17 Юли, 2019 10:59, обновена 18 Юни, 2022 17:56 15 081 24

Това е най-мощната серийна кола в света

  • lotus-
  • evija
Това е най-мощната серийна кола в света - 1

Във Великобритания беше представен нов модел на марката Lotus, който носи названието Evija. Това е първата изцяло електрическа кола на Lotos, която ще постъпи в продажба през 2020 година. Цената ѝ ще е два милиона евро, а от модела ще бъдат произведени 130 екземпляра.

Хиперкарът Lotus Evija е дълъг 4.4 метра и тежи 1 680 килограма. В основата му лежи карбонов монокок, колата има уникална аеродинамика и т.нар. двуетажен сплитер. Подвижното антикрило и технологията от Формула 1 DRS, правят автомобила още по-динамичен.

Това е най-мощната серийна кола в света

Лазерни фарове и врати, отварящи се нагоре с електромотори са още от особеностите на Lotus Evija. В салона са използвани кожа, карбон и алкантара, бутоните са сензорни, а вместо странични огледала са налични камери. По-интересното обаче се крие под обвивката на Lotus Evija.

Там са разположени четири електромотора, които са със системна мощност от 2000 конски сили. Това прави Lotus Evija най-мощният сериен автомобил в света. Ускорението от 0 до 100 км/ч, е под 3 секунди, а до 300 км/ч - под 9 секунди. Максималната скорост надвишава 320 км/ч.

Това е най-мощната серийна кола в света

В арсенала на Lotus Evija правят впечатление още специални канали по екстериорните панели за безпроблемно преминаване на въздушната струя, предаване на въртящия момент и към четирите колела, адаптивни амортисьори и карбон-керамични спирачки. Автономният пробег на хиперавтомобила е 400 километра.

Това е най-мощната серийна кола в света


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уха

    32 7 Отговор
    Яко!
  • 2 Емил

    26 28 Отговор
    Мъск промени света на автомобилостроенето!

    Коментиран от #4

  • 3 сектант

    18 29 Отговор
    911 ще му яде папура на тоя влак стрела
  • 4 223

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    ...Също и на електронните плащания и пътуването в космоса. Утре да фалира или да се "гътне", пак ще остави толкова много неща, като да е превъртял живота хиляда пъти.
  • 5 Чудесно

    6 2 Отговор
    Само да не се окажат и те с по някоя ''дъщерна'' фабрика,като Ферраритата.
  • 6 Зелено

    16 5 Отговор
    Красива рисунка, още повече в задната част. Кокпита можеше да е малко по- запомнящ се и характерен. Относно мощността идват два въпроса- на кого е нужна и за какво ще се използва, подобни динамични характеристики дават и коли с по 5-600 коня с изключение на ускорението до 300. Иначе е безсмислено, такава мощност е адекватна само за трактор. И втория въпрос- дали тая количка няма да облъчва мозъка достатъчно като за 2000 коня?

    Коментиран от #9, #16

  • 7 Миро Антонов

    26 4 Отговор
    Добре...най-мощния сериен автомобил. Но пак ще го купуват разни шейхове,спортисти и актьори. Ще му се кефят,докато не излезе още по-бърз. За два милиона евро бих взел една бензинова бегачка,наказваща по светофарите,дизелов премиум,да се правя на "тежкар", един хибрид,за да съм "в крак с модата", една джипка-току виж на морето зимата падне сняг,и да остане някой лев за жената,двете любовници,трите кучета и осемте папагала. Ех,мечти,мечти......

    Коментиран от #8

  • 8 Хайл

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Миро Антонов":

    За тези мечти и милион и 800 стигат,да не са 2 000 000 😁😁😁

    Коментиран от #10

  • 9 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зелено":

    ...все едно 8000 копита да скачат по мозъка 😁😉
  • 10 Миро Антонов

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хайл":

    Сакън-всичко ще е втора употреба,с яки пазарлъци,дали от Горубляне,дали от с.Труд-Пловдивско. :)
  • 11 Пешо

    9 1 Отговор
    Това "самолет че" е само за нашите "красиви" пътища!
  • 12 гост

    5 6 Отговор
    Добре де, Тесла Роудстър е с цена от 200х.долара или 10 пъти по-ниска от това тук като има по-голям пробег и същите динамични характеристики. Другото е, че много хора вече се возиха на прототипа, а не го гледат само на рисунка. Кое е по-възможно да бъде произведено след година, рисунката или прототипа? И кой би се разделил с 2млн. при положение, че дори употребяван болид струва много по-малко?

    Коментиран от #14

  • 13 Аноним

    3 4 Отговор
    Стига че е английско ,не става
  • 14 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не със същите , с много ПО-ДОБРИ !!!!! А при десет пъти по-ниска цена направо извънземни !!! Но тук показателите са само по-малката цел ! Главната е да се направи малка серия за колекционери , те и без това няма да я карат , така че показателите не са най-важното ! Те Лотус и без това нямат капацитет за големи серии , така че остава стотина бройки на цена като за 1000 !!
  • 15 Този

    4 2 Отговор
    Автономният пробег е 400 км или 2.254 км на напън... Якооо
  • 16 Бребребре

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Зелено":

    Това не е рисунка, пипон. Потърси в YouTube и виж точно какво е.

    Коментиран от #21

  • 17 ar146ts

    10 1 Отговор
    Нисан GTR - 2011г.-550 к.с 0-100 2,8s.Не мога да разбера смисъла от 2000 к.с/0-100 под 3s
  • 18 Ганьо

    6 1 Отговор
    2000, 20000 к. с. Колата в крайна сметка върви с толкова колкото позволяват гумите преди да започнат да превъртат и тракшъна да притвори дросела. Чудя се дали въобще има останали шарани които се хващат на цифрите с мощността. Преди години топ гиър сравниха Мерцедес със 750 к с с Порше с 400. До определена скорост на мерца тракшъна постоянно го задържаше зад Поршето и чак след това (вероятно над 200 км/ч) дръпна пред него. Тук с тези фантастични цифрички ще трябва скорост от 400 сигурно за да ги "оползотвориш" Безсмислено упражнение освен за луди колекционери които надали въобще ще я изкарат и един път на пътя!

    Коментиран от #19

  • 19 543

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ганьо":

    Така е, ама като си тръгнал да питаш за "смисъла", питай и кому е нужен дисплей с разделителна способност по-голяма от на човешкото око. Така или иначе, нито някой ще ти произведе такова съдържание, нито ще може да ти го докара до устройството със същото качество, нито пък ти ще видиш разликата. Ама е го е!
  • 20 РЗС

    2 0 Отговор
    толкова коне и електрически и пак не може да бие кюнингсег, и то старите модели, за новия джеско въобще няма да говоря.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бребребре

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Зелено":

    Едно видео? Абе ти сериозно ли? Има поне 10 видеа, на които хора разглеждат колата, стоейки ДО НЕЯ, като потърсиш за "Evija" в YouTube.
    Твърдението ти беше, че това е рисунка - т.е. правено на компютър, а не СНИМКА на предмет.
    Твърдението ти е глупост.
    Това е.
    К'во ми сменяш темата? Надяваше се, че няма да бъде забелязано ли?
    Какво общо има това, кога ще бъде готова за продажба на клиенти, с това, дали е рисунка, или снимка?

    Типичен вулгарин!...

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 незнайко

    0 1 Отговор
    КАКВОТО ДА ПРАВЯТ НИКОГА НЯМА ДА ДОСТИГНАТ КАЧЕСТВОТО И КРАСОТАТА НА "ПАГАНИ ХУЕЙРА" . Автомобила признат от цял свят за шедьовър като на Леонардо да Винчи !!! Няма значение, че е с ДВГ .