Last news in Fakti

12 Май, 2007 13:06 635 0

Нулеви емисии от Ковънтри

  • modec

Британската компания Modec започна официално серийното производство на товаропътнически електромобили от ново поколение. Те трябва да се превърнат в алтернатива на дизеловите возила от такъв тип, които в момента доминират на пазара. Тихата работа, ниската цена и данъчните облекчения, с които се ползва Modec, вече са привлекли множество клиенти като Tescoр, Hildon Water и куп организации. Само през тази година в завода на компанията в Ковънтри ще бъдат произведени 500 електромобила.

Цената на Modec е еквивалентна на дизелов бус, но според законодателството на Великобритния осигурява значителни данъчни преференции заради нулевите емисии. Возилото използва натрий-никел-хлоридни батерии, които се презареждат от кинетичната енергия при спиране. Двигателят осигурява въртящ момент от 300 Нм при всякакви оборотни режими. С едно зареждане мога да се изминат 160 км, а максималната скорост достига 80 км/ч - напълно достатъчно за нуждите на бусче за доставки в рамките на града.

Както всеки дрег електромобил, Modec практически не издава звук по време на работа. Цифри не се съобщават, но според представители на компанията возилото има по-малък радиус на обратен завой от който и да било товаропътнически ван на пазара.Разходите за километър пробег с Modec се равняват на тези при конвенционален дизелов еквивалент. В зависимост от модификацията цената започва от 25 000 паунда. Акумулаторът се отдава под наем и се заменя с нов всеки месец. Интерес към Modec са проявили и от британското правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА