Last news in Fakti

18 Април, 2010 12:26 3 232 21

Двойна победа за McLaren в Китай

  • formula 1

Настоящият световен шампион във Формула 1 – британецът Дженсън Бътън спечели четвъртото състезание от сезон 2010. Надпреварата за за Гран при на Китай беше, може би най-интересната от началото на сезона.

Като цяло отборът на McLaren-Mercedes беше най-съобразителен на дъждовното трасе. Отличната тактика  на Бътън се оказа и ключов фактор за втората  победа през настоящия сезон.

С не дотам добър избор на гуми, но със страхотно каране втори се класира другият пилот на McLaren-Mercedes Люис Хамилтън, който финишира на 2.5 сек. зад Бътън.

Третата позиция на почетната стълбичка остана за Нико Розберг - втори пилот на Mercedes GP, а четвърти се класира Фернандо Алонсо от тима на Ferrari, който пресече финалната линия 13.9 сек, след Бътън.

Надпреварата не беше особено успешна за седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Той стартира от девета позиция и в крайна сметка завърши десети.

Така Шумахер взе последната точка от състезанието, но въпреки това по време на надпреварата позволи да бъде задминат по безапелационен начин от лидерите в шампионата.

Добро представяне направи тима на Renault, като пилотите Роберт Кубица и Виталий Петров се класираха сътовтено пети и седми. Общо 17 болида завършиха надпреварата в Китай. Ето и крайното класиране:

1 Дженсън Бътън McLaren 1:46:42.163
2 Люис Хамилтън McLaren + 1.530
3 Нико Розберг Mercedes GP + 9.484
4 Фернандо Алонсо Ferrari + 11.869
5 Роберт Кубица Renault + 22.213
6 Себастиян Фетел Red Bull + 33.310
7 Виталий Петров Renault + 47.600
8 Марк Уебър Red Bull + 52.172
9 Фелипе Маса Ferrari + 57.796
10 Михаел Шумахер Mercedes GP + 1:01.749
11 Адриан Сутил Force India + 1:02.874
12 Рубенс Барикело Williams + 1:03.665
13 Хайме Алгерсуари Toro Rosso + 1:11.416
14 Хейки Ковалайнен Lotus 1 обиколка
15 Нико Хюлкенберг Williams 1 обиколка
16 Бруно Сена Hispania 2 обиколки
17 Карун Чандок Hispania 4 обиколки

 

След Гран При на Китай подредбата в генералното класиране на първите десет пилоти изглежда така:

1. Дженсън Бътън McLaren - 60т.
2. Нико Розберг Mercedes GP - 50т.
3. Фернандо Алонсо Ferrari - 49т.
4. Люис Хамилтън McLaren - 49т.
5. Себастиан Фетел Red Bull - 45т.
6. Фелипе Маса Ferrari - 41т.
7. Роберт Кубица Renault - 40т.
8. Марк Уебър Red Bull - 28т.
9. Адриан Сутил Force India - 10т.
10. Михаел Шумахер Mercedes GP - 10т.

 

При конструкторите временен лидер е McLaren, следван от Ferrari и Red Bull.

Следващата надпревара е на 9 май в Барселона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юри

    8 3 Отговор
    Много зле е този Шумахер - къде ни го натресоха тези жабари...
  • 2 петър

    4 5 Отговор
    абе недеи да говориш така че повечето от Ф1 имат още много състезания докато стигнат там дето е Шумахер ;]
  • 3 Фил

    5 4 Отговор
    Ей Юри,самото ти име подсказва колко си неподготвен и самия ти изказ пък говори за името ти...Шумахер не е карал в състезателно темпо от 2006-та,колите са адски променени от тогава,и ми е адски интересно как се изразяваш за 7 кратен световен шампион ... толкова много рекорди поставен от Шуми не са подобрени че не е истина.
  • 4 Ицо

    6 3 Отговор
    Аз пък, съм съгласен с Юри. Никой не отрича, че едно време беше велик, но сега младоците са много по подготвени и по-добри. Шуми просто се излага.
  • 5 RR

    6 3 Отговор
    Браво на англичаните за двойната победа!За Шуми нормално е да изостава,като не е карал от 2006.А пък за Алонсо просто е мн добър с ферарито,като си има в предвид,че има 5 спирания в бокса и към края беше догонил тройката и чувствително по бърз от тях!
  • 6 Top Gear

    3 3 Отговор
    Стига сте ми го оправдавали тоя неземен боклук Шумахер, че сте смешни. Можеше да си остане със малкото слава която беше спечелил когато се отказа, но не вижте ме пак се върнах. Тъпак, сега младоците ще ти разкажат играта. Просто за него вече няма място на пистата, а и не мисля, че някога е имало !
  • 7 do top gear

    3 2 Отговор
    Ей офца,всичките рекорди поставени някого във Ф1 са подобрени от Шуми.Сега май не си чувал някой да е подобрил негов рекорд,а?Говориш и ти като луд с гъзът си
  • 8 do "do top gear"

    2 3 Отговор
    Никой не отрича рекордите на Шуми и айде малко смекчи тона ако обичаш. Фактите са, че в момента Шуми е гола вода и се излага.
  • 9 Top Gear

    1 3 Отговор
    Дума оФца няманеграмотен. Не ме учи за Ф1 точно защото незнаеш нищо. Само факта,че подкрепяш този нещастник говори къв заблуден добитък си така че моля те замълчи.
  • 10 Mdaa

    3 3 Отговор
    Шумахер е номер едно завинаги дори и от сега нататък всяко състезание да пристига последен . Никой от каращите сега няма да го стигне по титли и точки от състезания .Така че лека нощ на всички професори на тема Ф1 !!!
  • 11 mr. GAGA

    2 1 Отговор
    На всички следящи Ф1 ще напомня , че Щуми като отиде във Ферари и там веднага на тръгна много добре , ама после бая годинки всички караха с накъсани шорти . Тъй че топ гиър - мирно и млък ! Такива коментари ще правиш само като си идеш на село ...
  • 12 Top Gear

    1 1 Отговор
    На мен не ми говори за Ф1 че като гледам ти си поредната овца от стадото. Харесваъте си го мен не ме боли фара за това. Просто живеете в заблуда .....
  • 13 Mercedes-Benz

    0 1 Отговор
    3-ka za MERCEDES :D
  • 14 Ogi

    3 0 Отговор
    Шумахер никога не ми е бил симпатичен, но взе толкова много състезания и титли, че му свалям шапка. Вярно, че почти винаги караше с кола по-добра от другите, но все пак и майсторлъкъкт му е вън от съмнение. След промените във Формула 1 обаче нещата се разбъркаха много. Кой го знаеше тоя Дженсън Бътън. Мъчеше се като грешен дявол, нямаша класиране на подиума и всички го бяха отписали като треторазреден пилот. И кой можеше да предполага, че един новоизлюпен отбор - Браун GP, ще скрие топката на големите? Всичко това беше направено нарочно, защото Бърни Екълстоун разбра, че Формулата става скучна с два отбора най-отпред и предизвестени победители. А Шумахер и сега се справя добре. С изключение на Китай класиранията му са съвсем прилични. Явно имаше проблеми, защото точно на дъжда винаги е карал по-добре от другите и караше като истински звер в локвите.
  • 15 Ogi

    1 0 Отговор
    А, сетих се още нещо - какво ще кажете за Виталий Петров?
  • 16 Коко

    0 0 Отговор
    Шумахер безспорно може да кара - става за шофьор. Но иначе е нагло, противно копеле - нека да си спомним само случаите с Деймън Хил навремето и след това опита му да се блъсне във Вилньов. Не е достатъчно само да си добър в дадена област, важно е и как се изявяваш като човек.
  • 17 Mercedes N1

    6 0 Отговор
    Markata Mercedes si pokaza Klasata ama da ne zabrawim che i Pilotite sa mn dobri ;) ! MERCEDES e N1
  • 18 top gear li ?

    1 0 Отговор
    Момчета , уважавам мнението на всеки , но фактите са си факти . Каквото и да кажем за 7 кратен световен шампион , той си остава такъв . Та топ гиър ни обвинява че си го харесваме . Нещо не си разбрал ,мойто момче , ние харесваме жени , а не Шумахер . Него и останалите като него ги уважаваме , а ти ако си си харесал някого, значи си любител на левите завой , така да го кажа . Издаде се , иначе на приказки го докарваш като мъжете ...Що се отнася до спорта май не схващаш разлика между карт и комбайн...
  • 19 vgg

    0 0 Отговор
    Шумахер започна да става "добър", когато двама велики пилоти се отказаха, а трети почина. Просто тогава нямаше друг, който да го бие. но това не го прави "най-великия" пилот. Погледнете процентното съотношение на най-великия Аертон Сена и за победи средно на състезания, и за полпозишън, и за най-барзи обиколки, и тогава говорете кой е най-велик! Шумахер носеше "на умрелите ризите" и с това стана велик!
  • 20 Ogi

    0 0 Отговор
    E, не си прав, караше яко и не може да му се отрече. Лично аз се убедих, че е сред най-големите, когато караше Бенетон с 8-цилиндровия двигател на Форд и победи Деймън Хил с Уйлямс с великия 10-цилиндров двигател на Рено. Тогава разбрах, че Шумахер е страхотен пилот, а Хил е мекотело.
  • 21 Top Gear

    0 0 Отговор
    Хехе позабавлява ме дори за момент помислих, че имаш роднинска връзка с Къци Вапцаров ! Сега до това колко харесваш жени незнам щото ти си човека дето лявото му е в устата, така че май ти караш в лявата лента не аз! На шумахер тези 7 титли му бяха поднесени на тепсия така да го кажем, тък като тогава правилата още бяха други! Сега май с новите бюджети и всичко останало някакви си "келешчета" му взимат титлата под носа ! Ами да вече няма кой да те тика пък и годинките ти казват, че си за бастун! Айте моето момче ти като станеш малко по компетентен ще те помоля тогава да пишеш !