Last news in Fakti

29 Август, 2009 18:00 970 0

Devon GTX

  • devon-
  • gtx-
  • devon gtx

Преди около две години се заговори доста за проекта на един бивш дизайнер на Ford. Тогава Даниел Паулин събуди интереса на специалисти и любители с идеята си за нов американски суперавтомобил. Мнозина погледнаха скептично на нея, тъй като шведът бе известен най-вече с работата си по реквизитния FAB1 с шест колела и розова каросерия от филма “Гръмотевични птици” (2004) и минивана Focus C-Max. Макар и в електронен вид обаче, прототипът на Паулин VR Concept срещна широко одобрение. Очакваше се колата да добие “плът и кръв” през 2012 г., но събитията явно са се развили в благоприятна посока значително по-бързо благодарение на Devon Motorworks. Техният GTX, който съвсем очевидно е производствена еволюция на VR, не само предизвика фурор на тазгодишното издание на конкурса за автомобилна елегантност в “Пебъл Бийч”, а и вече претендира за първия си пистов рекорд.

Няма никакво съмнение, че Devon GTX дължи бързата си практическа реализация на Dodge Viper. В пропорциите на каросерията с лекота се забелязва характерната архитектура на “Пепелянката”. Изненада обаче липсва. Неотдавна Devon Motorworks предложиха на Chrysler $5.5 млн. за правата върху Viper. За разлика от механиката обаче, дизайнът на GTX категорично носи почерка на Даниел Паулин - поне що се отнася до външността (с проектирането на интериора е бил натоварен легендарният архитект Лудвиг Мийс ван дер Рое), а от прототипа VR фактически е отпаднал единствено подвижният купол на покрива.

Ако се вярва на сведенията от Devon обаче, GTX съвсем не е просто красива черупка без съдържание. Няколко дни преди официалното представяне на автомобила от компанията обявиха сензационно, че е подобрил рекорда за обиколка на пистата в Лагуна Сека. Там GTX е записал време от 1:35.075. Nissan GT-R и Porsche 911 Turbo нямат официално регистрирани постижения на това трасе, но според теоретичните изчисления биха завъртели тур за най-малко 1:39.62 и 1:39.89 съответно. Подобни сравнения звучат меко казано самонадеяно, но от друга страна Viper, чиято техническа база използва новият щатски суперкар, записа съвсем прилични времена на “Нюрбургринг”. Именно затова следващата цел, която GTX ще преследва според декларациите на Devon Motorworks, е достойно представяне на митичната “Северна дъга”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА