Last news in Fakti

25 Октомври, 2008 11:55 737 0

Elfin Clubman Type 5

  • clubman-
  • elfin clubman type 5

При споменаването на думата Clubman единствено австралийците не правят асоциация с комби варианта на новото Mini. Това е така, защото вече десет години в страната на кенгурата съществува една фирма, наречена Elfin Sports Cars, която произвежда странен пистов роудстър, носещ моделното име Clubman. Всъщност животът на тази компания започва още през 1957 година и до 1998-а фирмата се занимава с производство на спортни автомобили и участие в различни местни надпревари. Точно преди десет години собственик на Elfin Sports Cars става известният британски състезател Том Уокиншоу и веднага пуска в производство модел с име Clubman Type 3. Този автомобил копира доста от външността на Caterham и се характеризира със задно предаване, ниска маса и скромен двигател - чисто английски подход. От тогава до днес се появяват още няколко разновидности на Clubman, които са основно ориентирани към състезателна дейност. Последната разработка на австралийската фирма се нарича Elfin Clubman Type 5 и отново представлява екзотичен роудстър, като този път обаче той е предназначен за цивилната пътна мрежа.

Суперолекотените панели са изработени от специално фибростъкло и са напаснати върху пространствена тръбна рама. Шасито е класическо изпълнение - с по два носача на всяко колело. За разлика от състезателните варианти с индекс MS8, този е снабден с далеч по-скромен агрегат, заимстван на готово от Pontiac Solstice. GM-овият мотор е с обем от два литра, но е снабден с турбокомпресор и достига мощност от 260 к.с. Въртящият момент е 360 Нм и е наличен в диапазона от 2 500 до 5 300 об/мин. Естествено той се предава на задните колела, като минава през механична петстепенна скоростна кутия. Така погледнати техническите характеристики съвсем не са впечатляващи. Изключително ниското общо тегло от 750 килограма обаче прави нещата доста по-интересни. От 0 до 100 Type 5 ускорява за точно четири секунди, а максималната му скорост е 250 км/ч.

Основните акценти в интериора са върху волана, който е тапициран с алкантара. Двуместният открит спортен автомобил беше показан само преди дни на местното автомобилно изложение. Цената му засега не е известна, но Elfin Clubman Type 5 няма да се продава извън пределите на Австралия.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА