Last news in Fakti

4 Май, 2018 10:54 2 215 6

Бившият шеф на Volkswagen Мартин Винтеркорн отива на съд за "Дизелгейт"

  • volkswagen-
  • мартин винтеркорн-
  • дизелгейт-
  • съд-
  • дело

Министерството на правосъдието на САЩ обвини бившия изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн в заговор за нарушаване на Закона за чистотата на въздуха и измама заради машинациите с вредните емисии на дизеловите автомобили на компанията, съобщава Associated Press.

В обвинението на щатската прокуратура се твърди, че Винтеркорн е знаел за манипулиращия софтуер, инсталиран с цел да заблуди измервателната апаратура при тестове на вредните вещества в отработените газове. Така дизеловите коли на Volkswagen са били регистрирани като по-чисти, а всъщност са замърсявали въздуха.

Мартин Винтеркорн подаде оставка от поста главен изпълнителен директор на Volkswagen веднага след избухването на скандала "Дизелгейт" през 2015 г. Тогава от компанията обявиха, че за аферата с манипулиращия софтуер са отговорни мениджъри от по-ниските нива на йерархията.

Според щатските власти обаче Винтеркорн е бил уведомен за измамата поне на два пъти през 2014 и 2015 г. В обвинителния акт пише още, че той и други високопоставени ръководители на компанията са продължили съзнателно да заблуждават регулаторните органи в САЩ. По делото са повдигнати обвинения на общо девет души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 капиталист пиг

    1 1 Отговор
    айде прасето в кошарата
  • 2 НАФТАТА

    1 1 Отговор
    Га яде кюфтета - не рва!
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Само си помислете колко автомобилни шефове оттук нататък ще залагат на дизел , а и на ДВГ изобщо , при положение , че винаги могат да попаднат под подобни искове и то от страна на най-мощните държави в света !!!
  • 4 Баш майстора

    0 1 Отговор
    Сега да го екстрадират в САЩ, да го вкарат в Гуантанамо, където да му повдигнат обвинения в тероризъм заради газовите атаки спрямо американските граждани и да го осъдят на 120 доживотни...
  • 5 Водица за 2 лв 60 ст л

    2 0 Отговор
    А Лукойл дали ще ги видим на съд в близките 200 години, за това че ни продават смес от изпражнения за 2.60 литъра?
  • 6 ПЕЮ

    0 0 Отговор
    да се фалира тази лъжлива марка