Last news in Fakti

13 Декември, 2008 14:12 1 489 0

Хечбекът Mazda3 дебютира в Болоня

  • mazda-
  • mazda3

Хечбекът Mazda3 от ново поколение направи своя световен дебют по време на автомобилния салон в Болоня (от 5 до 14 декември т.г.). Това се случи дни след премиерата на версията седан на едноименния модел в Лос Анжелис.

Mazda е една от малкото фирми в автомобилната индустрия, която твърдо следва своя план за развитие в дизайна. Ако погледнем назад във времето, ще се убедим в успешния победен ход на японската компания в тази насока. Фактите говорят сами: Mazda е единствената компания, която бележи ръст в продажбите на фона на всеобщата финансова криза. Фирмата продава с 12 на сто повече в сравнение с миналата година. Общият й пазарен дял е 16 процента.

Почитателите на модификацията хечбек ще останат доволни от последното предложение на японците.

Голямата радиаторна решетка и огромните въздухозаборници преливат във форма, силно наподобяваща усмивка. Оттук идва жизнерадостното настроение, което внушава моделът. Фаровете за мъгла са отделени в секции отстрани на бронята. Веселата визия на предницата е елегантно подчертана от издължени ромбоидни детайли между адаптивните фарове и светлините за мъгла. Скъсената задница в комбинация с цялостната линия на купето създава усещане за динамика, спортен дух и стабилност. Стоповете напомнят задните светлини на Mazda 6.

Петвратият модел е с дължина 4 460 мм, широчина 1 755 мм и височина 1 470 мм.

Влизането в автомобила е безключово. Хечбекът е с обновен спортен салон. Използвани са висококачествени материали. Контролният панел е с две секции. В горната част са разположени дисплеите на бордовия компютър, а в долната - блокът за управление на цялата бордова електроника.

Централната конзола е с плъзгащи се странични облегалки за ръцете. Скоростният лост е вграден в средната част на арматурното табло. Приятното и удобно пътуване на пасажерите се осигурява от аудиосистемата Bose с десет високоговорителя, hands free система с Bluetooth за клетъчните телефони и всякакъв вид плейъри.

Окачването отпред е McPherson , а отзад - многораменно.

Автомобилът ще се предлага с познатите бензинови двигатели - 1.6-литров двигател с мощност 105 к.с. и 2.0-литров с мощност 150 к.с. Гамата от дизеловите агрегати е допълнена от нов 2.2-литров мотор с две версии на мощността - 150 к.с или 185 к.с. Новите дизели отговарят на изискванията на нормата Евро 5 благодарение на новите фирмени филтри за твърди частици.

Хечбекът разполага с богато базово оборудване.

Mazda3 се очаква на българския пазар през пролетта на 2009 г.

Мария Минкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА