Last news in Fakti

15 Март, 2003 18:42 2 328 6

Малък, но вече знае

  • bmw-
  • bmw 2002-
  • bmw 2002 turbo

С какво се свързва днес немския автомобилен гигант BMW? Голяма част от почитателите на мюнхенската, превърнала се вече в легенда фирма, свързват BMW с производството на луксозни автомобили от горния сегмент на средния клас и този на педставителните лимузини. Това наистина е една от насоките, в които мюнхенският гигант се специализира, но производството на такъв тип атомобили се превръща в приоритет за BMW преди едва 10-15 години. Преди няколко десетилетия, когато марката BMW тепърва започва да се утвърждава в Германия, а и по света мюнхенските инженери са насочили усилията си изцяло по посока на малките, компактни автомобили. Всъщност традициите на BMW в производството на луксозните автомобили датират още от преди Войната, но през 50-те и 60-те години те са слабо застъпени. През този период мюнхенци все още не са дръзвали да оспорят хегемонията на Mercedes при “шефските” возила.

Един от най-успешните следвоенни модели на BMW е 2002. Този компактен автомобил, всъщност не е бил толкова малък за времето си. 2002 се явява основоположник на настоящата 3-та серия автомобил с дължина на каросерията от 4.2 м и междуосие от 2.5 м е можел да се нарече всичко друго, но не и компактен в началото на 70-те. Серийните версии на този модел сами по себе си са се приемали като бързи автомобили и са изключително податливи на доработки. Съвсем естествено за тази рубрика е да разгледаме възможно най-мощното BMW 2002.

BMW 2002 Turbo дебютира през 1973 г. Произвежда се в Мюнхен, а купето носи обзначението Е20. Автомобилът е впечатляващ. Запазени са основните дизайнерски особености на стандартното 2002, но със задължителните преработки на някои елементи, които имат за задача да подсказват на всеки расовия произход на този малък спор­тист. Дори за онова време цената на 2002 Turbo не е била особено висока. За 6000 $ човек получава спортен автомобил от висок клас. Дори и днес, точно 30 години след премиерата си, BMW 2002 впечатлява с динамика и скорост.

Двигателят

е с работен обем 1990 куб.см. Разположен е надлъжно отпред и задвижва задните колела. Клапаните на цилиндър са по два. Моторът е редови, четирицилиндров и е подсилен с турбокомпресор. Така максималната мощност достига 170 к.с. Самата стойност не е особено внушителна, но като се има предвид ниското лично тегло на автомобила от едва 1080 кг не бива да ви учудват перфектното ускорение и прилична мксимална скорост. До 100 км/ч от място BMW 2002 Turbo се ускорява за 7.5 сек., а достижими за този автомобил са 210 км/ч. Мощността се предава към пътя чрез четиристепенна механична скоростна кутия. Ширината на каросерията е с около 5 см по-голяма от тази на по-маломощните модели. Това допринася за по-добрата стабилност в завой, което на свой ред предразполага към по-спортно шофиране. Отпред

окачването

е тип MacPherson, а отзад е на самоносеща конструкция.

Колелата на BMW 2002 Тurbo наподобяват тези на драгстер. Отпред те са 13-цолови, а отзад 15-цолови. Ширината и на четирите колела е 185 мм, значително повече от 2002-ките с малки двигатели. За спирането на малката резачка грижа имат две дискови спирачки отпред и две барабанни отзад.

С BMW 2002 Turbo мюнхенските производители поставят началото на традициите си в производството на сравнително малки автомобили с големи двигатели. По-късно през годините 2002 Turbo еволюира в М3.

Светослав НАУМОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BMW-fen

    14 6 Отговор
    prosto kaji BMW i pove4e ne govori :)
  • 2 kraski4

    10 5 Отговор
    padam si po retro modeli na BMW
  • 3 kraski4

    10 5 Отговор
    padam si po retro modeli na BMW
  • 4 kraski4

    7 6 Отговор
    izpisa se 2 puti , neznam za6to
  • 5 afla 145

    4 13 Отговор
    predpo4itam alfa spider ot 75 ;)
  • 6 ALFA

    1 0 Отговор
    samo alfa romeo i mercedes