Last news in Fakti

11 Юли, 2016 10:31 60 771 20

Любопитно за автомобилите с индекс RS

  • rs-
  • автомобили-
  • заводски тунинг
Любопитно за автомобилите с индекс RS - 1

Автомобилните производители използват най-различни съкращения и индекси за своите най-наточени версии - AMG, STI, М, QV… Списъкът е дълъг, но има едно обозначение, което е доста по-често срещано от останалите и продължава да се появява отново и отново: RS. Към момента девет автомобилни производители са го използвали и продължават, като всички те далеч не играят в една и съща лига, но винаги става дума за наточени модификации.

PorscheЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

Най-често тези букви се свързват с марката Porsche. В Щутгарт те означават Rennsport (автомобилно състезание) и украсяват само най-хардкор машините на марката. В настоящето Porsche използва този индекс за 911 GT3 RS, но в миналото е бил прикачван и към други версии на 911.

AudiЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

Quattro GmbH лепи буквите RS на своите най-мощни автомобили, като идеята е те да се разграничават от по-маломощните с индекс S. Преди време Audi имаше само един RS, но сега автомобилите с това обозначение са много - купе TT RS, кросоувър RS Q3, кабриолет RS5, спортбек RS7 и т.н.

JaguarЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

Марката се отказа от това обозначение, но по-рано с него се отбелязваха най-мощните модели на компанията - топ вариантите на седана и комбито XFR-S, а така също и на купето и кабриото XKR-S. Всички тези автомобили са оборудвани с петлитрови V-образни осмаци. Сега обаче от марката залагат на друг индекс - SVR.

SkodaЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

Доста често в чешкото обозначение RS се вклинява буквата V. В момента обаче с индекс RS се отбелязва само най-наточената Octavia, но по-рано имаше и Fabia RS. Иначе, Octavia RS е чешкият еквивалент на Golf GTI, но по-евтин и по-разнообразен. Octavia RS се предлага като седан, комби, с предно и с 4х4 предаване и даже с дизел.

RenaultЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

Това е единственият не германски автомобилен производител, който законно може да претендира за индекса RS. Подразделението Renault Sport прави едни от най-добрите хот-хечове в света, като най-известните са Clio и Megane. Франсетата дори имаха Twingo RS, но решиха да го смекчат малко и го прекръстиха на Twingo GT.

FordЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

В терминологията на Ford, индексът RS означава Rallye Sport. Това много ясно ни говори за какви автомобили става дума. Днес има Focus RS - един нов еталон при хот-хечовете с мощност 350 конски сили, 4х4 задвижване и даже режим "дрифт". Останалите наточени Ford-ове използват ST, GT350 или просто Sport.

NissanЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

Японците слагат допълнението Nismo към своите резачки, но когато на тяхна база бъдат направени още по-мощни модификации, то тогава се появява и окончанието RS. В момента има Juke Nismo RS, а дали гази тенденция ще се появи и при останалите модели? Nissan GT-R Nismo RS например, много ни харесва.

ChevroletЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

За наточените си модели от марката използват далеч по-гръмки и познати ни съкращения, като Z06, ZR1 и SS, но съществува и пакет RS, който се предлага за базовото Camaro LT, както и за леко подгрятия Sonic RS. С мощ от 138 коня обаче този индекс някак си не се вписва в общата картинка.

KoenigseggЛюбопитно за автомобилите с индекс RS

Хубаво е, че няма да завършим този потресаващ списък със Sonic RS. Финалът ще сложим с изпълнението Koenigsegg Agera RS - един автомобил взел най-доброто от Agera R и Agera S. Отличава се с мощност от 1 160 коня, достига максимална скорост от 435 км/ч. и ускорява до 100 за 3 секунди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто

    4 4 Отговор
    интересна подборка. С изключение на Шевито, всички са топ резачки в класовете си.
  • 2 Manqka

    5 20 Отговор
    AUDI PORSHE SHKODA SEAT VW sam saglasen da polzvat RS no drugite nz zashto go pravqt

    Коментиран от #4, #7, #13, #19

  • 3 ФАН

    18 5 Отговор
    Рено спорт си е класика от мнооого години, когато другите не са имали хабер от това обозначение...
  • 4 Цвък

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Manqka":

    А защо смяташ така, че само AUDI PORSHE SHKODA SEAT VW. Защото може би си мислиш, че само тези са резачки. Сложи очилата и разгледай коя фирма от кога има такива модели и после пиши.
  • 5 Муха

    4 7 Отговор
    "Рено спорт си е класика от мнооого години..." - Я ни светни колко много е тва "мооого години"? А?

    Коментиран от #8, #17

  • 6 Роман Ценов

    5 1 Отговор
    Наистина любопитна статия.

    Коментиран от #10, #14

  • 7 dexter

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Manqka":

    Гаранция караш гоУф!
  • 8 Много

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Муха":

    От преди да се родиш явно.
  • 9 Муха

    5 1 Отговор
    Вземи се образовай вместо да хвърляш боб. Явно, явно - колко да е явно? Греда... Пак излових неграмотните пубери в крачка...
    Работата е там, че пъпките се надрастват, ма глупостта е до живот!
    И те така...
  • 10 Кобрата

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Роман Ценов":

    Така е!

    Коментиран от #12

  • 11 nostaldji

    6 2 Отговор
    а защо пропуснахте гениалното соц. возило трабант?
    защото когато бях в началното училище един съсед имаше трабант 601 а един друг 601s и тоя с 601s се надуваше повече. така и не можах да разбера разликата под капака беше едно и също.
  • 12 Роман Ценов

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кобрата":

    +1
  • 13 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Manqka":

    Почти съм сигурен, че форд ескорт и капри са първите автомобили с РС индекс през 1968год. Порше 911 рс е от около 1975 някъде.
  • 14 мммдааа

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Роман Ценов":

    ама ти си можел и да четеш....браво на пенсионера на 68г
  • 15 Петър

    5 5 Отговор
    И моята е резачка КИА Рио 1.3 85 коня RS 2003 година. Хаха
  • 16 Иван

    2 1 Отговор
    SIN R1 RS го изпуснахте май 😉
  • 17 Рено спорт

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Муха":

    Рено спорт е от 1976г. Модели като Рено 5 турбо и Рено алпин са символи.Виж само в колко автомобилни спортове участват рено и ще разбереш .
  • 18 Мустанг

    1 0 Отговор
    Първо отворете интернет и вижте кой и от къде потръгна еволюцията на бмв трошляка мерцедес добре че беше форд и опел да помогнат че досега бмв през крив макарон щяхте да видите
  • 19 Тодор

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Manqka":

    Маймуняка, хвани се образовай поне малко. Че не можеш да пишеш е ясно, но като правиш изказвания по теми които не познаваш - не ставаш по грамотен. Форд използват абревиатурата "RS" мнооого преди ВАГ групата.
  • 20 Rally Sport

    0 0 Отговор
    RS-(Rally Sport)