Last news in Fakti

3 Януари, 2015 11:30, обновена 3 Януари, 2015 11:32 39 816 35

Истерия за употребявани коли в Русия

  • вторичен пазар-
  • употребявани коли-
  • русия

През декември руският пазар на автомобили втора ръка бележи ръст с 15% в сравнение със същия месец на 2013-а, съобщава Gazeta.ru. Увеличението опровергава крайно песимистичните прогнози на експертите заради огромния спад в продажбите на употребявани коли през ноември с 13.8%.

Засиленият интерес на руснаците към автомобили втора ръка се обяснява със същите обстоятелства, предизвикали бума на пазара на нови возила - обезценяването на рублата, паниката сред населението и наплива на купувачи от Казахстан и Беларус. През изминалия месец рязко се е увеличил и броят на търговците на употребявани автомобили.

Декември бележи и възникването на друга интересна тенденция в Русия. Вносителите са започнали да изкупуват практически всички коли на вторичния пазар, при това на доста високи цени. Според специалисти търсенето ще продължава да расте.

За много руснаци покупката на употребяван автомобил остава един от малкото начини да инвестират парите си в движима собственост. Официалните дилъри вече са изчерпали наличността от нови коли, а продажбите по поръчка в страната са временно преустановени. Повечето производители са спрели доставките за Русия заради срива на рублата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    6 0 Отговор
    Хора, пазете си БМВ-тата, мерджаните и джиповете, че щом в необятната съветска страна има търсене, апашите у нас се готвят за жътва.
  • 2 Ники Д

    1 8 Отговор
    Ще им излезат през носа на руснаците, авантюрите на др. Путин. Това е само началото, чакат ги тежки времена.
  • 3 onq s konq

    3 7 Отговор
    Эапада им срина Берлинската стена когато целия соц. лагер работеше эа тях,че сега някаква си "прогнила" съветска икономика ли ще му се опъне...Въпросът е,че все още не е решено дали да оставят един смирен Путин все още на власт,или да го сменят с друг.Между другото руските олигарси като най-губещи от цялата ситуация само чакат энак эа да го одъвчат това Путинче эа нула време,но...чичо Сам си има последната дума.А нещата са простички-не можеш ти да оставиш цял един народ с древни традиции и култура да гладува с една единствена вяра эа победа като при Сталинград,эащото някакси вече сме в 21 век!

    Коментиран от #16

  • 4 гост

    9 2 Отговор
    Ей пък много се знаете А знаячи ? като гледам колите са по на 3-4 години а в България още има каруци от 1988 година по пътищата и боклуците на европа ! като ви кажат кола 2000 година и вече е нова за вас !
  • 5 2dw

    0 0 Отговор
    Ще се оправи икономиката на Европата и немъчко. Изчерпване на автомобилите на вторичния пазар в Европа, повишаване цените на употребявани автомобили и в Бугарско. Пак на гърба на бедните бугари, край няма.
  • 6 fifi

    10 3 Отговор
    Абе стига с тия глупости бе, Путин това , Путин онова.Ние понеже сме цъфнали. 1000000 българи работят за МРЗ , дето стана цели 180 евро , ама бруто. А за някои области в милата ни родина това си е и максималната заплата, че даже някои хора ги водят на 4 часа та да им плащат по-малко. Тука все още се внася скрап на 20 г. щото някои хора само това могат да си позволят. Може за 5г да е ама руснаците са били във възход , а ние 25г. разруха .Сега сме лакеи на европейците, да им слугуваме и там и тука за без пари. За кво си мислите , че идват туристите тука , че е много хубаво ли. Не за да ч...т готини мацки за по 50-70евро дето там не могат да си го помислят. В това отношение сме публичния дом на Европа. Няма за какво да ходят в Тайланд, Куба и т.н

    Коментиран от #8, #9

  • 7 где

    2 2 Отговор
    Браво fifi много добре казано .Все още имало трезво мислещи хора.А за Американците работи цял свят но някои хора са слепи .
  • 8 скар фейс

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "fifi":

    И аз съм съгласен. Не, че Русия ми е пример за идеал, но много хора още си мислят, че запада е пример за такъв. Може това е продиктувано от факта, че правят добри автомобили, но не си дават сметка, че тяхната иконимика се дължи на това, че тя е такава, за сметка на други държави. Тоест, тука важи принципа - едни за да са добре, други трябва да се зле!
  • 9 Ники Д

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "fifi":

    Не знам за какъв възход говориш в Русия в последните 5 год. Някакво благосъстояние е имало в големите градове, като Москва и Петербург, само че те не представляват цяла Русия. Стана ясно, че цялата им икономика се крЕпи на износа на петрол и газ. За три месеца, откакто сринаха цените на петрола - руснаците клекнаха. Погрешно смятаха, че западът не може без техния велик пазар, но се оказва, че нито те са толкова голям пазар, а пък и западът може да мине и без тях. Ако тази ситуация се задържи дълго време, ще станат една голяма Куба, само че кубинците в последно време вървят към оправяне.

    Коментиран от #11, #24

  • 10 Plovdiv

    0 0 Отговор
    Ами като им се купуват коли втора ръка, да си ги купуват. Както винаги се случва, нещастието за едни е щастие за други, в случая - местните дилъри на стари автомобили.
  • 11 Мемфис

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ники Д":

    Рашките ги чака голяма мизерия!
  • 12 Кадилак Елдорадо

    0 1 Отговор
    Интересно как апашите все още не са се усетили да крадат бългаски трапове и да ги шиткат в Украйна и Русия...Не ми се вярва да е толкова трудно подправянето на документите. Българските специалисти в това отношение нямат равни на себе си.
  • 13 bariga

    1 0 Отговор
    Тука пишат хора дето и една гума не са вкарали в Русия. Там за 20г. bmv
    ще платиш такова мито че няма и да си помислиш да го вкараш. Само евро 6 защото митото е малко
  • 14 а сега де

    0 0 Отговор
    до коментар 12--- а дано твойта иде там....
  • 15 Гошо момче лошо

    2 0 Отговор
    Fifi,тотално си изфиткала,кажи ти за колко пари работиш или си безработна ,не ми пиши фиткенски глупости,а пиши ти каква кола караш и ти колко доходи имаш,не ама да,се ги жалите тея м....ли,бе,големи м...лолюбци сте,който не работи не трябва да яде,или сте забравили тази приказка.Само бля,бля в интернет ама на нашата маса пържоли и вино,жалим едни хора с минималната раб.заплата,ама не ги познаваме,да ти кажа хора без образование работят за МРЗ и да позна 90% са роми.
  • 16 Gost

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    ОнКю с КонКю, много филми гледаш и ти се привиждат откровени портивопоставяния от типа Чичо Сам с/у СССР и после Путин с/у незнам си кво си дето ти показват по тв и тем подобни.
    По-добре се прекръсти na seq manqa merudiq
  • 17 ghost navigator

    1 2 Отговор
    абе тези нещастници да си карат ладите
    друго не заслужават

    Коментиран от #23

  • 18 фифиту

    3 0 Отговор
    ГОШО попътувай извън главните пътища особенно през северна БГ и ще видиш, че май сме по - зле от Русия, не ами от Албания. То повечето села имат по една асфалтирана (разбита)улица , канализация да не говорим (то и в СФ не навсякъде има). Общинските пътища няма да ги коментираме , защото положението е трагично. Гледай хората как са облечени , не само циганите и после кажи с какво приличаме на която и да е друга страна от Евросъюза, освен може би на Румъния. Къде в Европа се дава хляб на вересия бе тъпанар. Ти може да изкараши 2000 лв. на месец, ама ако тоя за който работиш не ти ги плати какво правиш. Никой не защитава работника. Имах колега дето години наред беше работил в Мароко(това е в Африка пич) и там при фалит на работодателя винаги си е взимал дължимите пари ,а там корупцията е много по -голяма от тука . Май и от африканци сме по зле в някои отношения.

    Коментиран от #22

  • 19 Кадилак Елдорадо

    2 0 Отговор
    Кадилак се произвежда в завода в Санкт Петербург.
  • 20 Гостенина

    0 0 Отговор
    Нещо против колите от 80-те ли имаш?
  • 21 Гостенина

    0 0 Отговор
    Предния ми коментар е за #4.
  • 22 Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "фифиту":

    Фифиту, май ти не си пътувала из Русия и Албания, само глупости си написала!
    Знаеш ли, че основни пътища в Русия НИКОГА не са били асфалтирани?
    И когато стане мокро движението просто спира, щото колите потъват в тиня до покрива (буквално)!

    Ей, черни времена настъпиха за вас, троловете на Масква, с тези лоши новини! Пропагандата съвсем ви закъса! А за това, че си на минимална заплата се сърди на себе си!
  • 23 автоваз

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ghost navigator":

    комплексарска му работа!!!
  • 24 Niko

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ники Д":

    Да от износа на петрол е възхода,но странното е че парите от петрола не потъват само в джоба на политиците както би било в България а Путин връщаше по голямата част за увеличение на заплатите и за стимулиране на икономиката. Гледаите сериала кухня и ще видите как живеят руснаците. А и по морето са най добрите клиенти - пръскаха сума ти пари за заведения храни и дрехи. Което беше доста добре за българската икономика.

    Коментиран от #25

  • 25 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Niko":

    Поэдрав эа бисера ти ...на простотия!!Приэнавам че никога нямаше да го иэмисля това твое напътствие да гледаме по ТВ-то едно кулинарно предаване на националната телевиэия на дадена държава/в случая -"Кухня"/ и да эаключим по това какво и как се готви,колко е сит и благоденстващ народа й!!!А эа това дето каэваш че руснаците са били платежоспособни клиенти по морето-вярно е,но в МИНАЛО ВРЕМЕ.Наистина ли не можеш да раэбереш че когато валутата на един народ се обеэцени,той обеднява и эапочва да се лишава от определени неща?!

    Коментиран от #28

  • 26 димму боргир

    1 0 Отговор
    Гледам, че някои за внос на автомобили в Русия говорят, а съм сигурен, че са много далеч от материята - действат страшни мита за внос, още повече, Русия има собствена автоиндустрия.

    Единствената възможност, за който се сещам, е да се влезе с автомобила, продаде, обяви за откраднат и вземе застраховката (ако има), но е ясно, че няма как да е масово - няма как всеки месец да ми крадат колата или петдесет български гражданина да "пострадат" за месеца!

    А Путин к'во да го мислиме - мъчат се да сринат руската икономика, но за целта им трябват много повече държави, които да не са съгласни да сътрудничат на Русия! Вижте Турция - помага, Китай - помага, Индия е близо, Бразилия, ЮАР, Латинска Америка... Очевадно е, че всички американски проекти - картите Виза, айфони, търговски канали - всичко може да се купи отдругаде или да се създаде местен аналог. Единствено иска време! Така че, не, вероятно не Путин, но при неговия приемник Русия ще бъде доста по-независима от Запада!
  • 27 а дано

    0 1 Отговор
    Дано изкупят всички трошки на запад,че да спрат да внасят тези боклуци тука!!!!
  • 28 где

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    Не те знам от къде си, ама точно руснаците са най-платежоспособните, защото летния сезон точно на тях разчитаме. Кои купуват по- черноморието?Или по-добре замълчи.

    Коментиран от #29

  • 29 скар фейс

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "где":

    Точно! Руснакът доволен ли е, плаща. Още не съм видял, англичанин или германец да го дава "ларж" Бг. А този, на кого ти си отговорил гледа много тв и предавания с лъскави автомобили и мисли, че щом в запада се правят бмв-та и мерцедеси, значи трябва за тях да работим, тоест да им слугуваме.
  • 30 Бляда

    1 0 Отговор
    Хорица като ви изчетох коментариите,м..ната им на руснаците ний срещу тях да тичаме няма да ги стигнем.Но от това че караме таратайки по на 20 години както някои от Вас са писали може и да има полза защото ако са запазени ще ги продаваме като олдтаймери на западняците.
  • 31 Владо

    1 1 Отговор
    Ама много ни е страх да не почнем "да слугуваме" на някого....
    Когато живееш в страна, където няма установени правила така ще е.
    Може и да са платежоспособни руснаците (само някои от тях) но явно никога няма да узреят до идеята сами кола да направят. Знам че темата е безбрежна, но така или иначе нищо свястно не са измислили досега.
    И те като нас (страна малка и бедна на ресурси) предпочитат да купуват втора ръка коли от Запад.
    Явно е, че колкото и да са "велики" системата им не работи. А и нашата също, защото сме я преписали от тях.

    Коментиран от #33

  • 32 МакситоAMG

    0 0 Отговор
    Руска му работа
  • 33 европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Владо":

    егати неграмотника. внос на кола втора употреба в Русия - е загубена кауза. Митническите такси са толкова големи, че докато вносна кола става двойно по-скъпа от пазарната й стойност. Това е резултат от политиката на Путин още от началото на 2000 години. Още тогава беше казъл на всички производители - ако искаш да печелиш от руския пазар, започвай да произвеждаш в Русия. Затова почти всички автомобилни производители имат заводи в Русия. Коли "втора употреба" - това не са вносни коли, това са коли купени като нови и карани в Русия.
  • 34 Владо

    0 0 Отговор
    Прав си Евро.
    Така е съгласно политиката на Бай ти Путин за Русия.
    Искам да ти споделя и още нещо:
    През лятото се мотах в една автокъща в Бургас. Заприказвахме се със собственика и той ми каза, че всички посочени цени по колите подлежат на коментар. Причината за съществената надценка са руснаците. Идват и си пазаруват коли на редици.... без да се пазарят много-много. Според него едва ли препродават в България, а експортират за Русия.
    Пак ми прочети първият коментар (по въпроса за "системата") и ми кажи не ти ли напомня на нашата реалност за два пъти по-евтините домати от Полша (съвсем произволно) спрямо тези, произведени от нас?
    Или предполагам ще ме убедиш, че по руските митници няма корупция???
    Тази книга май те са я писали даже. Една "голяма фуражка" се обажда на някоя "по-малка фуражка" за неговия си човек, и хоп - твоят автовоз се превръща в една в 200 кила кафява захар....
  • 35 Киро

    0 0 Отговор
    Вижте Турция - помага, Китай - помага, Индия е близо, Бразилия, ЮАР, Латинска Америка...

    ===========

    Горкия! И с какво точно Турция им помага на руснаците бе? А Китай, чиято "помощ" се изразява в кеш, даван срещу бъдещия добив на петрол на супер ниска цена? Знаеш ли, че заради помощта от братския Китай има цели находища, от които Русия в следващите 30 години няма да спечели и копейка, щото всичко е за китайците! А Бразилия с какво точно помага на Путя?

    Трол, я кажи колко струва рублата днес?