаваме, че невръщането на заем е престъпление в Дубай. А не като в Ойропата- завлякъл стотици хора, обаче си яде и пие по ресторанти, кара си лъскавата кола, поддържа по 2 любовници и жена, и закон не го лови.
  • 10 Кобрата

    6 0 Отговор
    Това са уникални автомобили, колко прост трябва да си за да си изоставиш колата и да изчезнеш. Ако примерно аз съм там и закъсам с парите заради дългове, или ще я продам или ще я кача на кораб и ще си я закарам в родната държава. Но това са хора, които не знаят какво е нямане и са свикнали все да имат по много и да разхищават.
    Ако живееха в нашата страна и имаха нашите доходи не само, че нямаше да изоставят колата си ами и като видят някой Mercedes от 2003-2004 и щяха да се радват като циганета на баничка, а не да зарязват последен модел коли да събират прах на улицата.
    Едни харчат на поразия, а други нямат пари да се нахранят...това ако е живот . В световен мащаб има толкова хора, които в момента гладуват, а тези шалварестите само мислят за скъпи возии.
  • 11 Кобрата

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОНСТАНТИН":

    Хааха ти ако идеш там да откраднеш и те хванат ще ти съдерат кожата. Директно ще те вкарат в затвора пък може и да те разстрелят. Те там имат пари ама имат и ред. То да не е като в България, видиш хубава кола и ти скимне да я гепиш.
  • 12 Стоян Стоянов

    2 1 Отговор
    как да не те заболи сърцето
  • 13 Женя

    1 0 Отговор
    До коментар #5 от " Ъпрх":


    Това не е вярно. Виж хората ясно са ти написали в статията това са изоставени коли за това са в прах. Защо спориш излишно


  • 14 На Autohouse Randm съсружника

    0 1 Отговор
    nai dobrite.bravo.ot 10 godini kopuvam avtomobili ot tia marki i sam mnogo dovolen.Pozdravlenia za Georgi Kasapov za hubavata tema.
  • 15 Ilyan

    1 0 Отговор
    Бугати-то са го разкостили....
  • 16 Виктор

    1 0 Отговор
    Тия са за убийство!
  • 17 comment

    1 0 Отговор
    Мърлячи. Не са се трудили за доходите си. Разсипници!
  • 18 CarPro

    0 0 Отговор
    Pak na men mi e stranno koi si e ostavil lamboto i ferrarito
  • 19 Venom

    1 0 Отговор
    нищо не ми грабна окото, но като дойде реда на Шелбито ме сви сърцето!!!
  • 20 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    ДА ИМ ИМАМ ПРОБЛЕМА
    НО КОЛИТЕ СА ХУБАВИ И НАИСТИНА ЩОМ СА С КЛЮЧОВЕ НА ТАБЛОТО
    НЯМАЛИ АВТОДЖАБАЗИ БРЕ ТАМ
  • 21 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Някой от колите са потрошени или ремонтите не си заслужават или има някаква друга причина да са изоставени. В действителност това са единични бройки. Просто там пясъчните бури са ежедневие и обикновен о колите изглеждат така след бурята а и не само те а всичко което не е почистено. За постоянното излъскване до блясък на всичко се грижат милиони индонезийци , индийци , китайци и прочее. И там се карат скапани коли макар не си мислете че всичко е в супер коли. Да не говорим робите с какви автобуси се придвижват и в какви условия живеят . Ходил съм няколко пъти в Дубай действително някой от емиратите живеят като богове , другите живеят супер по всякакви стандарти но всичко де що не е емират а то е 9 от 10 човека си скъсва г.за от работа а като остареят и са за пенсия ги гонят от държавата
  • 22 gogo

    0 1 Отговор
    Здравейте разбирачи
    в Дубай много често има пясъчни бури вгледайте се малко всички коли около тях са в същото състояние.
  • 23 Autohouse Randm

    0 2 Отговор
    mnogo tochna e statiata.na letishteto v Dubai e palno s izostaveni avtomobili.

    Коментиран от #24

  • 24 СОТО ГРАНДЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Autohouse Randm":

    a v soto grande e palno s qki mergeli jiveq tam i vartq seriozen biznes

    Коментиран от #25, #26

  • 25 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "СОТО ГРАНДЕ":

    tochno. i az sam gi vijdal. vsiaka sedmica letia do tam
  • 26 Autohouse Randm

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "СОТО ГРАНДЕ":

    izmisli neshto novo.veche ti nauchihme repertoara.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фълки

    0 2 Отговор
    Ферарито ф40 е от Ирак след войната.Не всички снимки са от Дубай.Да не говорим че има и реплики а не само оригинални коли.
  • 30 АЭМП

    0 1 Отговор
    На всякъде по света това е нормалния завършек на всички прехвалени "супер кари". Голямата им реклама в началото се оказва пълен фалш и измамените наивници, които са дали една камара немъчени пари да ги купят, после бързат да се отърват от тях. Това се отнася и за всички скъпи вещи - важното е в началото някой балък да се измами да ги купи и после няма отърваване от тях. Успех на всички настоящи и бъдещи милионери и дерзайте !
  • 31 Като дим в коминя

    0 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ СИ ИЗОСТАВЯМЕ ДЕЦАТА.А КАТО ПОРАСНЕМ И ДЪРЖАВАТА.....
  • 32 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "СОТО ГРАНДЕ":

  • 33 На Autohouse Randm трети братовчед

    1 0 Отговор
    Mercedes e kolata

    Коментиран от #35

  • 34 диан

    0 0 Отговор
    така е
    като нямат изкупувателни пунктове:)))
  • 35 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "На Autohouse Randm трети братовчед":

    i lada
  • 36 Недялко

    0 0 Отговор
    ако няма какво да ги правят да си вземем по някоя и готово така на никого няма да пречат