Last news in Fakti

2 Юни, 2007 14:19 565 0

Поредният оцелял

  • zagato-
  • diatto-
  • project ottovє-
  • diatto-
  • diatto ottovє

В последните месеци дизайнерите на Zagato са особено активни. След като показаха какво могат да направят с поначало специални автомобили от ранга на Spyker C12 и Ferrari 575, италианските майстори явно са решили да не губят набраната скорост.На автосалона в Женева дебютира поредното им бижу Project Ottovє. За разлика от останалите разработки на Zagato през последните години обаче, новата красавица няма сериен аналог. Вместо това от прахта е изтупана славната, но вече позабравена марка Diatto. От дизайнерското ателие се свързали с притежателите на правата върху нея и получили разрешение да възродят името с два поръчкови автомобила по случай 100-годишнината от създаването на компанията. Това не е първият повод за сътрудничество между Zagato и Diatto. През 1921 г. Уго Дзагато създава олекотена аеродинамична каросерия за шасито 254DS.

Ottovє може и да носи пояснението Project към името си, но автомобилът е произведен в две бройки, които ще намерят горди собственици. Каросерията е изработена изцяло от алуминий, един от специалитетите на Zagato. Всички панели са изковани от единични листове без никакви заварки.

Особено внимание е обърнато на интериора. Въпреки че представлява дизайнерски експеримент, той съвсем не е лишен от функционалност. Багажното отделение се намира точно зад седалките и се вижда през задното стъкло по стара традиция на миланското ателие.

Най-голямата изненада обаче се крие под предния капак. Първоначалните сведения за механика от Maserati не се потвърдиха. И двата екземпляра Diatto Ottovє са оборудвани с V-образен осмак на Ford, доработен от RoushPower. Максималната мощност на 4.6-литровия агрегат надхвърля 500 к.с. Повече технически параметри за скоростните възможности на новото Zagato аристократично не се съобщават, но няма и нужда. Колекционерите по цял свят вече се облизват за разкошния автомобил и изобщо не се интересуват за колко лепи стотака.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА