Last news in Fakti

28 Март, 2009 13:41 1 470 0

Simca

  • simca-
  • simca 5-
  • aronde-
  • talbot

Днес най-известните френски автомобилни са Renault, Citroёn и Peugeot. По-възрастните обаче добре помнят и една марка, наречена Simca. В средата на миналия век тази компания е сред фаворитите на пазара. Нейният създател е роден през 1898 г. и се казва Анри-Теодор Пигози. В различните литератури името му се среща и като Енрике и Хенри. Всъщност той е италианец по рождение, но приема името Анри, като това не му пречи охотно да отговаря и на първородното си Енрике. Едва на 26, след като вече две години е работил като сътрудник във FIAT, той става представител на италианската марка за Франция. През ноември 1934 г. Пигози вече се издига в йерархията и предлага много добре обмислен план, който отговаря на икономическата обстановка във Франция през тези години - производството на малък, икономичен и на примамлива цена автомобил. Така започва производството на Topolino 500, впоследствие продаван във Франция под името Simca 5. Това автомобилче се произвежда чак до 1949 година.

През 1936 г. aмбициoзният Анри-Теодор решава да основе собствена фирма за производство на моторни превозни средства. Така официално е създадена компанията Societe Industrielle de Mecanique et Carrosserie Automobile или съкратено SIMCA. Много скоро в новата компания са ангажирани 4 000 мъже и жени, като основното, на което марката залага, не е само модерният дизайн, а и доброто оборудване.

Славата на тази фирма обаче идва едва след Втората световна война. Тогава марката се прочува с успехите си на различни автомобилни състезания. Днес най-добре познат си остава моделът Aronde. Първоначално този автомобил получава моделен номер 9, но не след дълго е преименуван на Aronde, което в превод означава лястовица. Четириместният седан е с класическа за времето си концепция - предно разположен агрегат, предаващ въртящия момент на задните колела. През периода от 1951-а до 1963 година фирмата произвежда 1 400 000 екземпляра Aronde, като в това число влиза и усъвършенстваният впоследствие Elesee. Още през 1955 година фирмата излиза на второ място по продажби на автомобили след Renault. Междувременно се появяват и вариации на тема Aronde, включващи спортен вариант с две врати Grand Large, комби версия, кабриолет и дори товарен фургон.

Годината 1954-та е знаменателна за Simca заради факта, че компанията създадена от Анри Пигози става собственик на френския филиал на Ford и с това на завода в Поаси.

Въпреки своята популярност компанията е принудена да продаде 63% от акциите си на Chrysler. Това става през 1963-а, а само година по-късно умира Анри-Теодор Пигози.

През 1970 Chrysler е едноличен собственик и сменя името на Chrysler-France. Моделите обаче продължават да носят надписа Simca. Това е така до 1978-а, когато Chrysler продава всичките си акции на концерна PSA и легендарната Simca започва да се продава като Talbot.

Радославъ Славчевъ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА