11 Май, 2015 09:00 38 248 20

Първата летяща кола падна от 800 метра

  • aeromobil-
  • летяща кола-
  • инцидент

Първият в света летящ автомобил AeroMobil претърпя повреда и падна по време на полет в словашкия град Нитра. По време на произшествието летящата кола е била управлявана от нейния конструктор Щефан Клайн, който обаче е успял да скочи с парашут и за щастие е останал невредим. При аварията машината се е намирала на височина от 800 метра.

От прессъобщението на компанията става ясно, че повредата е била в едно от крилата, но като цяло това произшествие е потвърдило високото ниво на безопасност за водача. Проектът ще продължи по план. В края на миналата година словашката компания AeroMobil представи нова версия на едноименната си летяща кола, чиято разработка продължава вече 25 години.

Заможните потенциални клиенти на летящата кола ще могат да я закупят през 2017 година. Ориентировъчната цена на AeroMobil ще е 300 000 евро. Автомобилът е построен на стоманено тръбно шаси, а каросерийните панели, колелата и прибиращите се крила са изработени от въглеродни нишки. Дължината на двуместния прототип е шест метра, а широчината - 2.24 метра. Когато крилата са разгънати, широчината е 8.32 метра.

Летящият автомобил е оборудван с четирицилиндров опозитен двигател Rotax 912 с водно охлаждане и с мощност 100 конски сили. Нестандартното превозно средство се вписва и в категорията леки автомобили, и в тази на самолетите. Обемът на резервоара е сметнат така, че да позволява автономен полет от 700 километра. Максималната скорост на AeroMobil във въздуха е 200 км/ч, а на асфалт може да достига до 160 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенди

    5 0 Отговор
    Много безопасна няма що , особенно ако си в населено място и ти падне на главата от 800 метра ...

    Коментиран от #15

  • 2 некойси

    3 0 Отговор
    ¨Нестандартното превозно средство се вписва и в категорията леки автомобили, и в тази на самолетите¨
    Това прави регистрацията в БГ е практически невъзможна :)
  • 3 Анонимен

    5 0 Отговор
    Или слагайте реална снимка, или не слагайте изобщо! Снимката с катастрофиралия самолет е Cessna 172 и то с Американска регистрация ..... Излагате се! ........ като всички останали ..........
  • 4 ХАХА

    0 0 Отговор
    Идеята за хибрид между самолет и автомобил е доста отдавна и са направени много такива модели. Първите даже са били с два отделни двигателя/резервоара и често се случвало докато летиш да ти свърши горивото. Всички опити завършват с неуспех за серийно произвоство.
    Но явно опитите продължават.
  • 5 кефал

    0 1 Отговор
    Това е пълна глупост и излишно харчене на пари. Такъв проект е обречен на неуспех по няколко причини.

    1. Трябва ти свидетелство за управление на самолет
    2. Трябва ти свидетелство за управление на МПС
    3. Няма как да се регистрира
    4. Не може да се следи трафикът му - правила за летене?
    5. Трудности при кацане и излитане - трябват специални писти
    6. Риск при неизправност - падане и тн
    7. Висока производствена стойност и продажна цена

    Може да съм забравил нещо, но като цяло забравете за такива машини. Бъдещето е на въздушни възглавници трафик на няколко нива - но близко до земята.
  • 6 VoJdA

    0 1 Отговор
    С извинение, но Ти си ограничен човек : )
    Това е бъдещето, лек. Разбира се има проблеми и недоизмислени неща, но това е началото на едно по велико мислене, от това как да направим над 1000к.с. двигател при положение, че ограничението е 120км (примерно) :D сеедно да кажеш, че производството на porsche и въобще всички супер автомобили е обречено на провал, поради ограничението по улиците, е да ама си се продават ; )
  • 7 mediator37

    1 0 Отговор
    Да беше поне с вертикално излитане и кацане, защото все си мисля за Рило-Родопския масив. Ако излети на разходка и няма писта където да кацне, а само планини и хълмове, какво правим ?
    Защото ако излита и каца от едно и също място , то се обезсмисля комбинацията- кола- самолет. По-добре една нормална кола и един хеликоптер за 30 хил. евро. Стигаш с колата до пистата, качваш се на хеликоптера, разхождаш се и в обратния ред.

    Коментиран от #8

  • 8 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    И аз тва казвам...
  • 9 незнайко

    3 0 Отговор
    След като пилота е скочил с парашут, не може ли и колата да има парашут ? Как пускат помощи и военна техника ?
  • 10 Икар

    0 0 Отговор
    "това произшествие е потвърдило високото ниво на безопасност за водача"
    Какво да правят пътниците тогава, да се научат да летят ли?
  • 11 Шерлок

    0 0 Отговор
    Едноместна кола, Леонардо... слагай цайсите!!!
  • 12 Бай Танас

    2 0 Отговор
    .аси глупостите, много филми на Джеймс Бонд гледат тия "изобретатели". Та това си е чист самолет, дето наподобява формата на кола. Докато не направят тоалетна чиния - хибрид с летяща чиния, или пасатор - хибрид с телепортатор, хич да не ми ги пишат такива :)))))
  • 13 квт

    1 1 Отговор
    Това са глупаци, дето правят глупави изобретения и си трошат парите за нищо :). Няма как да патентоват това нещо. Трябват трасета, писти. Представи си отивам до магазина и трябва да кацна отпред... и още 500 човека са тръгнали към магазина в същото време. Ай нема нужда
  • 14 Монката

    3 0 Отговор
    Свършили въглищата и останал жив само огняра!
  • 15 NikB

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пенди":

    A, :), много на сериозно вземате новината. То, вярно, в първия правилник за движение на автомобилите по пътищата е имало изискване ВИНАГИ ПРЕД автомобила да върви човек с фенер.
    Както и да е - ако се реализира идеята за новите акумулатори на Тесла - това ще е революцията.
  • 16 aazzssee

    3 0 Отговор
    ХАХАХАХАХА, "...като цяло това произшествие е потвърдило високото ниво на безопасност за водача." Каква безопасност като гледаш как семейството ти пропада бе ей! ! ! Гадна манипулация, гадна реклама, гадни псевдо-капиталисти. Всичко могат да извъртят само и само да върти търговията. Болни мозъци печалбарски
  • 17 йь

    1 0 Отговор
    До всички, които плюят - А вие какво сътворихте - НИЩО!!!

    Коментиран от #19

  • 18

    0 0 Отговор
    То не стига, че има голяма вероятност да се пребиеш с кола по земята, а сега вече може и да паднеш от километър височина......
  • 19 Льохмана

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "йь":

    А ти дори и името не можеш да си напишеш и затова си си сложил само инициалите!
  • 20 Lupo

    2 0 Отговор
    За мен тази новина е поредния фалш!!! Чудят се какво да пишат.