Last news in Fakti

27 Май, 2006 23:09 923 0

Кралски автомобилен музей – Йордания

  • mercedes-benz-
  • aston martin db2

Представите за Кралство Йордания и нейната столица Аман са различни за всеки един от нас, като почти със сигурност би могло да се твърди, че оценките ще варират от умерено одобрение до почти пълно отрицание. Така или иначе обаче, Аман е скътал в себе си една истинска ценност, която не би позволила на човек, който е запленен от магията на автомобилите, да остане равнодушен пред такава гледка. В случая става въпрос за Кралския автомобилен музей в Йорданската столица, създаден през 2003 година в памет на починалия през 1999 година крал Хюсейн.

Попаднете ли в кокетната сграда с обширни отлично поддържани паркове и алеи ще имате истинското удоволствие да се насладите на респектиращата колекция от над осемдесет уникални екземпляра, представляващи най-доброто от света на автомобилите, мотоциклетите и картовете - всички до един любими превозни средства на йорданския кралски двор във времето от 1920 година до наши дни.

Сред автомобилите дори и бегъл поглед е достатъчен, за да се види, че са представени почти всички аристократични марки на старото и новото време. Без съмнение обаче до звезди като Rolls-Royce, Cord, Ferrari, Cadillac, Aston Martin, Porsche и Lotus, най-силно блести звездата с трите лъча от Щутгарт, която е представена с цели петнадесет експоната. Сред любимите возила на краля с марка Mercedes-Benz се нарежда поръчаният през 1955 година сребрист 300 SL, който е безспорен фаворит на монарха до неговата кончина. С въпросния автомобил кралят участва в няколко ралита, както и с модел 190 Е 2.3-16 от 1988 година. Държавният глава също така е собственик на класическия 300 SEL от 1968 година и 450 SE от 1979.

По официални поводи обаче крал Хюсейн най-често е можело да бъде забелязан, качен в един от любимите си щутгарски автомобили - 600 Pullman, боядисан в цвят “светла слонова кост”. Това е и автомобилът, с който той за последен път преминава през столицата на Йордания, завръщайки се тежко болен от продължително лечение в САЩ. Тежащата три тона царствена лимузина предлага невероятен разкош, като задвижващият я 6.3-литров V-образен осемцилиндров двигател доставя истинско удоволствие. Предлаганата от него мощност е 250 к.с. Пневматичното окачване, хидравличната система за управление на стъклата и огледалата, както и смесът от плюш, кожа и велур в салона, наистина придават нужната доза аристократизъм.

Друг автомобил с толкова запомняща се история е Aston Martin DB2, който крал Хюсейн закупува спонтанно, докато в рамките на официално държавно посещение във Великобритания разглежда производствените халета на култовата островна марка. След няколко месеца четириколесното е изпратено в Йордания с редица доработки и далеч по-разточително оборудване в салона от обикновеното. След време колата е подарена на иракския крал Фейзал II и след установяването на републиканския режим там, отново e върната в Йордания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА