Last news in Fakti

18 Март, 2010 11:21 773 0

М. Найденов: ЕК ни глобява с 49 млн. лв.

  • държавен фонд земеделие-
  • дфз-
  • мзх-
  • глоби-
  • земедески производители

"Преди минути получихме поредния шамар от Брюксел, заради проблеми с кампанията за изплащане на субсидиите за единица площ за 2008 г. ЕК ни глобява с 49 милиона лева", заяви земеделският министър преди заседанието на земеделската парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Главна дирекция "Земеделие" ще предложи на Европейската комисия да глоби България с близо 24,543 милиона евро. Средствата ще бъдат удържани от следващи плащания, т.е., ще бъдат намалени средствата за директни плащания за кампания 2010 или 2011, в зависимост колко време ще продължи процедурата по обжалване. България има едномесечен срок за отговор и възражение. В момента земеделското министерство подготвя и възражението за стартиралата наказателна процедура за кампанията за директни плащания за 2007 г., според която България ще бъде санкционирана с над 40 милиона лева.

"Виждате резултатите от действията на ДФЗ и МЗХ. Сметката ще трябва да я платим ние и по-точно - земеделските прозводители", коментира Найденов. Окончателното решение ще бъде взето, след като България изпрати своите възражения. Доста трудно ще възразим срещу направените констатации, допълни Найденов. Директорът на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева обясни, че основният мотив за поредната наказателна процедура е проваленият конкурс за фирма, която да изработи ортофотоснимките на терените. "Не са се разбрали кой да вземе комисионната", обясни земеделският министър. "Със страх очаквам всяко следващо писмо от Брюксел, защото знам, че идват обикновено за наказания", коментира още земедеският министър. "Ще трябва да влезем в режим на арбитраж и да се опитаме да спасим ако не цялата то поне част от тази сума", допълни той. Найденов припомни, че основният мотив за санкцията за кампания 2007 г. е код 6 - субсидирани са площи, които не би трябвало. "Правим всичко възможно, за да не повтаряме грешките през кампания 2010", изтъкна министърът. Той обясни, че Бъглария ще изпрати в срок - до 24 март отговор на ЕК за заменките. "Тече активна кореспонденция, за да уточним окончателният вариант, който ще изпратим. Целият ми екип е ангажиран ежедневно с това да спасява поредната глоба или поредното наказабние вместо да се съсредоточим върху кампания 2010", коментира той. Съществува хипотезата земедеслкото министерство да си потърси средствата, които държавата е изгубила със заменките по съдебен път. Става въпрос за над 300 заменки и е много трудно по всяка да бъде ангажиран юридически екип и да се извърши проверката, обясни той. Нейденов изрази надежда, че в рамките на следствието срещу Стефан Юруков може да се подскаже нещо на МЗХ като нарушения, извършвни при сключването на договорите, от които те да се възползват и да атакуваме в съда. Найденов поиска, когато някои от опозицията му задава въпрос по време на парламентарния контрол да започва изказването си с изречението: "Извинявайте, земедески производители, че заради нашето безхаберие ви глобиха с тези пари" .

Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА