Last news in Fakti

19 Септември, 2011 11:53 3 841 0

Алтернативният изобретател на автомобила

  • зигфрид маркус-
  • карл бенц

Точно преди 180 години и един ден, на 18 септември 1831 година, се ражда Зигфрид Маркус. Животът му започва в малко градче в североизточна Германия, но интересът му към техниката бързо го насочва към Берлин. Там Маркус започва кариерата си като стажант в известната фирма Siemens&Halske.

През 1857 година Зигфрид Маркус основава свое конструкторско бюро, където конструира уникален за времето си карбуратор. За него през 1867 година той получава сребърен медал от Парижкото изложение. За целия си живод Зигфрид Маркус потентова 131 изобретения.

Първият си автомобил Маркус създава през 1870, но той е доста примитивен и не е предназначен за нормална експлоатация. След това изобретателят се захваща с втори проект на автомобил. Той е поръчан на фабриката Fa. Maerky, Bromovsky & Schulz.

Возилото е завършено през 1888 година и разполага с четиритактов двигател с вътрешно горене, карбуратор и система за възпламеняване на въздушно-горивната смес чрез преобразуване на механичната енергия в електрическа. Моторът работи съвместно с двустепенна трансмисия.

Има сведения обаче, че този автомобил е бил готов още през 1875 г. - десетилетие преди триколката на Карл Бенц. За съжаление тези факти не са напълно потвърдени и все още официалното се пирема, че първият автомобил с двигател с вътрешно горене е дело на Карл Бенц.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА