Last news in Fakti

14 Август, 2015 10:56 8 168 14

Това е BMW 3.0 CSL Hommage R

  • bmw-
  • 3.0 csl-
  • hommage r
През тази година BMW Group поставя особен акцент със световната премиера на BMW 3.0 CSL Hommage R. С него BMW Group отбелязва 40-годишния юбилей на BMW в Северна Америка и същевременно успехите на BMW 3.0 CSL от далечната 1975 година. Интересното дизайнерско BMW ще бъде представено по време на ежегодния конкурс за красота Concours d’Elegance в Пебъл Бийч, но преди това баварците разкриха основните дизайнерски акценти.
Екстериорът
Екстериорният дизайн на BMW 3.0 CSL Hommage R олицетворение на моторните спортове: подчертаните аеродинамични елементи, мощните арки на калниците и големият заден спойлер обгръщат каросерията и в същото време цитират успешната състезателна версия от IMSA на оригиналното BMW 3.0 CSL. Всеки детайл на Hommage автомобилът е цитат на успешната състезателна версия от 1975 година, но е модернизиран и интегриран технически в съвременен дизайнерски език. Цветовият и графичен дизайн, както и номерът 25 напомнят за уникалната история на успеха на заводското BMW 3.0 CSL през 1975 година. BMW 3.0 CSL Hommage R заимства дори и детайли като стикерите „Bavarian Motor Works“ на предното и задното стъкло. Многото елементи от видим карбон подчертават идеята за олекотяване на конструкция на модела от миналото и го пренасят в съвременността.
Предната част BMW 3.0 CSL Hommage R е една от най-широките и ниски в семейството на BMW и излъчва мощ и атлетичност. Повърхностите и графиката на предната броня подчертават колелата и усещането за широчина и мощ. В средата на предната част е разположена голямата, типична за BMW бъбрековидна радиаторна решетка, която цитира миналото с изправената си форма. Характерното лице с четири очи подчертава спортния дух на предната част с модерната си шестоъгълна интерпретация. Лазерните светлини и LED технологията позволяват ниска и модерна графика на светлините, контурите на фаровете подчертават типичния за BMW фокусиран поглед. Под бронята е разположен големият черен преден сплитер от карбон с акценти в цветовете на BMW Motorsport. В комбинация с бъбрековидната радиаторна решетка той оформя голям визуален отвор, който символизира мощта и динамичните възможности на двигателя. В профил предната броня и бъбрековидната радиаторна решетка демонстрират модерна интерпретация на характерния и за миналото Sharknose и гарантират висока разпознаваемост на автомобила.
Дългото междуосие и преден капак визуално издължават силуета на Hommage автомобила и придават на BMW 3.0 CSL Hommage R елегантен акцент въпреки подчертания спортен дух. Характерната графика на линиите отстрани допълнително подчертава това впечатление. Ексклузивният цвят “Brillant white” с лек ефект металик позволява на повърхностите да блестят и в същото време моделира много пластично мощното им оформление. Мощната и издължена естетика на автомобила се подчертава и от линиите в цветовете на BMW Motorsport в предната, страничната и задната част. Тъмните карбонови повърхности в долната част подсказват за последователно олекотената конструкция на оригиналното BMW 3.0 CSL. Особен акцент поставят матово златистите 21-инчови алуминиеви джанти с черни елементи.
Задната част на BMW 3.0 CSL Hommage R има максимално спортно излъчване. Големият заден спойлер, както и двойният карбонов дифузьор са елементи от моторните спортове за максимално добра аеродинамика. Мощно оформената задна броня подчертава колелата и е визуално изражение на мощта на BMW 3.0 CSL Hommage R. Графиката на линиите на BMW Motorsport допълнително подсилва усещането на стабилна стойка на автомобила на пътя. Особен акцент са задните светлини: те са свързани с LED лента над спойлера, която сякаш обгръща задната част.
 
BMW 3.0 CSL Hommage R изглежда максимално динамично и при поглед отгоре. Формата на предния капак от бъбрековидната радиаторна решетка към фаровете е като широко V, с което напомня за характерен и динамичен елемент на купетата на BMW от миналото. По този начин BMW 3.0 CSL Hommage R съчетава всички класически елементи на BMW с един модерен и емоционален дизайнерски език. Голямото инженерно постижение от миналото блести отново 40 години по-късно.
 
Интериорът
Човекът е поставен в центъра на дизайна на BMW 3.0 CSL Hommage R – с цел съвършеното сливане на водача и автомобила. За да постигнат пълна интеграция, дизайнерите са се фокусирали върху ориентацията към водача още при създаването на геометричната форма на интериора. При BMW 3.0 CSL Hommage R интеграцията включва онези елементи, които директно обгръщат водача, включително шлема, гащеризона, седалката, както и геометричната форма на интериора.
 
При този подход конвенционалните интериорни функции са оформени по напълно нов начин. Като най-близката до водача равнина - визьорът на шлема поема нови функции и проектира важната за конкретната ситуация информация като скоростта, включената предавка и оборотите директно в зрителното поле. По този начин BMW 3.0 CSL Hommage R обогатява директното възприятие на водача. По този начин идеята на вече наложилия се в серийното производство Head-up дисплей за изобразяване на важни информации без отклоняване на вниманието получава напълно нова форма. Под мотото „Eyes on the Road, Hands on the Wheel“ водачът вече може напълно да се фокусира върху задачата си да управлява автомобила.
Друг подпомагащ водача елемент е, интерпретираният от Puma®, състезателен гащеризон в класически стил, който също визуализира връзката между водача и автомобила: когато двете ръце на водача са върху волана, вградените в ръкавите светлинни кантове показват пренасянето на информацията от кормилната колона през ръцете до визьора, например сигналите за индикатора за превключване на предавките.
 
Страничното оформление на големите седалки тип корито от карбон са подчинени на анатомията на седналия водач и осигуряват оптимална опора за тялото във всяка ситуация. В същото време те гарантират и оптималната връзка между тялото и автомобила. В този начин във всяка ситуация водачът може да усеща автомобила с цялото си тяло и съответно да реагира по-бързо и по-точно. Седалките се отличават с издигащ се нагоре диагонал, който продължава към задната част като структурен елемент, придаващ на BMW 3.0 CSL Hommage R по-висока устойчивост срещу усукване. Интегрираните бели повърхности за седене с характерни шевове повтарят оформлението на гащеризона, а типичните ленти на BMW Motorsport върху шестточковите предпазни колани поставят цветен акцент.
Интериорът на BMW 3.0 CSL Hommage R е конструиран, така че да подчертава използването на олекотената конструкция. Интегрираният в конструкцията на страничните елементи и покрива карбонов ролкейдж е в основата на последователно минималистичната геометрия. Всички елементи в интериора са абсолютно необходими, всеки детайл има структурна или свързана с управлението функция. В изработения почти изцяло от карбон интериор единствено „арматурното табло“, напречен носач и чисто структурен елемент, е оформен с характерен дървен фурнир. Така то цитира съществен елемент на ранните BMW 3.0 CSL, при които дори и състезателните версии имат характерна дървена лайстна, която преминава през целия интериор. Особен акцент тук е проектирането на данни през дървото. Като напомняне за победата в Лагуна Сека през май 1975 година BMW 3.0 CSL Hommage R изобразява профила на трасето и точките за спиране върху дървената лайстна на арматурното табло. Това висококачествено изобразяване на информация чрез светлина не се нуждае от класически дисплей и се вписва перфектно в минималистичното оформление на интериора. Дървената повърхност е нарушена единствено от малкия индикатор за зареждането на eBoost. Рамката на арматурното табло в дизайна на BMW Motorsport поставя цветен акцент. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johny

    1 3 Отговор
    BMW FOR EVER
  • 2 Toko

    0 2 Отговор
    Добър

    Коментиран от #3

  • 3 ЧичоКоко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Toko":

    Да не си се надр*сал?
  • 4 само селяните карат хонда

    1 1 Отговор
    супер е бавареца

    Коментиран от #5

  • 5 Само педалите обичат БМВ

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "само селяните карат хонда":

    хубавец си ми,ще ти изкъртя задният стоп.

    Коментиран от #8

  • 6 B M W

    1 1 Отговор
    Аре е хейтари B M W FOREVER !!!
  • 7 S Doichinov

    2 0 Отговор
    Това е може би най-красивото бмв.Страхотно изглежда.Браво
  • 8 само селяните карат хонда

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Само педалите обичат БМВ ":

    комлексар си ти мойто момче
  • 9

    1 0 Отговор
    Това БМВ е много готино като, въпреки че не съм почитател на марката........
  • 10 опсумус

    0 0 Отговор
    Много фотошоп, малко концепт!

    Коментиран от #12

  • 11 B M W

    0 0 Отговор
    фотошоп вика да и шматката
  • 12 нереален

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "опсумус":

    Добър си да те вземат в БТВ Комеди!
  • 13 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
    Добър-лош, стоповете са рисувани!
    РИ-СУН-КА, върху друго бмв.
    Айде бегай да Бъркаш Масло и Вода!

    Коментиран от #14

  • 14 деда

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Симеон Тасев":

    хахааа....токова е готина, че те кара да мислиш, че е рисувана... направо нереална!