Last news in Fakti

12 Март, 2005 14:58 1 624 1

Плагиатство ли казахте?

  • lancia-
  • stratos-
  • lancia stratos

Ако попитате някой специалист къде по света се “раждат” едни от най-атрактивните като визия автомобили, то със сигурност отговорът би бил Италия. Апенинските майстори отдавна са доказали способността си да радват мъжкото око с примамливи “синьорини”.

Безспорно сред категоричните потвърждения на това правило се нарежда и екземпляр като Lancia Stratos. Може би повечето от вас без сериозни усилия се сещат за въпросната бегачка от 70-те на миналия век, чиято клиновидна форма, мощен двигател и отлична динамика бързо я превръщат в рали легенда. Естествено още от тогава не спират и опитите на някои от конкурентите на италианския концерн да “клонират” Stratos и да го добавят тихомълком в собствените си “златни” колекции. Плагиатството обаче се оказва твърде непосилна задача. Най-вероятно именно по тази причина британската фирма Fenomenon, основана само преди две години, се насочва по коренно различен път. Вдъхновени от качествата на Lancia Stratos, островните конструктори решават да създадат автомобил, който от една страна да кореспондира с обекта на тяхното възхищение и едновременно с това да се отличава със своя ярка идентичност. Така се ражда и студията Fenomenon Stratos, която дебютира по време на Женевското моторшоу.

Британската гордост се движи еднакво добре както по обикновените пътища, така и по състезателните писти. Този факт се доказва и от подчертано спортната външност на атлета. Самият дизайн в никакъв случай не се стреми да следва ретростила на Lancia Stratos, дори напротив - присъстват изцяло съвременни решения и похвати. Залага се и на специфични конструкторски идеи. Така например силно впечатление прави разделеното предно стъкло - прийом, който не се използва в автомобилната индустрия още от 40-те на миналия век. Британците обаче го комбинират със съвременни решения и по този начин се получава много повече от визуална атракция. Благодарение на тази конструкция Fenomenon Stratos няма предни колонки, като техните функции е поела централната такава. На нея са монтирани и вратите, отварящи се нагоре. Те “вдигат” със себе си и разделеното на две предно защитно стъкло. По подобие на Lancia Stratos обаче, творението на Fenomenon разполага с изключително мощен

двигател

предлагащ впечатляваща мощ и много спортни емоции. Той е средноразположен и представлява истинска V-образна осемцилиндрова хала с максимална мощност 425 к.с.

Също както и преди 40 години, Fenomenon заимства агрегата от най-добрите в занаята за производство на расови пистарки - Ferrari.

В оборудването място намира и шестстепенна секвенциална скоростна кутия, като скоростите биха могли да се превключват и от специалните копчета, разположени на волана. Въртящият момент се предава на задните колела. Освен всичко друго британският спринтьор разполага и с тракшънконтрол и електронно-стабилизираща система.

Очаква се изработеното изцяло от въглеродни нишки и алуминий возило, което тежи по-малко от 1 000 кг, да влезе в ограничено серийно производство през 2006-2007 година. Засега обаче не е ясна цената, срещу която мераклиите да го подкарат, ще се сдобият с него.

Станислав Гавазов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MRAZQ GOUFUVE

    3 2 Отговор
    E SQ DA VIDIM GOLFA I SIROKOTO ILI 6E KAJAT NE SA V EDIN KLAS