29 Януари, 2005 07:51 9 783 5

Subaru Impreza

  • subaru-
  • impreza-
  • subaru impreza

Името Impreza се превърна в синоним на труимф още в средата на 90-те, когато дребният японец мачкаше всичко по пътя си към поредната титла в световния рали шампионат. Легендарната бързина и издръжливост на тези автомобили са им извоювали почти божествен статут в сърцата на всеки любител на екстремните изживявания на пътя. Марката Subaru обаче никога не е била масова, а успехите по състезателните трасета така и не предизвикаха очаквания бум в продажбите на Impreza. Моделът си остава екзотична гледка по улиците на Европа. Изключение правят Великобритания и Швейцария, където япончето се радва на прилично търсене - на Острова заради хахото Колин МакРей, а в Алпите по обясними климатични и географски причини.

У нас понятието Subaru говори на неизкушения от спортните новини автомобилист точно толкова, колкото "ушанка" на средностатистическия танзаниец. Малцината собственици на тези японски коли обаче добре знаят защо са приели риска да се сдобият с толкова редки модели. Двойното предаване и здравината на шасито им са идеален вариант за родните пътища. За надеждността на боксерните двигатели пък най-красноречиво говори участието на Subaru в елитния клуб на малцината производители, чиито агрегати разполагат с ресурс до 1 млн. км. Разбира се, ако картинката съдържаше само подобни розови тонове, всички щяха да карат Subaru. В миналото доста грижи на собствениците създаваше антикорозионната защита на японските коли, а поддръжката им и досега коства немалко средства и похабени нерви заради трудното намиране на резервни части и произтичащите от него принципи на ценообразуване.Impreza със сигурност не е заплашена от първия проблем.

Купето

на компактното Subaru е "скроено и ушито" изключително прецизно. Външността на обикновените модификации трудно ще привлече погледа с изящни или агресивни форми, което не може да се каже за версиите GT/WRX. Японска лаконичност и практичност характеризира и салона. Интериорът спокойно може да се обърка с този на кой да е модел от Страната на изгряващото слънце от края на 80-те и началото на 90-те. Скуката се компенсира от изключително солидната изработка и липсата на каквито и да било шумове дори след сериозен пробег. Само при някои коли възникват високочестотни вибрации в огледалото за обратно виждане. В резултат на това образът в него се размазва и дразни зрението. Проблемът се решава с пълен демонтаж и залепване на отделните детайли с бързосъхнещо лепило. Типичен за всички японски коли недостатък е крайно нелогичното разположение на музикалната система в долната част на средната конзола. За сметка на това Impreza притежава друга черта, която улеснява достъпа до салона - липсват рамки на прозорците на вратите.

Компактното Subaru се предлага с каросерия седан и малко необичайно като дизайн комби. За разлика от триобемната версия, чийто багажник не може да се похвали с кой знае какъв полезен обем (353 литра), универсалът разполага с внушителния кубик и триста литра при свалена задна седалка плюс възможността да се използват серийните релинги на покрива. От 1996 г. насетне в стандартното оборудване влизат две въздушни възглавници.

Impreza се комплектова с традиционните за Subaru опозитни

двигатели

През първите три години от вноса на модела в Европа това са само 1.6- и 1.8-литрови боксери с мощност 90 и 103 к.с. Повечето собственици на коли с базовия агрегат се оплакват от липса на динамика и факта, че повечето японки с аналогична кубатура дърпат значително по-добре. В този смисъл изборът на екземпляр с 1.8-литров двигател е за предпочитане. През 1996 г. този мотор е заменен от двулитров боксер със 115 коня.

Връх в гамата са модификациите GT/WRX, които на практика представляват цивилни версии на рали автомобила със същото име. В речника на българския автомобилист има дума, която характеризира най-точно спортната Impreza - "дзвер". Двеста и единадестетте конски сили на турбодвигателя изстрелват колата до 100 км/ч за около 6 секунди и половина, максималната скорост достига 230 км/ч, а управляемостта е абсолютно потресаваща. За жалост цените на тези модификации са астрономически, а и предишният собственик със сигурност има основателна причина да продава иначе великолепния си автомобил.

Всички двигатели разполагат с огромен ресурс и при полагане на грижи издържат невероятно дълго. Дребни недостатъци все пак не са им чужди. На високи обороти работят доста шумно. При някои коли отпреди 1997 г. топлинните щитове в двигателния отсек се нагряват прекалено силно и при преминаване през локва се пропукват. Двете половини започват да тракат неприятно. Subaru отстранява повечето от тези повреди в рамките на гаранцията и проблемът се среща много рядко. Статистиките докладват и за един доста по-сериозен проблем, който за щастие е отбелязван в единици случаи. Най-мощните версии задължително трябва да се карат само и изключително с високооктанов бензин. При използване на обикновен безоловен 95 са отчечени повреди по буталата.

Голям процент от собствениците на Impreza критикуват

спирачната система

на колата си. Автомобилите, произведени до 1999 г., наистина не могат да се похвалят с брилянтни спирачки. Педалът е прекалено мек и не осигурява нужната обратна връзка. Спецовете по Subaru твърдят, че при по-прецизен подбор на маркови накладки резултатите се подобряват значително. Препоръчва се също честата смяна на спирачната течност - опитът показва, че най-добре на характеристиките на спирачната система пасва Castrol Response. Що се отнася до накладките, печените субаристи обикновено използват Mintex или Pagid. По-скоро дразнещ слуха недостатък е резонирането на спирачните тръбопроводи в предната стена на пътническия отсек. Отделянето на двете повърхности една от друга чрез внимателно огъване на тръбите (максимум до 3 мм) спестява на ушите крайно неприятното трополене.

Спирачната система на Impreza до 1998 г. има още една особеност. За разлика от обичайните дву- или четириканални антиблокиращи системи, които оперират върху предния и задния мост или всяко колело поотделно, япончето се оборудва с триканална. Това ще рече, че предните гуми се управляват отделно, а колелата на задния мост - заедно. При обслужване на системата това трябва да се има предвид.Подобно на останалите представители на японската автомобилна школа Impreza почти не създава грижи от електрическо естество. Странен дефект засяга комби-версиите. Тяхното стерео има навика да се пренастройва самоволно или дори да блокира. Обикновено проблемът изчезва след изключване и повторно включване на радиото. Известни са също главоболия с фирмения имобилайзер, който понякога взема отговорностите си прекалено присърце и не позволява дори на собственика да потегли. При някои от най-ранните екземпляри акумулаторът има прекалено кратък живот, но в общи линии

електрическата инсталация

е толкова безпроблемна, колкото и всички останали възли по автомобила.

Subaru Impreza определено не е автомобил за всеки. Доказва го не само слабата разпространеност на модела. Цените на употребяваните екземпляри са доста високи и се запазват такива дори след 8-9 години по пътищата. Обслужването на толкова рядка кола също не е лесно и евтино. Техническата рафинираност и изключителната надеждност на Impreza обаче позволяват тези недостатъци да бъдат простени.

Справка за модела
Subaru Impreza (GFC/GC/GF)
История
Юни 1992 На пазара в Япония дебютира Subaru Impreza - компактен седан с четири задвижващи колела
Май 1993 Започват продажбите на Impreza в Европа. За задвижване се предлагат два опозитни двигателя с обем 1.6 и 1.8 литра и мощност 90 и 130 к.с. съответно
Октомври 1994 Представена е модификацията Pirsch с по-голям клиренс и различна предна броня
Март 1995 В серийното оборудване са включени въздушни възглавници за водача и пасажера до него
Септември 1996 Нов двулитров боксер с мощност 115 коня заменя 1 800-кубиковия двигател
Септември 1998 Започват продажбите на Impreza 2.0 GT с турбокомпресор и мощност 211 к.с.
Октомври 1998 Мощността на 1.6 и 2.0-литровите двигатели се повишава на 95 и 125 к.с.

 

ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ
Двигател (без оборудване)
4 157 EUR
Скоростна кутия (5-степенна механична)
2 948 EUR
Динамо
434 EUR
Стартер
332 EUR
Водна помпа
66 EUR
Ауспух (пълен комплект, без катализатор)
615 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни)
124 EUR
Накладки (предни дискови)
68 EUR
Фар (комплект)
195 EUR
Преден калник
125 EUR
Цените са за оригинални резервни части по
справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел
Subaru Impreza 1.8 /103 к. с./, произведен 1993 г.
 
Subaru Impreza (GFC/GC/GF)
АЛТЕРНАТИВИТЕ
Subaru Impreza
Работен обем
1 597-1 994 куб. см
Мощност

90-211 к. с.

Максимална скорост
171-230 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
13.2-6.6 сек.
Volkswagen Golf Variant Syncro
Работен обем
1 781-2 861 куб. см
Мощност

90-190 к. с.

Максимална скорост
174-222 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
13.4-7.8 сек.
Toyota Corolla Tercel 4x4
Работен обем
1 587 куб. см
Мощност

95-105 к. с.

Максимална скорост
169-175 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
13.0-11.6 сек.
Mitsubishi Lancer 4WD
Работен обем
1 299-1 998 куб. см
Мощност

68-113 к. с.

Максимална скорост
160-190 км/ч
Ускорение до 100 км/ч
17.5-10.0 сек.


Димитър Димитров
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ravn

    1 0 Отговор
    Наистина са невероятно здрави тези коли!!!Не само Impreza-та, ами цялата гама от модели на Subaru!!!Евала на японците, че правят адски надеждни коли!!!
  • 2 Stefan

    2 0 Отговор
    Като за собственик на Impreza,статията ми се струва малко повърхностна и леко несериозна,но все пак става!Иначе СУБАРУ е истината,разбира се!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.