17 Януари, 2011 00:00 7 802 73

Леки автомобили в бус лентите?

  • бус ленти-
  • данъци

Нона Караджова направи предложене леки автомобили с повече от трима пасажери да имат право да се движат в бус лентите. Според екоминистърката едно такова решение ще доведе до по-малко задръствания и ще стимулира повече хора да пътуват заедно в един автомобил.

Караджова смята, че по този начин ще дишаме и по-чист въздух, а идеята и е заимствана от САЩ, където в бус лентите се дава предимство и за леки автомобили, в които пътуват повече от трима пътници.

Още едно от предложенията на екоминистърката е свързано с увеличаване на данъка за стари автомобили. Караджова обаче не поясни каква според нея трябва да е възрастовата граница за автомобилите, за които да се плаща по-висок данък.

Мнозина от специалистите в автомобилния бранш обаче са на мнение, че тези мерки ще доведат до още по-големи обърквания в и без това натоварения трафик в големите градове, а предвид големия брой на стари автомобили, вдигането на данъците им също е недотам удачна мярка.

Ще се радваме да споделите и вашето мнение по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xxx

    23 17 Отговор
    Е как бе,то е ясна схемата взимаш си три голями кукли с тебе в колата и готово-вече каращ в бус лентата;))))))))))
  • 2 chicho vi

    22 7 Отговор
    dai boje pove4e takiva idei. Moje da po4erpim i mnogo drugi testvani idei ot drugi strani vmesto da otkrivame toplata voda. tuka v Sofia sme se zadrustili! Infrastrukturata e za 500 - 750 000 a sme 2 miliona
  • 3 ха сега

    72 6 Отговор
    те хубаво ще дигнат данъците на старите автомобили , ама после ще ни даде ли пари за нови , ами за поддръжка , за части , то хубаво е в гаранция колата когато е нова , ама и новото се разваля ?!!? Куха лейка е тази , не знае в коя държава се намира.
  • 4 totty

    36 2 Отговор
    pak ot bedniq 4ovek 6e vzemat ako go vkarat toz zakon za stari avtomobili,tova e Balgariq ne e America nqma sravnenie tuka

    Коментиран от #26

  • 5 koko

    12 1 Отговор
    ama to i sega tam e pulno sus sastezateli apak ako go razre6at neznam kakvo 6te stane ...sigurno kato v Bangladesh :D
  • 6 vasil

    27 2 Отговор
    то добре за бус лентите ма за тия данаци.... само пари са чудат от де да лапнат що не лапнат друго... да направат парво пътищата да са добри па догава данаци секви да слагат па са ем плащаш хиляди такси ем колата ти се в сервиз заради некоя дупка или тем подобни глупости времее да си сложат нещо по дупките и да спрат да милслат и ае довиждане......
  • 7 Feuerwehrmann

    35 3 Отговор
    Г-жа Караджова да си свали розовите очила и да погледне истината - колко българи карат нови коли! Съгласен съм, че има стари коли, зад които като караш е ужасно, но огромна част от НАС карат коли на по 10 и нагоре години!
    Ако съшата г-жа ми даде пари за нова кола (а и на останалите читатели), тогава може да взима някакви драстични мерки : )
  • 8 sstanko

    29 0 Отговор
    След като анализираме автопарка на България става ясно ,че тази мярка за по високия данък е напълно логична !?! Как по-лесно да напълним бюджета ? За съжаление това също няма да промени статуквото на инфраструктурата.Господа преди да вземеш трябва да дадеш !!!
  • 9 pimpas

    16 0 Отговор
    Идеята за бус лентите звучи доста добре!
    Обаче вдигане на данъкът за стари коли, ми изглежда малко като подготовка на народа ,за покупка на евтин и нов Sang Yong.
  • 10 ivo

    34 1 Отговор
    аз не карам стара кола (1983) за да ми евтин данака който сега е 18 лв , просто нямам пари за по-хубава и по-нова кола,да против съм ,че има много стари коли и замърсява въздуха , но какво да се прави като нямаш пари. Да ни увеличът заплатите :) и всичко ще е ок :) а не само да ги намалят заплатите и да увеличават всичко друго :) данаци ,бензин и т.н.
  • 11 Vasilev

    39 0 Отговор
    Колеги извинявам се но никога няма да се оправи нашата държава,кажете вие съзможно ли е подобна про***тия.Имах възможността да карам ,чисто нова кола с двигател 1.6 125 коня и тия пумяри за моята чисто нова кола мивзеха 350лв. данък обаждам се в общината да ми обяснят и те от там ами да вие попадате над 100 коня да да по толкова пари да 348.5 ви е данъка е добре аиде обяснете ми.Ами понеже ви е НОВА колата затова като стане над 3или над 5 години ще ви е наполовина и ако имате катализатор още по малко,е нетрябва ли сега да е малко зашото е нова и не замърсява грам и тн.е да но такива са ЗАКОНИТЕ.Е извинявам се ама НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
  • 12 селяндур

    12 25 Отговор
    Ба аре бе ще карат в бус лентата некви дръгели аз я ползвам за изпреварване
  • 13 Иван

    21 1 Отговор
    Тая с нейната заплата си мисли,че всички са като нея и имат пари за нови автомобили !!! Сития не вярва на гладния,какво повече да кажа ... !!!Иначе за първата идея,да му мисли градския транспорт :D !!!
  • 14 GOGO

    35 1 Отговор
    Ние, българите сме мазохисти!
    Ние не обичаме нови автомобили! Искаме да движим старите си „бараки”!
    Ние не обичаме нови гуми! Искаме да караме тези, които са на „бараките” ни до втори плат!
    Ние не обичаме да ходим на сервиз! Искаме да ремонтираме „бараките” си пред дома – с тел или други подръчни материали!
    Ние не обичаме хибридните автомобили! Искаме да караме старите си „бараки” и да се тровим колкото може повече!
    Когато прословутите магистрали станат платени, ние няма да обичаме да караме по тях! Ще търсим задължителните дублиращи пътища, за да си чупим по тях старите „бараки”!

    Всичко това го обичат и могат да получат тези, които постоянно плачат, че ние нищо не произвеждаме и нашата производителност е много ниска!
    Те го имат, защото вместо да увеличат въпросната производителност като построят ново производствено хале, купят нова поточна линия, нови машини, нов трактор или багер, те си купуват нова къща в Гърция /или на още по-хубаво място!/, ново „Бентли” или „Порше”, нова любовница, нова ....
    А работата на багера или трактора?!? Ще я свършат 10 или 20 цигани, или други нещастници над 35-40 год.
  • 15 Kinko

    19 2 Отговор
    Kogato bulgarite se nau4im da spazvame zakonite kato amerikancite, togava moje da vzaimstvame takiva ne6ta ot tqh. Po na6te ulici e haus, i nikoi ne zachita drugiq.
  • 16 Николай

    13 7 Отговор
    Ako всички си плащаха всеки един данък, задължение и налог, тогава - да, всичко ще е добре - и заплати, и пътища и автомобили.
  • 17 JS

    5 36 Отговор
    1.НЕ на карането в бус-лентите. Ако ще се кара да е за всички а не селективно. Т.е. да няма изобщо бус-ленти...
    2.Категорично ДА на вдигането на данъка за стари автомобили. Хората трябва да бъдат стимулирани да си купуват нови коли - не само по екологични причини но и поради моралната остарялост на автомобилите на възраст. Кола извадена днес от магазина е по-добра от всяка кола над 10 години (без значение от марка или модел)...

    Коментиран от #20

  • 18 Spud

    14 2 Отговор
    Като за начало преди да пипат бус лентите да сложат навсякъде знаци за задължителна МИНИМАЛНА скорост, а не разни неделни шофьори и мацки купили скоро книжка и кола да ми се мъкнат с 40 км/ч в средната лента на Цариградско, където е позволена скорост от 80, и да задръстват движенето, предизвиквайки неправилни изпреварвания през бус лентата ;-)

    Коментиран от #38

  • 19 леле мале

    5 1 Отговор
    До сега ни стимулираха да купуваме стари коли, а сега да сме взимали нови. Идиотизъм!!! В зависимост от КВ на колата се смята колко левчета даваш на КВ и от там:
    Кола до 5 години данъка и се умножава по 2.5
    кола от 5 до 15 годино данъка и се умножава по 1.5
    кола над 15 по 1.0
  • 20 Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "JS":

    НЕ си прав, поради една причина - не знам защо не се сещаш, че ако всички си плащат всичко - ПРОСТО ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ЗА КРАДЕНЕ!!!! Аз лично винаги съм бил изряден в задълженията си към държавата и за какъв ...?! Като да речем 2/3 от съседите ми и друга голяма част от познати не са и нямат и намерение?!
  • 21 BatBoiko BatMobila

    13 2 Отговор
    По тъпо предложение не бях чел до сега! Хората трябва да се научат ДА СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА !!! Как ще види камерата, че в колата са 3-ма. Тая да ходи да се гръмне с това тъпо предложение, ама нали на тях така им одисва!
  • 22 AZ

    5 2 Отговор
    И аз смятам, че трябва да не се кара по BUS лентите, ама това 2-ма ли са, 3-ма или 4-ма няма никакво значение, хората трябва наистина крайно време да се научат да спазват правилата! Но както каза БатБойко явно на някои така им изнася...
  • 23 Кирил Масларов

    13 2 Отговор
    Тфа за "БУС" лентата съм сългасен но за тоя данък за старите автомобили не съм съгласен всеки 2-ри кара кола от 93-та до 98-ма година ... направете по висок данъка за по скъпите коли
  • 24 2

    7 0 Отговор
    Вместо да вдигат данъците за стари автомобили, да намалят данъците за новите! Най-добре да подпомагат с пари, ако върнеш старата за скрап и купиш нова, както беше в САЩ, а може би още е така. Така ще се подпомагат евентуалните купувачи.

    Аз не виждам причина да си сменям старата кола, върши ми работа. Няма смисъл да се набутвам с пари за нова. Всеки си има определени възможности.

    Коментиран от #27

  • 25 Дошо

    14 0 Отговор
    ДА се вдигне данъка за стари автомобили, като чели сега е нисък.На Аудито дето го карам 97г А4 1,8Т плащам 275лв данък а тоя кош е на 14години вече.Какъв стимул за нови коли сънуват тия хора?Колко са българите дето могат да си позволят кола под 7-8 години?Изключваме Дачия, такова нещо няма да купя ако ще данъка да ми е значително облекчен.Миналата седмица в 24ч. пък пишеше за данък въздух!Да, ако някой невярва да провери.Това за карането в автобусната лента ако си мисли, че ще облекчи трафика значи е тотално тъпа тая лелка.В други държави може и да стане ама тук не.И не ни и трябва има си правилник!
    Колеги тук се караме БМВ или Мерцедес, или някой апонски автомобил е по-добър и се псуваме и обиждаме.През това време ни правят на идиоти и само ни тарашат отвсякъде.Тая държава ,,живее" само благодарение на нас.Ние бачкаме - Те и мангалите лапат и искат все повече и повече и ние си траем.Трябва да им покажем, че не сме говеда бе хора.
  • 26 ха така

    2 25 Отговор

    До коментар #4 от "totty":

    Идеята да се вдигне цената на старите автомобили е именно за да не може сулйо и пулйо да имат каручки и да задръстват улиците! В София, а и не само, има много повече автомобили отколкототрябва! По този начин ще изчезнат кимизарниците ала гоуф 1 с ремус и сякви подобни, които освен че са мръсни за въздуха и са опасни защото не съответстват на нито един стандат за сигурност!
  • 27 Дошо

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "2":

    Колега ми те нали заради това въведоха данък лукс.Сега се чудят откъде да вземат още пари.По-горе съм писал за идеята за данък въздух за старите автомобили.Изобщо не им дреме нито за въздух нито за здраве само се чудят откъде да дърпат още и още.Тия мерки за коланите и алкохола данемислиш, че заради хората ги въвеждат?Не, просто като някой след катастрофа се нуждае от лечение трябва да се изразходват средства от здравната каса, а те неискат тия пари да отиват по предназначение.Искат ги за себе си.И с пенсиите е така, вдигат възрастта зада неможе да си получиш достойно изработените пари, а да умреш възможно най-рано и да ги гушнат, я те я децата им или внуците.На тях дето работят на бюро и морни вода не са пили няма да им пречи, че ще работят до 63-65-67г.Ама тези дето бачкат здраво.....Никой не ни признава нас.Ние сме просто едни Е ГЕ НЕ ТА дето плащат данъци.

    Коментиран от #32

  • 28 Пацо

    9 0 Отговор
    Твърдо ЗА движението в БУС лентите - в САЩ в повечето големи градове е така, това стимулира хората да се комбинират да пътуват с 1 кола - не 3ма съседи с 3 коли, а 3ма съседи с 1! Облекчава се движението, намалява се замърсяването на въздуха!
    Твърдо ЗА вдигането на данъка! ОБАЧЕ не за СТАРИ коли, а за НЕЕКОЛОГИЧНИ. Допреди няколко месеца карах Опел Астра 93а година 125к.с., но с ЕВРО 3!!! Данък: 127лв. Баща ми кара Фолксваген Венто 94а 75к.с. БЕЗ катализатор - данък: 17лв. Кой замърсява повече??? Какво значение има колата на колко години е, важно е каква еко-норма покрива. Това трябва да е основата, на базата на която да се вдигат данъците! И да въведат данъчни облекчения за коли с ЕВРО 5 и ЕВРО 6, и двойни облекчения за хибриди и електромобили! Така е в ЕС, така би трябвало да стане и тук!!!

    Коментиран от #35

  • 29 Ники

    5 0 Отговор
    1. Те сега не могат да махнат колите от БУС лентите, какво остава като се налага да следят и броят колко човека има в някоя кола.
    2. Тоя данък за стара кола трябва ли да се плаща ако си сложа газова уредба примерно... изгаря без остатък и просто искат така да направя че да не си карам колата от '94-та... която между другото е в отлично състояние.
  • 30 Delane

    12 0 Отговор
    Имам само един въпрос:
    Лично аз карам 2 ретро автомобила.
    Citroen Cx - 80-та
    Chevrolet Impala - 69-та
    колите са реставрирани и се движат пълноправно по пътя...
    Въпроса ми е:
    Какво ще стане с такива хора които предпочитат да карат по старите автомобили - просто защото удоволствието е друго и защото това им е на душата?
    Ще се наложи да плащам данък като за акцизна кола ли?
    Това е абсурдно и според мен нерентабилно.
    както повечето колеги споделиха по нагоре - ако искат да караме нови автомобили:
    1-свалете си розовите очила и вижте че хората едва връзват двата края и живеят на ръба на мизерита
    2-погледнете реално на нещата и на факта че колкото и да ни се иска НЕ можем да си позволим нова дреха на всеки 3-4 месеца камоли нов автомобил?!
    3-слезте на земята и се постарайте да осигурите необходимото(знам че няма да стане за 1,2,5 -10год но поне опита към това ще говори добро и ще даде надежда на хората)
    Когато спрат политиците ни да говорят глупости,да си пълнят гушите и да си подаряват кученца и подобни кретений,а се замислят и сторят нещо за народа - тогава,евентуално може да има малък прогрес.

    п.с Не бих искал да обидя никого.Това е гледната ми точка за данъци,такси и неща които искат да променят,увеличат и прочие...Няма много смисъл...но - успех в начинаниата...
  • 31 Vlado

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Vlado":

    imenno

    Коментиран от #31, #34

  • 32 TI SI

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "Дошо":

    Признавам те за пълен идиот! Нямаш капка мозък. Или просто сития не вярва на гладния. Явно и ти си от тези дето крадат като замаяни и плюят по честните и бедни хора, за да се замозалъгват, че не са долни боклуци. пожелавам ти златната ти мина за крадене да секне един ден и да се озовеш в рено twingo за 1000 лв. и съм сигурен че много бързо ще си смениш мнението. и О извинявай великолепний, че ти не си сулйо и пулйо. А КОЙ БЕШЕ ТИ??? ей заради такива като тебе сме на тоя хал
  • 33 Carla

    7 1 Отговор
    Бус лентите! Голямо разрешение на проблема, няма що? Какъв процент са улиците с бус ленти, че да стане облекчение на трафика? То проблема е, че повечето улици и булеварди са тесни и където има възможност за разширение- никой не се заема да го направи, а предлагат все такива "хитрини"- без пари и някакви средства, но не става така и от сега е ясно, че няма да работи глупавата идея! Много хора и преди си караха в бус лентите, но трафика нещо не се облекчава!
    Оправете пътищата, тротоарите, градинките и тогава предлагайте идеи за трафик, по-високи данъци и т.н. Толкова години минаха и тъй никой не видя ли в цивилизованите държави как са направени градинките, че да не тече калта по тротоарите/където ги има/ и съответно по пътищата и че като разкопава някой/ВиК, газ, телефони и т.н/ улицата след това трябва да се възстанови идеално, а не да се поръсят малко камъчета!
    Вместо да се увеличават данъците за стари автомобили, защо някой не се замисли, че в повечето цивилизовани държави се плаща данък само, ако колата ти е на пътя и я ползваш реално! Тук плащаш данък дори 1 ден да не си си изкарал колата от двора или гаража! За какви права говорим и за каква справедливост и от къде на къде на някой му хрумва, че като се увеличат данъците за старите автомобили това ще стимулира закупуването на нови?! И го твърдят и си го повтарят тия хора, ама не им се казва истината, че хората на запад си купуват непрекъснато нови автомобили, защото без затруднения могат да ги вземат на изплащане за няколко години и като минат 2-3 години ги връщат при дилъра и сключват нов договор и така си карат цял живот без да вадят сериозна сума от джоба си, а месечно внасят равностойността на 1/10 или 1/15 от доходите си...
    Нямаме ние управляващи като хората и нямаме дипломати, които да мислят за страната и хората си!
  • 34 JS

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Vlado":

    Никой не ти пречи да си караш ретро автомобилите. ОБАЧЕ довода "хората са в мизерия" изобщо няма да мине пред мен. Човек в мизерия не си купува коли нито стари нито нови. Или бъркам?
    А да те попитам ако утре някой ти шибне отзад прекрасните ретро автомобили щото спирачките му са отказали щото си е спестил ремонта и сервиза на стогодишната барака пак ли ще го оправдаеш?
    Не че е някакво правило но ако можеш да се изръсиш 4 стотака за данък за жигулатор например, някак си е възможно и да си отремонтираш този жигулатор и в истински сервиз а не на улицата с подръчни средства. А ако не можеш да си позволиш да си закараш колата в сервиз мястото ти изобщо не е в движението. Щото ако трепаш себе - за твоя сметка си е. Но лошото е че от самоделки и "мизерници" страдат и доста невинни. И то не само здравословно но и материално заради кефа някой да кара кола без да може да си го позволи. Данъците в Бг за стари коли трябва да са много по-високи от тези за новите.
  • 35 Scar

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пацо":

    Прав си колега. Незнам още колко ще го търпим това.

    Коментиран от #36

  • 36 Дошо

    18 1 Отговор

    До коментар #35 от "Scar":

    Е то според теб трябва всички да ровим по кофите за да може да се нарече мизерия положението ни.Ми дай да не си позволяваме нищо сега и да си правим илюзии, че сме добре.Ама и ма и по-зле от нас.Ами със Сумалия ли да се сравняваме?Кой нормален човек нейска да има работа и като работи да му се възнаграждава труда реално?Тука бачкаш като луд по частните фирми по 240дори и по 300! часа на месец като по закон са 160! и получаваш за тях 700-800лв навсичко отгоре без осигуровки.Стискаш се та да може децата (ако имаш такива) да не се срамуват като отидат на училище да са облечени и да могат да извадят 1-2лв за закуска да не ги е срам пред другите деца.Трябва да плащаш, ток, вода, всевъзможни данъци които постоянно скачат и идват нови и нови, а заплатката все същата.НАдписват ти сметките за тока, за телефона, където и да отидеш да свършиш нещо и си имаш работа с държавани служители ти се сопат и те гаврят като животно все едно не се хрантутят от твоя труд.Караш трошка на 14-15 години и правиш планове за след години какво ще може да си позволиш, а като си спестявал и мъчил с години накрая пак по-нова от 10 годишна кошнища неможеш да си позволиш и въпреки това се радваш на новото.И един ден, някой като теб казва:
    -Абе нищо ти няма бе, какво само мрънкаш?Много си добре има и по-зле от тебе.Радвай се и на мизерията си и тя ти е много.Бачкай и си трай.
    Е това човеко говори само едно-ти незнаеш какво е труд и какво е неблагодарна работа.Това, че хората са в мизерия не те трогва също значи, че не ти е опрял ножа до гъ.а.Ма за разлика от тия като тебе обикновените хора просто немогат да си позволят нищо, което да се простира извън оскъдните им възможности.
    Затова като можеш да плащаш високи данъци плащай, ние неможем.
    И занакрая да ти кажа, че оня дето ще те натресе отзад с бричката си ще го стори не защото му е кеф да блъска другите автомобили, а защото няма пари за нещо по-добро.
  • 37 Aleks

    4 2 Отговор
    Vsi4ki sme za Sofiq. Stado menidjur4eta koeto se iurva kum "golemiq grad". Ve4en jivot pod naem i zadrustvaniq.

    Zatova she digat danuci i she tursqt reshenie na problema s trafika i vuzduha i cenata na benza she digat. Davaite idvaite oste moje ostavete Bulgariq pusteesta zemite i kustite vi tunesti v prah. Vse pak v selata rabota nqma nemogat da se gledat zelen4uci plodove i jivotni. No kakvi gi pisha tva e pod dostoinstvoto na edno minudjur4e moderno dvijesto se v bus lentata po carigradsko s 3 mata si sukvartiranti.
  • 38 Радослав

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Spud":

    Добре бе "ПРОФЕСОРЕ",а кажи ми как един дядо с 200 лева заплата може да си купи чисто нова кола,която струва 15 хил. лева.Ще кажеш на дядката що му е кола някой път се налага до аптека ли до кадето щеш да се отиде.А и не само пенсионерите много голяма част от българите немогат да си позволят кола,в която "тяхния задник да е сядал пръв".Защо?АМИ ЗАЩОТОТО БЕНЗИНА Е 2.30 НАФТАТА Е 2.30 ГАЗТА Е 1.30.За коя по напред???За семейство ли за кола ли за данъци ли да идат и без това малкото пари???
  • 39 Радослав

    6 0 Отговор
    грешка вместо заплата пенсия исках да напиша

    Коментиран от #48

  • 40 Дошо

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Дошо":

    ТО както е тръгнало колега и дядовците ще започнат да взимат заплати не пеннсии, че до 65-67 години да работиш си си дядо не ами....и като бачкаш до такава възраст пенсия я доживееш я не.Има хора дето работят и немогат да си позволят нов телефон да си купят та камо ли кола, ама това иди го обяснявай, на някой като JS

    Коментиран от #40

  • 41 Пацо

    1 6 Отговор
    Който няма пари за данъци и поддръжка на колата и бензин да се вози на градския транспорт!!! Какво толкова ревете???
  • 42 staho

    1 0 Отговор
    ЗА и за 2те и предложения
  • 43 JS

    2 2 Отговор
    Дошо,
    за колко пари работиш има малко отношение към темата. Става въпрос за отношение. А именно за начина по който се отнасяш към вещ от която зависи не само твоят живот но и живота на хората около теб.
    Става въпрос за това: "Като не мога да си купя зимни гуми, майната му, ще си карам с летните...." Ама какви последствия може да има това? Пак майната му. Ама че създавам опасност и затруднения на пътя? Пак майната му.
    Ами не става така приятелче. Не става.
    Лесно и удобно (а и някак народно) е да застъпиш тезата че богатите са лоши а бедните са добри но в случая не е толкова просто. Тук става въпрос за човешки животи, променени съдби, изхабени нерви със смачкани ламарини, загубено време и всичкото това за какво? Заради дежурнното "майната му".
  • 44 JS

    0 3 Отговор
    И още нещо. Недейте да бъркате колата с телефон или телвизор. С колата можете да причините щети които с телевизор или с телфон няма как да причините.
    И това пак няма нищо общо с парите.

    Коментиран от #49

  • 45 ГБ

    3 0 Отговор
    Ако пуснем и БУС лентата за коли съсвсем няма да може човек да отиде на работа на време с градския транспорт и ще почнат с автомобили и пак ще се задръстят улиците.Бях чел за държава в Европа, където са направили определени линии на градския транспорт безплатни за да избегнат задръстванията.А относно данъците, не е редно да дерат кожата на човек едва събрал средства да си купи евтина кола и да го товарят допълнително, а да е по-леко за човек с нов автомобил (съответно по-висока цена което говори за по високи доходи).
  • 46 xristo

    4 0 Отговор
    abe stiga s tiq oveli4eniq danak koli danak sgradi danak neznam si kvo a zaplata 300 leva 6a va ... u politicite
  • 47 ас

    4 0 Отговор
    Нека да и дам месечна заплата от 700-800 лв. в София и да я питам с тези пари дали ще кара нова кола г-жа Министърката, хората карат стари коли понеже нямат пари иначе всеки знае хубавото.
  • 48 JS

    0 7 Отговор

    До коментар #39 от "Радослав":

    Аз не искам дядката да си купува нова кола. Искам максимално да съм сигурен че дядката няма да ме претрепе с колата си. И част от това е и високият данък, който донякъде ми гарантира че дядката има възможност да си поддържа колата изправна. Щом има пари за висок данък значи има и за сервиз. Сващаш ли, професоре?
  • 49 Дошо

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "JS":

    Богатите са лоши, а бедните добри звучи комунистическо.Изобщо не ми е това мисълта.Работата, е че както беше писал един колега по-нагоре - Сития на гладния невярва.
    Както си написал ти:
    Като не мога да си купя зимни гуми, майната му, ще си карам с летните...." Ама какви последствия може да има това? Пак майната му. Ама че създавам опасност и затруднения на пътя? Пак майната му.
    Никой няма нарочно да тръгне да гази пешеходци и да се пързаля зимата по снега и да блъска другите защото така му изнася.Камо ли да убие някого ей така.ЗА нещастие се случват такива работи с нови или със стари гуми.Все пак ако имаш пари и не се стараеш да си изряден тогава нищо не те оправдава.Ама мама му стара като неможеш найстина, а искаш нови гуми(в случая) ама няма как да стане да се сдобиеш с тях, какво правиш?Оставяш колата в гаража?Ми това е все едно нямаш кола.Е това е мизерия.Тая мизерия е навсякъде около нас и това ти неразбираш и не признаваш.

    Коментиран от #50

  • 50 Дошо

    8 0 Отговор

    До коментар #49 от "Дошо":

    А дали заради високия данък няма да направи компромис с подръжката?
  • 51 JS

    0 3 Отговор
    Възможно е разбира се. Но е далеч по-вероятно да се откаже от колата което е по-добрият вариант.
    Трябва да има някакъв "филтър" човече. Част от този "филтър" е и данъка. От 100-годишна бракма никой няма полза, дори и собственика който си мисли че е на голяма делавера и е финтирал тънко сервизите и търговците.
    И да прав си че никой няма да тръгне да гази хора нарочно но хората които го правят съзнателно са десетки хиляди. В смисъл че осъзнават че колата им не е на ред и неподготвена но въпреки това тръгват на път с идеята да минат и тоя път метър. Защо? Нямат избор ли?
  • 52 Kusco

    2 2 Отговор
    Само да вметна, че за направата на една нова кола се отделят МНОГО ПОВЕЧЕ вредни емисии, отколкото ако си караш добре поддържаната 20 годишна кола! ! !

    Коментиран от #60

  • 53 Mr.Zion

    2 0 Отговор
    Сякаш пък таксиджиите и по-нахалните водачи и сега не карат в БУС лентата .. И без да го предлагат и одобряват се случва.. Смисала куца ..
  • 54 VOLVO C70

    2 0 Отговор
    Po dobriq stimul ot diganeto na danaka za stari koli e svalqneto na danaka na novite koli bih kazal az ! A taq smotana da si gleda rabotata !Kato 4eerpi idei ot USA za6to ne vidi 4e v kanada e 90$ za cqla godina vsi4ko bez patnite taksi bez zna4enie kakva kola karash!
  • 55 do JS

    8 0 Отговор
    Ей JS, що не земеш ТИ да се откажеш от колата си бе, нали си много отворен и искаш само ти да караш а другите да не карат, понеже си се сдобил някак с нова кола. Е брат ти НЕ СИ ДОЛЕН - нееее никак даже!
    Ей министърката, ти луда ли си, като искаш да плащаме по USA или евро стандартите, направете ни и заплатите по USA или евро стандарт. Нали сте много отворени всички. Както каза един колега по-горе един среден западноевропеец може без проблеми да си позволи да кара нова кола. А тук някакъв наглец си купил нова колица (най-вероятно от труда на 15-20 човека с по 500 лв. заплати)и веднага предлага да се махнат старите коли, за да му е по-удобно на ГОСПОДИН ГОЛЯМА РАБОТА да си кара неговата.
  • 56 Кирил Масларов

    3 0 Отговор
    Не всички сме като тебе ПАРАЛИИ да караме коли за по 50000лв. Карай си скъпите коли ама като се строши "че" седи пред вас щото на "новите" автомобиле частите са им дооооста по скъпи от нашите "брички".
  • 57 Кирил Масларов

    0 0 Отговор
    ДО КОМЕНТАР НОМЕР 18 Професора
  • 58 bibo35

    3 0 Отговор
    Лошо няма и за бус лентите и особено за старите коли,обаче да въведат изкупуване на старите коли,при условие,че искаш да си купиш нова,от държавата на някаква стимулираща цена.Скоро четох,мисля в Аутобилд-България,че в Германия имало такава мярка преди мисля година и държавата давала 2500 евро,за да дадеш старата кола за претопяване.Та и тук да дават по 2500 евро,пък после да си вдигат данъците,иначе министърката да върви да се прегледа-не всички изкарваме по5-6 000 лева на месец от заплати,премии и различните комисии като нея.
  • 59 bai ivan

    5 0 Отговор
    в Щатите в бус ленти не се кара.Даже ако е спрял бус на спирка,в некои щати намаш право да го заобиколиш и и изпревариш.Там кола с 3 пътника има право да се движи и в наи-лявата и бърза лента,защото се смята че 3 пътника пътуват по 3 различни бизнеса и им трябва повече време да я свършат.Нерде Ямбол нерде Стамбул,че и тук така.Смешно е.
  • 60 аз

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Kusco":

    Човече, Интересно ми е, че пишеш като достатъчно образован (за разлика от повечето тук), а разсъждаваш като марсианец. Каква е връзката между възрастта на колата и техническото и състояние. Щом трябва да има "филтър", той трябва да е не данъка, а техническият преглед. Ако има по-голям контрол гаранцията, че дядката си поддържа колата ще е по-голяма от гаранцията на повишеният данък.
    И защо трябва да ходя на сервиз, за да ми сменят свещи, накладки,... при положение, че това съм го учил 4 години?
  • 61 аз_съм_бе

    3 0 Отговор
    КАКФО ЗНАЧИ ПОВЕЧЕ ОТ 3МА пасажери ?
    повече от трима или трима и повече
    или минимум 3ма или абе към 15 човека кръгло !

    Коментиран от #69

  • 62 бедна държава !!!

    0 0 Отговор
    В бус лентите не трябва да се кара, така се забавя още повече градския транспорт. Само селяните дето надойдоха напоследък в софия не правят разлика и карат в буслентата или където им видят очите, затова в столицата е такава каша.
    Претъпкването на софия започна с продажбата и застрояването на градинките между блоковете, това го започна оня хитрец Ст.Софиянски и продължава до ден днешен, само екипа в общината се смени с този на Боко.
    Процеса е вече необратим и проблема съсдаден от алчноста на общинските съветници (взимат рушвети)се превръща в една дойна крава за общинския бюджет. От практиката знаем, че когато се пълни прекомерно едина каса по-лесно се скриват кражбите на фона на изобилието в нея.
    Ако правиш проект към Мин. на Екологията трябва да намериш братовчеда на Н.Караджова да му бутнеш пари и тогава да ти се удобри проекта. Защо тая не каже нещо по този въпрос ..
    Авто парка не се обновява с по-високи данъци, а с реален иконмически ръст, приходи от производство и износ за 3-ти страни. Това правят всички страни около българия само не и Бг. Тук на фирмите им става все по-трудно и затварят една след друга ...България няма еколотичен проблем просто защото българия няма индустрия ....

    Коментиран от #63

  • 63 VOLVO C70

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "бедна държава !!!":

    Da nai dobre bus , minavame vsi4ki na gladna dieta i sled 2 meseca v busovete 6te se pobirat okolo 50-60 4oveka ! Na 2 mln naselenie 6te sa im neobhodimi okolo 40 000 busa - i taka , nqma zadrastvane, nqma danaci za stari avtomobili i nqma zamarsqvane na vazduha !Umna ministarka , ama e zbarkala profesiqta ! Ako se probva na okolovrasnoto moje da i doidat po dobri idei
  • 64 Ядосан

    4 0 Отговор
    Моята 20 годишна "баба Яга" е на газ.Това значи ли,че отделя повече вредни емисии от една 5 годишна на бензин или дизел,та да ми е по-скъп данъка?Не-важното е да се напълни кацата с мед,та да могат да лапат тия дето ги мислят законите.
  • 65 СРАМ !!!

    4 0 Отговор
    Еййййй Аман от нови простотий... Ще ми вдигат данъка хаха. от 7.80 стана 14.60 сега к'во искат ? От 14.60 да снате 114.60 ли ? И като цяло к'во да кажа че имам 30 годишна кола мх. Това занчи че данъкът и на година ще струва колкото цялата кола...
    А освен т'ва как ще ме стимулират да си КУПЯ ЧИСТО НОВА КОЛА като едвам искарвам за живея ?
    Това е най-гадното от всичко че ония помяри от министерството чийто за**ици седят на топло и меко се чудят какво още да изислят за да отчитат дейност...
    Това е малко тъпо.А защо не ни стимулират с по висок стандарт на живот така почти всеки би си купил нова кола според мен де ...
    А относно тия бус ленти... не ме греят особено.
  • 66 жмръц

    3 0 Отговор
    Отново се говори за увеличаване на данъка....
    естествено.
    На някой дали му е хрумнало да се НАМАЛИ данъка за нов автомобил,или за автомобил покриващ евро стандартите?..
  • 67 JS

    0 2 Отговор
    Тъй като ме кръсти Г-н голяма работа, на мен не ми остава нищо друго освен да те наричам Г-н МАЛКА РАБОТА,
    И така Г-н МАЛКА РАБОТА първо никога не съм споменавал че хората и колите ми пречат. Гражданче съм и за мен натовареният трафик е част от живота която съм приел като факт и не ми пречи на нормалният ритъм на ежедневието ми. Обикновенно на хората които са расли по горите им пречи трафика - предполагам обаче го знаеш доста по-добре от мен - вероятно доста се затрудняваш с трафика. И второ - ако имаш нужда да си избиеш комплекса за малоценност, не мисля че съм подходящият "кантар" за целта - ще е хубаво да се обърнеш към някой от селските си братчеди. Вероятно те също лепят етикети на хората на база на възрастта и стойността на автомобилите които се карат. Мисля че ще са по-подходяща компания за целта...
  • 68 JS

    0 0 Отговор
    За пост 56 е това което съм написал...

    Коментиран от #72

  • 69 JS

    0 3 Отговор

    До коментар #61 от "аз_съм_бе":

    Принципно си прав, но само принципно. Понеже не падам от Марс и съм влизал достатъчно редовно за ГТП по сервизи трябва да ти кажа че няма начин да се затегне режима. Просто защото и клиентите и сервизите имат изгода да не се проверяват колите - поне в голямата си част. В този смисъл за мен дори е по-логично да отпадне задължителното ГТП. Какъв е смисъла да даваш 30 лева за стикер при положение че дори не си правят труда да видят дали мигачите ти работят, камо ли спирачки...
  • 70 Renault

    0 1 Отговор
    aha 3ma - 4ma samo sam se vozia i ne polzvam bus-lentata ama nikoga! sus zadrustvaniata sum sviknal i da praviat kakvoto iskat, ako iskat na tia deto sa po 10 da mogat i v nasre6tnoto da karat!
  • 71 zazaa

    1 0 Отговор
    С този данък ще стимулира покупката на нови коли ,колко и на нови хеликоптери.

    П.П. Аз съм много богат, обаче карам малолитражна 10 годишна кола от кеф, а сега търся начин да и махна катализатора и да излъжа втората ламбда сонда, за да развивам науката.
  • 72 Eto

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "JS":

    Ето отново ме убеди за пореден път, че нямаш капка мозък. Според мен ис от онези граждани, на село раждани. Е хайде признай си, не се стеснявай... то си личи.
  • 73 Лоби

    0 0 Отговор
    Увеличенито на дънъка на по-старата кола е отплатата на новите управлявищи, за подкрепата и лобито, който им даде мафията на вносителите на нови автомобили ....

    както знаем всички : безплатен обяд няма !!!