Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 10:36 8 746 13

Porsche догонва Lexus по надеждност

  • j.d. power-
  • класация-
  • рейтинг-
  • надеждност

Американската агенция J.D. Power публикува ежегодния си рейтинг за надеждността на леките коли на възраст три години в Съединените щати. Класацията е съставена въз основа на допитване сред 33 560 собственици. На фона на близо 17.5 млн. автомобила в страната извадката не може да се определи като напълно представителна, но много потребители се доверяват на изводите от изследването, а производителите на челните места в различните класове рядко пропускат да изтъкнат тази статистика в рекламните си брошури.

Toyota и Lexus отдавна са абонирани за върха в рейтинга на J.D. Power и 2015-а не прави изключение от традицията. Диаграмата по-долу отразява броя на неизправностите на 100 автомобила от различните марки. Анкетираните собственици на коли, произведени след 2013 г., са посочвали измежду 177 типични проблема, с които са се сблъсквали през последните 12 месеца.

Повреди на 100 автомобила според рейтинга на J.D. Power (2016)

Lexus оглавява класацията за пета поредна година, но броят на повредите на сто автомобила е нараснал от 89 на 95. При Porsche се наблюдава обратната тенденция - дефектите са намалели от 116 на 97, благодарение на което немската марка се изкачва от шесто място през 2014-а на втора позиция през 2015 г. Изненада поднася Buick, който изпреварва Toyota.

За година средният брой неизправности при тригодишните автомобили в САЩ се е увеличил от 147 на 152. Под този праг изпада Mitsubishi, в което има известна доза ирония, тъй като японците поставят особен акцент върху качеството в рекламите си.

Повече повреди от средното се отчитат при марките на FCA, в което няма нищо странно предвид множеството сервизни акции на италианско-американския концерн през изминалата година. Приятно изключение са пикапите Ram, при които дефектите са намалели от 134 на 129.

В дъното на класацията за надеждност постарому се подвизава Land Rover, макар че повредите по британските всъдеходи са намалели от 258 на 198. Още по-голям напредък - макар и с резултати далеч под средното равнище - отбелязва Fiat, при чиито автомобили дефектите са спаднали от 273 на 171.

Най-надеждните модели по класове според рейтинга на J.D. Power (2016)

Клас
Победител
Клас
Победител
Градски автомобил
Fiat 500
Компактен ван
Toyota Prius v
Мини автомобил
Honda Fit
Компактно SUV
Chevrolet Equinox
Компактен автомобил
Buick Verano
Компактно премиум SUV
Mercedes-Benz GLK
Компактен спортен автомобил
Mini Cooper
SUV със средни размери
Nissan Murano
Компактен премиум автомобил
Lexus ES
Премиум SUV със средни размери
Lexus GX
Автомобил със средни размери
Chevrolet Malibu
Миниван
Toyota Sienna
Спортен автомобил със средни размери
Chevrolet Camaro
Голям всъдеход
GMC Yukon
Премиум автомобил със средни размери
Lexus GS
Лек пикап
Toyota Tundra
Голям автомобил
Buick LaCrosse
Тежък пикап
Chevrolet Silverado
Малък кросоувър
Buick Encore
 
 
 

Сравнете техническите характеристики на избраните от Вас марки и модели  ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пичове

    1 6 Отговор
    Ха-ха... добър опит. Всички знаят, че това нямам как да се случи. ВАГ.ната е светлинни години зад Лексус и Тойота... тези светлинни години не се стопяват толкова бързо
  • 2 Фо

    1 6 Отговор
    Немската твърда каруца посмъртно не може да се мери с Лексус.Лексус е най-удобния,качествен и здрав автомобил.Японското е най-надеждно и комфортно.
    Всъщност нека да споделя нещо.Преди 2-3 години,на мой много стар познат,чичо му се върна от Белгия с Порше Кайен 2011г.Половината от автомобила скърцаше.
  • 3 stefan

    1 2 Отговор
    Но ако се гледа статистиката за най-евтини за поддръжка марки, това ще бъде класацията (топ10):
    Suzuki
    Honda
    Mazda
    Skoda
    Toyota
    Hyundai
    Nissan
    Citroen
    Ford
    Kia
  • 4 лебед

    0 3 Отговор
    Фолксваген е с най-евтина
  • 5 опсмопсус

    0 4 Отговор
    Всичко за американският пазар е по-високо качество от немЦките бънгии!
  • 6 gpopov

    1 2 Отговор
    Кое му е евтиното на VW като поддръжка??? На 18 годишния Пасатор като му смениш носачи и съединител си го купил още веднъж, бауш такъв!
  • 7 Я и Г

    1 4 Отговор
    Аз па не мога да разбера, защо цъкате минуси на хората, които се радват и казват ОЧЕВАДНАТА истина, че японски производители бият немските по здравина!?!? Това си е дългогодишен факт и които не вярва да се порови в старите статистики. Това че сте фенове на БМВ, Фолксваген и пр. не бива да ви заблуждава и не прави колите по-здрави и евтини за подръжка. И за да не ми подскачате, ще ви кажа, че към момента притежавам японски и немски автомобили - наборчета така да се каже и определено японката размазва по здравина и качество германеца, но какво да правя обичам си и изродчето германско макар, че яко ми отръсква джоба, но не мога да си кривя душата, че пък няма характер. Общо казано за да не ми е скучно с японката, германеца се грижи постоянно да ми създава "емоции" за да има баланс :)
    Ай 'ся германски фенове цъкайте ми и на мен минуси без да сте карали и подържали никога японка, а съдите само "по картинка".
    Аз поне говоря от дългогодишен опит с коли производство и на 2-те държави.
  • 8 опсмопсус

    0 4 Отговор
    Голф и алуди, чалгата на автомобилостроенето!
    Японците са ви минали още през 1970, като се возихте гърбаво в костенурката на оня нацист порше!
  • 9 hienata

    4 0 Отговор
    Колега и аз имам Тойота и VW и с двете нямам сериозни проблеми, но мога да направя едно обобщение (имал съм и други коли общо 14 на брой)
    Тойота (моята е Авенсис) 2004г - здрава , но с изключително евтин интериор и може би най-скучния автомобил който съм карал, но е бетон ,подръжката и е малко по-скъпа от на Пасат, но държи цена.
    Поло 2006г - здраво, с малко скъпо обслужване, интериора му е по-качествен от на повечето японски коли от същия клас, а и не ръждясва,хич не е икономично, клати се в завой, но е много корав автомобил.
    В момента най-големия недостатък на повечето японски коли (втора употреба) е корозията, като най-много се среща при Хонда и Мазда.
    Всеки да кара каквато му е кеф кола (или кавато може да си позволи),стига с това японските по-добри, всички имат кусури, важното е да ви прави кеф докато ги отстранявате.
  • 10 MB GL450

    2 0 Отговор
    До скоро карах Тойота Ланд Круизер 200 произведена 2008. Преди една година оригиналните ми джанти почнаха да раждясват.Изключително скъпа подръжка и малки дефекти по бутоните в купето.Никога няма да си купя японска кола през живота. Дадох 120 000 лв през 2008 година.Продадох я преди три месеца за 55000лв и то с много зор. Колата беше на 140000км и трябваше да и се направи техническо обсъжване което щеше да ми струва 10000лв в сервиза на марката. В това число влизаха подмяна на 8 дюзи на стоиност 1000 лв едната. Честито.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 чочо

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "MB GL450":

    карай си немските печки
  • 12 ТК

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "MB GL450":

    Е ти толкова ли нямаше пари да си я купиш с едни алуминиеви джанти или си взе железни за да ходиш с тях по къра.
    Аз от всичко разбрах, че освен железните джанти се оплакваш само от малки дефекти по бутоните на таблото !?!?
    А дюзи на много от лукс джиповете са много скъпи, но не е причината в производителя, а в горивата които се сипват, т..е от това не е застрахована никоя марка.
    За това време от 8 години тази кола остави ли те някъде, строши ли се нещо и т.н. И е съвсем нормално на навъртени вече 140 000 км да и направиш обслужване дори и на Тойота джип.
    Само не знам защо си решил, че ако имаш немски джип обслужването, ще ти е по-евтино !?
  • 13 тъй де

    0 0 Отговор
    Крузъра не е за батки
    G-класи, GL-та, Кайенчета, Q-та е това са коли за батки, явно това е проблема !