Last news in Fakti

13 Юни, 2018 10:37 7 080 53

Tesla уволнява 4 000 души

  • tesla-
  • съкращения-
  • илон мъск
Tesla уволнява 4 000 души - 1

Компанията на Илон Мъск за производство на електромобили търпи преструктуриране, което ще наложи съкращение на персонала с 9%. Решението е взето от Мъск и има за цел да намали разходите и да изкара най-сетне компанията на печалба.

Заради драстичните марки без работа ще останат над 4 000 служители на Tesla. Към момента за компанията работят 45 000 души. По думите на Мъск, в последно време фирмата се развива с бързи темпове, което е довело и до дублирането на длъжности в много от сферите на действие.

Новината за уволнението на толкова много служители наведнъж бе съобщена лично от Мъск в Twitter "Поради тази причина и поради необходимостта да се намалят разходите и да се запази рентабилността на компанията, взехме трудното решение да се разделим с около 9% от нашите колеги" се казва в съобщението.

Ще припомним, че за първите четири месеца от 2018 година Tesla отчете рекордни загуби в размер на $710 млн. През миналата година загубите на компанията се изчисляват на над $1,4 млрд., а за 15 години фирмата никога не е отчитала годишна печалба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой си

    24 21 Отговор
    Не знам още колко време ще го търпят инвеститорите, ама тоя ще бъде публично обесен с краката надолу, намазан с катран и овъргалян в перушина.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Гост

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "някой си":

    От 15 години няма печалба. То и България няма такива предприятия и фирми

    Коментиран от #3, #12, #32

  • 3 Суйо

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    БДЖ

    Коментиран от #8

  • 4 Алода

    11 1 Отговор
    Последно ще ги уволняват или ще ти съкращават не разбрах
  • 5 Едикой си

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "някой си":

    Някой в борда на директорите и той мислеше като тебе и дори предложи смяна на Илон Мъск, но "глупавите" инвеститори просто му се изсмяха и преизбраха същото ръководство преди няколко седмици.

    Има си хас, при 40% печалбата от автомобил да не го преизберат. Предполагам тази година ще излезнат на печалба или поне на нула, само за да покажат, че могат. От догодина пак ще са на яка загуба, за да започнат няколко нови производства.

    Всяка една от останалите автомобилни компании са предвидили по над 20-30 милиарда инвестиции през следващите няколко години, за да постигнат неща които Тесла вече притежава.
  • 6 Грую

    7 5 Отговор
    Търси се здрава основа за тези технологии за да бъдат обявени за екологични и наистина спестяващи въглеродни емисии. Здравата основа се нарича "без въглеродна енергетика". Когато енергетиката спре да използва горивни процеси за производството на електроенергия, тогава подобни начинания, като тези на Мъск ще се окичат вече съвсем заслужено с понятието природосъобразни и екологични. В момента обаче дали някой си е направил труд да пресметне колко електроенергия, произведена от горене е изразходвана за производството на уж екологичните автомобили и колко още такава ще бъде за зареждането на батериите и най-накрая за рециклирането на вече излезли от употреба автомобили и батерии. Поне засега това един огромен динозавърски въглероден отпечатък в природата. Накратко ако някой иска да бъде запомнен за дълго да вземе да измисли как да се произвежда безопасно и достатъчно евтино електроенергия в промишлени мащаби без да се гори нищо. Ето там "ключът от бараката". Стига с тези американски похвати а'ла Стив Джобс "да видим какво има открито, до го използваме, рекламираме и продаваме, но без да сме измислили сами по себе си нещо революционно"

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Суйо":

    Разликата е, че Тесла тръгна от 17 долара за акция, а сега е над 300долара, чиста оперативна печалба може и да няма, но това е 15пъти увеличение на инвестицията за няколко години. След това тези инвеститори не са прости, компанията развива много новаторски продукти, Мъск има харизма да ги продава. Какво по-добро от това? Другите компании имат годишно движение на акциите в размер на единици от процента, понякога дори десети и там е важна печалбата, за да има дивидент, ако въобще такъв се гласува от борда на компанията. Не ги мислете, хората инвестирали отрано в компанията сега са милионери. Наскоро предложиха смяна на директори, брата на Мъск и самия Мъск, но гласуването беше в тяхна полза, а не против тях.

    Коментиран от #13, #19

  • 9 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Грую":

    Ами то си има такива методи: ВЕИ се наричат, но проблема е в запазването на енергията, а не в нейното добиване. За запазване са нужни огромни батерии, които съдържат литий и кобалт, редки и много замърсяващи метали, затова пак е спорно каква е ползата. Най-добър варинат е добитата енергия от ВЕИ да се консумира директно, а остатъка да се преработва в метан и по този начин да се съхранява и разпространява по вече съществуващи мрежи и търсене. За това е необходима т.н. смартгрид енергийна система и в развитите страни вече съществува: един квартал е един вид кооперация, ти имаш фотоволтаици, съседа ти има метанов генератор - когато твоите фотоволтаици произвеждат целият квартал си ползва тока, после ти като търсиш ток, този с генератора на метан ти го доставя и така натоварване на мрежата няма, единственно има едни умни електромери и облаково пространство с акаунти на хората кой от кого и колко е купил иска да купи или да продаде и това е. У нас ЕРП не иска да ми присъедини 2 фотоволтаични панела за собственни нужи, а в Германия подаваш молба към ЕРП и след 6 седмици системата ти е монтирана и готова.
  • 10 ддххф

    3 6 Отговор
    Не му вървят ама Модел 3 изпреварва мерцедес и бмв по продажби в Щатите
  • 11 Чисто

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Грую":

    Ами нека си поговорим за въглеродният отпечатък с тонове въглероден двуокис.

    За производството на 1kWp фотоволтаични панели се отделят около 2,4 тона СО2.

    За производството на 1kWh електроенергия от въглища се отделя 1kg въглероден двуокис.

    За да изчистят въглеродният си отпечатък, тези фотоволтаици трябва да произведат 2400kWh електроенергия.

    При средногодишен добив от 1280kWh годишно в България, тези фотоволтаици ще са изчистили въглеродния си отпечатък след по-малко от две години. След това ще произведат Гарантирано от производителят още 30 000kWh електроенергия, преди да им изтече гаранцията, която включва поне 90% от първоначалното КПД на фотоволтаичния панел на 25-та година. Разбира се това не е краят на живота на фотоволтаичния панел, а само краят на гаранцията.

    Това са 30 тона въглероден двуокис изчистени от микса, само от 3 фотоволтаични панели заемащи 4,5 квадратни метра. Панели с които може да си направите сенник върху прозореца на спалнята си на южната фасада на 13-тия етаж.

    Като погледнете колко прозорци има на тази фасада, сами може да сметнете колко пъти по 30 тона могат да се спестят без нужда от покриви и заемане на плодородни земи.

    Ако със същата тази енергия се произвеждат и транспортират фотоволтаиците и материалите за производството им, въглеродният им отпечатък ще е много по-малък и ще се изчиства за още по-кратко време.

    Коментиран от #20, #21

  • 12 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Лукойл България АД !!!!!!!!!!!!!!!!!! И то след инвестиции от има няма 2 милиарда , по техни сметки , непроверени от никой , защото не са ПУБЛИЧНА компания !!!!!! И оня ден обявиха предстояща , пак за 1 милиард , демек още поне 15 не чакайте "печалба" от тях !!!! Що така бе Миме , нали петрола е печеливш и незаменим !!!
  • 13 smeh

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Госте, молим ти се не пиши и не "разнищвай" неща дето пък съвсем си немаш хал-хабер от тях. Другите брандове раздават дивиденти. И дори да няма ръст на акциите, ИНВЕСТИТОРИТЕ ИМАТ ДОХОДНОСТ ОТ ДИВИДЕНТИ. Отделно това, че другите компании не поскъпвали е ОТКРОВЕНА ЛЪЖА, защото ако не си забелязал в световен мащаб сме в икономически подем и на всичко ЦЕНАТА РАСТЕ.

    А Мъск кога последно раздава ДИВИДЕНТИ и как може да ти гарантира стабилна ДОХОДНОСТ, ако си инвеститор? Колкото и относително да е понятието "стабилна доходност". Ако не си разбрал голяма част от автомобилните брандове ИМАХА акции на Тесла. Като се усетиха накъде духа вятъра, че цялата работа е "мижи да те лажем" и се отърваха бързо-бързо. Затова и от 350-60$ се срина на 250-60$. И сега се мъчим да вербуваме нови шарани с помпозни проекти и евтини маркетингови трикове.
  • 14 Чисто

    3 3 Отговор
    Литий, кобалт и други редки елементи са необходими за производството на батерии за електромобили, защото там се търси ниско тегло и голяма енергийна плътност.

    За стационарно ползване и големи мащаби, нито мястото нито теглото са от толкова голяма важност. Вече са измислени и работят проточни батерии, които зареждат електролит от безвредни и нетоксични разтвори, който се съхранява за неограничено време докато има нужда от енергия. Буквално можеш да си носиш електричеството в туби.

    https://youtu.be/4ob3_8QjmR0
  • 15 Гошо

    6 1 Отговор
    То и Лукойл работи на загуба, ама Вальо Златев е човек на мутрата
  • 16 Борсов агент

    2 2 Отговор
    Не знам защо си спомням точно обратното? Нито фактите които си описал, нито причинно-следствените връзки от тях имат нещо общо с действителността.

    Toyota продадоха втората част от акциите си в края на 2016 година, когато цената на акциите се беше сринала под 200 долара. Половин година СЛЕД това цените вече бяха 360 долара.

    Нека да видим и какво губят инвеститорите на Тесла, а ти ми кажи кой инвеститор с 50 милиона инвестиции е взел такъв дивидент?

    "Каква е равносметката за Toyota? Когато продаде част от акциите на Tesla през 2014 г., японската фирма прибра близо 700 млн. щатски долара. Не е ясно колко точно са постъпили в сметката при премахването на остатъчния дял, но се предполага, че става дума за около 500 млн. долара. Така за 6 години японците са изкарали приблизително 1,2 млрд. долара от инвестиция за 50 млн. "

    Да им имам "загубите" на инвеститорите на Тесла!

    Аз знаеш ли колко е в момента курса на акциите?

    342.77
    +10.67 (+3.21%)

    Като вчера за кратко беше 354 долара. Акциите паднаха заради трудностите с производството на модел 3 и се покачват с всяка положителна новина за увеличаване на производството. Производството само ще расте, така че от акциите се очаква същото.

    Коментиран от #24

  • 17 Тони

    3 2 Отговор
    "да се запази рентабилността на компанията"... че тя кога е била рентабилна?
  • 18 Антон

    3 1 Отговор
    То това е началото.
    После ще кажат че някой модел ще отпадне поради слаб интерес,
    После ще има нови съкращения защото поради отпадналия модел няма нужда от тези служители и т.н.
    Нещата постепенно ще си дойдат на мястото и тесла ще отиде в небитието.

    Коментиран от #22

  • 19 Мартин

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Инвеститорите на Тесла и Епъл са след най-простите хора на планетата. Богатството и акъла не вървят ръка за ръка.
  • 20 Има логика

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чисто":

    Досега не съм се сещал за използване на количеството въглероден двуокис за сравнение!

    Това е много добро предложение, което недвусмислено показва количествено, дали дадена дейност замърсява или изчиства въздухът и с колко. Скоро водих подобен спор, но ми липсваха аргументи.
  • 21 Мартин

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чисто":

    Айде вземи ги нареди тези фотоволтаични панели във Финландия, Русия, Норвегия или Канада, да те видим как ще ти се променят сметките.

    Коментиран от #53

  • 22 Тъй тъй

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Антон":

    Разбира се че ще ги спрат от производство. Първият модел който ще спрат е модел 3. Доколкото разбрах стотици хиляди вече са се отказали!

    Най-късно до три месеца ще спрат производство защото никой няма да го иска, нали?

    После ще уволнят 20 30 хиляди служителя, а после Илон Мъска ще иде да прави батерии на конвейера, защото не може да плаща заплати...


    ... и като се събудиш...
  • 23 Чисто

    1 2 Отговор
    Ами ако не си разбрал, по тези места има други източници на ВЕИ, като вятър ни централи и водноелектрически централи. Също така има огромно количество ПАВЕЦ, който да съхранява излишната слънчева или вятърна енергия и да я връща в мрежата при необходимост.
    Дори без фотоволтаици, тези страни са отличници в използването на ВЕИ

    В Швеция над половината от енергията (53,9%) се добива от възобновяеми източници. Във Финландия този дял е 39,3%, а в Латвия – 37,6%. В групата на най-добрите попадат също така Австрия с 33% и Дания с 30,8%. Това са най-новите данни на Евростат по темата, които се базират на официалната статистика към края на 2015 година.

    На територията на цяла Европа обаче истинските лидери на възобновяемата енергия са Исландия и Норвегия, става видно от прес-съобщението на Евростат, което наред с данните за страните от ЕС обхваща цифри и за няколко други страни от стария континент. В Исландия делът на ВЕИ е 70,2%, показва статистиката. В Норвегия 69,4% от енергията идва от възобновяеми източници.
  • 24 Зорлем

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Борсов агент":

    А ти виждал ли си графиките за цените на акциите на Enron и Worldcom например?

    Коментиран от #25

  • 25 Борсов агент

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Зорлем":

    Какъв иновативен продукт произвеждаха тези и какво се случи с производствените им линии след като фалираха? Сега какво се произвежда на тях?

    Коментиран от #26

  • 26 Зорлем

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Борсов агент":

    Енрон щяха да правят някаква "революция" в енергоснабдяването, но не в това е въпросът. Става дума за това, че да се цитират котировки на акции като аргумент за това, че дадена фирма е "голямата работа" е меко казано смешно и несъстоятелно.

    На теория би трябвало именно акциите да са мерилото, но на практика спекулантите еб...т майката на пазара отвсякъде. И за по-интересно, по същата теория именно акциите на Тесла трябваше отдавна да се продават за центове например.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 smeh

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Зорлем":

    Като стана дума за спекултанти провери Сорос кога се включи - съвсем наскоро, но когато акциите бяха с 20-30% надолу, сега ще изсмуче каквото може и Сбогом-Адиос Мъск.

    Ако беше Бъфет, който е известен като дългосрочен инвеститор, може би щях да имам едно на ум, че Тесла има потенциал, който не виждам. Но когато видиш върли спекуланти да се навъртат работата смърди. Не случайно ги сравняват с лешоядите - навъртат се там, където има мърша.

    Коментиран от #29

  • 28 Борсов агент

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Зорлем":

    Верният отговор е, че и двете компании правиха "печалби" огромни, печалби които се оказаха измама и на практика са губили пари, без да произвеждат нещо или да предоставят каквито и да е услуги. Всичко беше счетоводна измама.

    Да виждаш някаква прилика с Тесла? Нито един инвеститор не очаква скоро дивиденти от Тесла, за да бъде това мотив за да си купи акции. От друга страна Тесла произвежда продукт, на реални производствени линии, продукт който може да се пипне и види и всяка година увеличава приходите си. С просто око се вижда къде са вложени всички тези пари. Освен това Tesla е технологична компания с много голямо ноу хау. Дори само това е аргумент за покачване на акциите.

    Коментиран от #30

  • 29 Борсов агент

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "smeh":

    А да ти идва на ум, че може точно той да е "помогнал" на акциите да паднат? Има и знанията и финансовата възможност да го направи, за желанието, дори няма да коментирам.
  • 30 Зорлем

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Борсов агент":

    "... Нито един инвеститор не очаква скоро дивиденти от Тесла, за да бъде това мотив за да си купи акции. ..."

    Това ако не е дефиниция на спекулант, не знам кое е!

    Коментиран от #33, #48

  • 31 kjl

    3 0 Отговор
    Компанията НИКОГА не е реализирала печалба, но след новината цената на акциите и се повишиха!!!Даже не се нуждае от коментар
  • 32 Обози

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Лукойл няма печалба е последните 20г
  • 33 Борсов агент

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Зорлем":

    Това е дефиниция за дългосрочен инвеститор.

    Да инвестираш 50 милиона и за 6 години да спечелиш милиард и половина лоша идея ли ти се струва?

    Коментиран от #34

  • 34 Зорлем

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Борсов агент":

    Мале, леле, колко са ти обръкани представите за света и всичко останало...

    Според теб, ако някой купи апартамент за 50 хил. евро, заключи го и след 5 години го продаде за 100 хил. евро инвеститор ли е? Или може би търговците на антики, които купуват нещо и след време го продадат за повече пари, също са "дългосрочни инвеститори"?

    Виж там потърси в Гугъл дефинициите на "инвеститор" и "спекулант" и се помъчи да разбереш кой как "прави" пари от дейността си, че ще вземеш да се изложиш на някое по-сериозно място от Факти.бг и ще ти се смеят и кокошките на двора.

    Коментиран от #37

  • 35 Бухахахахахха

    3 2 Отговор
    Я сега някой от зомбираните,да каже как се вдига производството с една и съща техника но с намален брой служители?Щеше да залее пазара,да качи цял свят в Тесли пък май само дръжката останала.

    Коментиран от #36

  • 36 Зомбиран

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Бухахахахахха":

    Хайде да се обзаложим, че след като уволни 9% от служителите другата седмица, производителността ще се вдигне с поне 10% още следващата седмица (в края на този месец)

    Готов ли си да се обзаложиш?

    А че акциите ще отбележат нов рекорд, ако достигне 5000 бройки седмично, ако не го направят и преди това?

    Коментиран от #44

  • 37 Борсов агент

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Зорлем":

    Ами да прочетем щом си рекъл:

    Инвестицията e ДЪЛГОСРОЧНО влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел да се постигнат печелившо възвръщане във формата на лихва, друг доход или ПОВИШАВАНЕ НА СТОЙНОСТТА НА ИНСТРУМЕНТА. [1].

    Коментиран от #38

  • 38 Зорлем

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Борсов агент":

    Е, щом източникът на информация ти е Уикипедия (и то българската ѝ част!), всичко е ясно.

    В такъв случай, излиза, че хората, които си купуват Биткойни и чакат те да поскъпнат също са инвеститори. Все пак те влагат парични средства във финансов инструмент (валутата също е вид финансов инструмент!) и чакат повишаването на стойността му. Това май доста точно съвпада с уикипедиевската дефиниция за инвестиция, или бъркам нещо?
  • 39 Борсов агент

    1 2 Отговор
    спѐкула

    Нечестна търговия за БЪРЗО забогатяване, основано на ПРЕПРОДАЖБА, разлика в цените, дефицит на стоки и др.


    Ти си неспасяем случай! Правиш ли разлика между покупко-продажба и инвестиция? Знаеш ли какво значи думата ДЪЛГОСРОЧНО която е използвана в дефиницията? А от дефиницията за спекула БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ?

    Може да търгуваш с недвижимо имущество, а може и да инвестираш в него. Може да търгуваш със злато, но може и да инвестираш в него. Може да се занимаваш с търговия на биткойни, но може и да инвестираш в тях.

    Когато инвестираш дългосрочно, ежедневните, ежемесечните, а дори и годишните флуктуации на цените не трябва да те интересуват, за което се иска здрав стомах и силни нерви.

    От Toyota си изтърваха нервите и си продадоха акциите от Тесла на цена под 200 долара, защото бяха започнали да се сриват и по-голямата част от борсовите анализатори предричаха още по-голям срив на цените. Мишоците взеха половин милиард, но ако бяха изчакали само шест месеца, за същите акции щяха да вземат един милиард, а ако си бяха продали акциите няколко месеца по-рано, когато фактически решиха да прекратят отношенията си с Тесла, щяха да вземат 700 милиона, но те решиха да си играят на спекула и се наиграха! Неслучайно тайно продадоха акциите. Точно те са предизвикали онзи спад на цените с продажбата на толкова много акции, като предизвикаха свръхпредлагане. Също така не случайно обявиха, че са си продали акциите в друг удобен момент, целейки с та

    Коментиран от #40, #43

  • 40 Инвеститор

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Борсов агент":

    Какво му пука на инвеститора цената на акциите като той няма намерение да продава???
    Истината е че тесла е необикновенна, няма друга фирма с такива флуктуации нещо като биткойна е и е идеална за спекула.
    Обаче след 2 седмици второто тримесечие свършва и инвеститорите това ги интересува Q2 отчета и там ще се види какво става.
  • 41 12345

    2 1 Отговор
    Яко се развива теслата. Щом почнаха да уволянат хора е ясно накъде са тръгнали. Производството им куца яко. Кеша е на привършване. Ако Дони не спретне някой "дизелгейт", за да подпомогне Илинчо балона може и да се спука.

    Коментиран от #42

  • 42 Дони Т

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "12345":

    И 10 дизелгейта да му спретна на Илон Мъсков, няма да има никакво значение. Единствения вариант да изплава от блатото и да започне да произвежда достатъчно автомобили. Търсенето и без моя помощ си го има за поне две години напред.
  • 43 Зорлем

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Борсов агент":

    Това, че в българският език понятията "спекула" и "спекулант" носят негативен смисъл не ме прави "неспасяем случай", а просто човек, който може да чете и на други езици и по-важното може да МИСЛИ.

    И тъй като си ми забавен да те дракам, дефинирай ми, моля те, понятията "бързо" (забогатяване) и "дългосрочно" инвестиране. В смисъл, колко време трябва да мине между покупката и продажбата на един актив, за да се счита за инвестиция, а не за спекула? Милисекунди, секунди, минути, дни, месеци, години? А ако се престрашиш да отговориш, сещаш ли се вече какъв ще ми е следващия въпрос или ти трябва помощ?

    Също така, ще се радвам да обясниш на мен и на останалите "неспасяеми случаи" каква е разликата между търговия със, и инвестиране във, биткойни. В смисъл, можеш ли например да инвестираш без да търгуваш?

    P.S. Тъй като понеже обаче и защото съм добра душа ще ти дам един жокер - запозай се с понятията "добавена стойност" и "печалба", както и свързаността между тях, и пак ела да обясниш за това що е то спекула и с какво се яде.

    P.P.S. Кажи ми моля те, че никът ти "Борсов агент" няма нищо общо с работата ти и просто си си го избрал, защото си гледал много филми за такива агенти и ти струват много яки и готини?

    Коментиран от #46

  • 44 Бухахахахахха

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Зомбиран":

    Хайде да се обзаложим за колко време ще се вдигне с 10% тази производителност?Значи до края на месеца трябва да стигне 5000 броя на седмица.Ще изчакаме да видим.А дано ама....

    Коментиран от #45

  • 45 Зомбиран

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Бухахахахахха":

    Е щом според тебе днес прави по 4600 броя седмично, до края на месеца Защо да не направи 5000?

    Само ще ми кажеш ли откъде почерпи тази информация за 4600 броя седмично производство?

    Последната информация която имам е за 3500 броя плюс 10% прави 3850 броя седмично в края на месеца. Поне се научи да смяташ, а тогава се обзалага y!

    Коментиран от #51

  • 46 Борсов агент

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Зорлем":

    Когато се говори за дългосрочна инвестиция, веднага се сещам за Бъфет и една негова мисъл, която пък директно отговаря на въпроса ти:

    Легендарният му съвет “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”


    https://www.investor.bg/menidjmynt-i-liderstvo/465/a/zashto-e-tolkova-trudno-da-bydesh-investitor-kato-byfet-182481/

    Виждам, че според теб Бъфет е спекулант, така че не смятам да си губя времето да продължавам безсмисленият диалог. Намери да се "дракаш" с някой друг.

    Коментиран от #47

  • 47 Зорлем

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Борсов агент":

    Не, точно обратното е. Според твоята логика инвеститор е само този, който никога не продава (като Бъфет). Изобщо не ти идва на ум, че разликата между инвеститор и спекулант не е свързано по никакъв начин с времето на "инвестицията".

    Затова ти обърнах внимание за добавената стойност и печалбата, но явно ти е трудно, затова трябва да ти го напиша изрично: спекулантът разчита на това цената на закупения актив да се повиши (или намалее), докато инвеститорът разчита на печалбата генерирана от актива след добавяне на някаква стойност към него. При акциите, инвеститорът търси дивидент. При недвижимите имоти търси наем или продажба след преустройство например. Съкращението ROI не е измислено току-така за кеф и не случайно не е едно и също с термина "печалба".

    Ако не се правеше на интересен и беше отговорил на някой от конкретните въпроси от предишните ми постове за биткойна например вероятно щеше да ти просветне, но явно си от хората, които много обичат да хвърлят заучени фрази без да разбират какво всъщност се крие зад тях, и като стане напечено бягат по тъча и да изместват разговора в друга посока.
  • 48 Борсов агент

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Зорлем":

    Хайде да не си губим взаимно времето, прочети си този коментар и кажи как това противоречи на дългосрочното инвестиране, ако си си купил дял от компанията още при първичното предлагане или дори на по-късен етап?

    Докато Тесла расте, е твърде вероятно да няма дивиденти, но цената на акциите ще расте. Когато вече няма накъде да се разраства, (евентуално) ще започне да печели сериозно и да раздава сериозни дивиденти, а цената на акциите ще се уравновеси на някакво ниво.

    С коя част не си съгласен? Въобще не коментирам дали това е печеливша стратегия. Всеки си има глава на раменете, за да прецени дали и по какъв начин да инвестира. Има много хора които направиха пари и като залагаха срещу Тесла, а и такива които изгубиха парите си от това.

    Коментиран от #49

  • 49 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Борсов агент":

    Точно това се опитах да обясня с коментар 38 - дали ще купуваш Биткойни или акции на Тесла по същество е едно и също. И в двата случая чакаш "на гюме" и се надяваш цената им да се вдигне. И в двата случая няма как да направиш нещо това да се случи

    Коментиран от #50

  • 50 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Зорлем":

    (побликувах коментара преди да го завърша)

    Та, и при Биткойна и при акциите на Тесла няма как да им добавиш стойност, т.е. няма как да ги направиш по-скъпи. Това именно е спекула. И в нея няма нищо лошо и нередно.

    Пак ще кажа, в българския език, пък и не само, спекулата има негативен нюанс, но ако ги няма спекулантите, борсите най-вероятно изобщо няма да функционират. По спомени, на най-голямата стокова борса в света - тази в Чикаго (да не се бърка с фондова борса!), някакъв минимален процент от сделките завършват със същинска доставка на царевица, соя, прасета, или каквито там договори са търгували. Процентът на чисто спекулативните сделки с фучърси беше нещо от типа на 97-98. Мързи ме да ровя и да проверявам, но е някъде там.

    Та, засега (почти) всички инвеститори в Тесла са спекуланти. А това води до известни изкривявания на поведението на компанията, на цената на акциите, и т.н., и т.н, но за тях друг път, че ако можеха да се обяснят лесно, всичкото "анализатори" от Уолстрийт щяха да са излишни (не, че всъщност не са, ама и това е друга тема).
  • 51 Бухахахахахха

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Зомбиран":

    По принцип въобще не ме интересува колко произвежда Мъск.И как реши(или звездите ти говорят),че ще се вдигне с 10% производителността при намален състав с едни и същи машини?

    Коментиран от #52

  • 52 Зомбиран

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Бухахахахахха":

    Ами защото работя с факти ама не съм зомбиран като тебе! Уволненията са само в ръководния състав а не в производството.

    Производството така или иначе покачва производителността с 10% всяка седмица.

    Преди 2 седмици нова производствена линия пристигна със самолети от Германия и в момента се сглобява.

    Тези факти говорят, че производството в края на месеца ще се увеличило поне с 20%, а аз ти говоря за 10!

    При тебе обаче омразата и завистта са по-силни от логиката! За мислене дори не споменавам!
  • 53 tre

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мартин":

    Дали е студено е различно нещо от броя на слънчевите дни на годишна база.