12 Май, 2007 13:37 697 0

Цивилен болид

  • ascari-
  • ascari ecosse-
  • ascari a10-
  • ascari kz1

Всичко започва през 1995 година, когато в Англия е регистрирана фирмата Ascari Cars. Три години по-късно на бял свят се появява и първото творение на новоизлюпената компания - суперкарът Ascari Ecosse. Този автомобил, оборудван с двигател от BMW M5, ускорява от 0 до 100 км/ч за умопомрачителните 4.1 секунди и достига максимална скорост 321 км/ч. Въпреки че фирмата се намира на Острова, тя е основана от холандец, и носи името на легендарния пилот във Формула 1 Алберто Аскари, който е първият състезател печелил два пъти поред световната титла.

През 2000 година Ascari Cars започва мащабно строителство на завод в английския град Бенбъри, като паралелно с това възстановява една писта в Испания, която е наречена Race Resort Ascari. В завода започва сглобяването на нов модел KZ1.

Малко по-късно британската фирма обяви началото на продажбите на суперкупето с централноразположен двигател Ascari KZ1, чиято базова цена е $450 000. Анализатори на пазара поспориха с производителя относно високата стойност на суперкара, като в аргументите си посочиха автомобилни зверове като Pagani Zonda и Lamborghini Gallardo, които са с по-ниска пазарна стойност. Амбициозните англичани обаче съвсем не се трогнаха от критиките съвсем наскоро показаха на света още по-мощна кола под кодово име A10. Този автомобил вече е предназначен и за нормалната пътна мрежа.Подходът при проектирането на автомобила е познат: конструкция на купето тип-монокок, класическо за спортните возила окачване, шестстепенна механична предавателна кутия. Няма никаква електронна стабилизираща система, нито секвенциален режим на работа на трансмисията.

За сметка на това обаче разполага с V-образния “осмак” на предишното поколение на BMW M5, а мощността е потресаваща - 625 к.с. С този мотор тежкият само 1 200 кг A10 набира от нула до сто километра в час за 2.9 секунди и развива над 350 км/ч. Панелите на автомобила са изработени от олекотени въглеродни сплави. Помислено е и за ежедневната експлоатация на колата. В базовото оборудване са включени екстри като централно заключване, ел. стъкла и огледала за обратно виждане, както и модерен климатроник. Принципно автомобилите с марка Ascari се произвеждат в малки серии - не повече от 50 коли. Засега що се касае до модела А10 са предвидени едва 10 екземпляра. Желаещите да получат породистия автомобилен звяр ще трябва да приготвят 522 000 евро. Цената за подобен автомобил е особено атрактивна, като за сравнение се посочва цената на алтернативата Ferrari FXX, която е 1.5 млн. евро.

Както се вижда Ascari е една от малкото независими компании, която твърдо си стои на краката и явно є се очертава светло бъдеще.

Ascari A10
Технически характеристики
Двигател
V8 от BMW M5, централно разположен
Предаване
задно
Мощност
625 к.с.
Скоростна кутия
механична шестстепенна
Маса
1 200 кг
скорение от 0 до 100 км/ч
2.9 секунди
Максимална скорост
361 км/ч
Спирачки, отпред/отзад
дискови двойновентилирани
Цена
522 000 евро


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА