Last news in Fakti

23 Септември, 2012 11:00 2 877 17

Слаби продажби и силен конкурент може да извадят Citroen от WRC

  • citroen-
  • wrc

 

В последните години в световния рали шампионат Citroen e водещата сила. Марката доминира в WRC вече цяло десетилетие, но е известно, че за да се достигне този успех, а и за да се поддържа се изискват много средства. Естествено всичко би трябвало да се отплати с рекламата, която Льоб и компания правят на марката.
 
Това обаче явно не се получава, защото към днешна дата компанията Citroen бележи сериозен спад в продажбата на серийни автомобили. Именно това е причината френския производител да намали драстично бюджета на отбора си в WRC. Прогнозите за марката не са никак добри и това може да доведе до крайно решение.
 
Мнозина от експертите са на мнение, че ако продажбите на леки коли Citroen продължат да намаляват  в най-скоро време марката ще се оттегли от световния рали шампионат. Има и още една причина Citroen да се раздели с WRC и тя не е никак маловажна. През следващата година участие там ще вземе и Volkswagen.
 
На всичкото отгоре немският отбор разполага с далеч по-сериозен бюджет, което може да се окаже и "препъникамък" към нови шампионски титли за "Шевроните", въпреки техния опит и знания. За да се оправят нещата във френската марка, трябва да се подобрят продажбите. Предвид немската и японска конкуренция обаче, както и тази от страна на Renault, нещата не изглеждат розови за Citroen.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VW Фен

    1 1 Отговор
    Френските производители на автомобили са пред фалит, конкуренцията ги изяде. Не могат да си пласират автомобилите, намаляват производството, закриват заводи, уволняват работници.

    Коментиран от #2, #12

  • 2 амаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "VW Фен":

    povtarq6 se ! Na vsi4ki statii kato komunist si :D da ti pripomnq toyota s carlos saints, lancia hf delta integrale i tq nqma6e konkurenciq nqkolko godini,predi tova peugeot 205,audi 80 i t.n kogato golf postignat ne6to togava gi hvali ;)

    Коментиран от #3

  • 3 papagal

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "амаха":

    prav si,no ot nqkolko godini VW trupa opit v ralytata s SKODA za da e po-malka izlagaciqta :D
  • 4 iiiiiii!!!!!!

    0 1 Отговор
    Otnosno tova koeto si kazal za spad na prodajbite na frenskite koli,predi da govorish proveri renault i peugeot o togava mojesh da govorish.Osobeno renault v poslednite 2-3 godini povishiha mnogo prodajbite si,a peugeot si e dokazana marka.
  • 5 катерицата

    0 2 Отговор
    "Най- грозните коли" - това са ситроен. Ако искаш да си изхарчиш някъде спестяванията и да си калиш нервите - купи си ситроен.

    Коментиран от #8

  • 6 RC Куче

    1 0 Отговор
    Ситроен бележяд спад защото си харчат парите в WRC а не в подобряване на моделите си !
  • 7 Цветомир Попов

    0 0 Отговор
  • 8 Спокойния

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "катерицата":

    С такива изказвания можеш само да си гризеш ядки на дървото. Първо провери за Ситроен ДС - откакто е излязъл 1956 г. се води най-красив автомобил на всички времена. Отделно цялата история на фирмата и това, че 2000 г. фирмата е обявена за Аватомобилна марка на столетието. Това са фактите. А за нервите - да пристрастен съм, защото карам Ситроен и да ти кажа не съм забелязал каквито и да е проблеми с нервите. Напротив - няма фен с немско возило да ме трае пред себе си. Ако трябва и катастрофа ще направи, ама да не съм пред него...
    Айде със здраве и чети повече вместо да се изказваш неподготвен...

    Коментиран от #9

  • 9 Катерицата

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Спокойния":

    Не ти говоря за красив в буквалния смисъл на думата , а за сполучлив. А това включва не само красота и новаторство, а качество,сигурност , издържливост,цени на авточастите и мн.др.,които ситроен не притежават. А ако ми говориш за години назад имай предвид, че Форд са създадени поне 10 години преди тях - цитирам те "айде със здраве и чети повече вместо да се изказваш неподготвен"!

    Коментиран от #13

  • 10 Ts@r

    0 0 Отговор
    От известно време харесвам рали моделите на Citroen, даже да се похваля, разполагам с повечето от тях в мащаб 1/43 и според мен би било жалко Citroen да се оттегли заради лайн*та на VAG. Колко още автомобилни спорта смятат да съсипят от Volkswagen с присъствието си ? F1 може би ? Дори при мисълта как някакъв противен Golf п*рди по пръстта ми се повдига.
  • 11 ITALY

    1 0 Отговор
    iskaaaameee si LANCIA
  • 12 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "VW Фен":

    1, тоя па и тоя :D, кажи глупаците от фолксваген квода дадоха на автомобилостроенето, БМВ ясно, Ситроен ясно, Бенц ясно, Рено ясно, Пежо ясно, Ланча ясно, Ауди ясно, Порше ясно, за американците ясно, японците и те ясно, само ваг.ните нищо
  • 13 Спокойния

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Катерицата":

    Ами ти поде въпроса с цитирам ""Най- грозните коли" - това са ситроен" та затова ти напомних за DS-a. Освен това не става дума за Ford. Примери мога да давам и аз с какви ли не марки. Мой познат примерно сменя вече втора скоростна кутия - автоматик на неговата В-класа. Това какво означава според теб? Че Мерцедес-ите не стават за нищо, така ли? За цените на частите мога да споря много, защото аз за разлика от теб карам и поддържам такъв автомобил и съм наясно с цените, но ти сигурен съм - не си, а говориш на изуст или най-много ти или твой познат е попаднал на 10 годишен дарак, на който са му "стопили лагерите" и после - чупливи. За сигурност виж статистиката колко от моделите на Citroen имат 5 звезди за сигурност. А за надеждност - да има и модели издънки, но коя фирма ги няма, за да се изказваш така? Иначе Новата C5 (след 2008) е в топ 10 за безаварийност в класацията на аглийските застрахователи. Това какво значи според теб? Повечет от малкия бизнес в европа разчита на Berlingo/Partner и на Jumper, което май води до това, че ще фалират, ако само в сервизите стоят за ремонти. Както казах и преди - почети, запознай се и не генерализирай толкова. Всяка фирма има и добри и лоши страни, но да плюеш на общо основание показва ниска култура и ниско ниво на познания. Айде пак със здраве и не искам да те засегна с нищо, ако е прозвучало така... просто по-спокойно разсъдливо с изказванията, според мен

    Коментиран от #14, #15

  • 14 VW_фен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Спокойния":

    Напълно съм съгласен с теб! Всяка марка Автомобили си има своите особенности, предимства и недостатъци! Дори бих добавил, че от модел до модел (има много примери) коренно се различават някои особенности на съответната марка и модел автомобил. Но не от одавна имаше в Аутобилд едно много хубаво изказване на един от журналистите "Всяка кола си има освен технически характеристики и ДУХ. Ако всички хора гледаха разхода на гориво и ускорението и т.н. тогава френските, нглииските и т.н. производители нямаше да оцелеят и ще продължават да продават автомобили и за напред!" Така че никой WRC фен не се радва на фалита на един пре пре доказал се отбор. Пожелавам на Ситроен успех! Дано да не им се налага да си съкращават бюджета за догодина и щом ще влизат VW се надявам да стане още по- интересно Рали!
    П.П. Най- важното с което съм абсолютно съгласен е че плюенето е проява на НИСКО възпитание!
  • 15 Катерицата

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Спокойния":

    Който има ситроен - веднага да го продава!!! Цитати от статията : "...към днешна дата компанията Citroen бележи сериозен спад в продажбата на серийни автомобили" , "Прогнозите за марката не са никак добри " , "Предвид немската и японска конкуренция обаче, както и тази от страна на Renault, нещата не изглеждат розови за Citroen."
  • 16 citrona

    0 0 Отговор
    Който плюе по Citroen, значи не се е качвал на такава кола.Карах golf 3 за 100 000км се разпадна.Сега съм с цитрон и 150 000км още върви без забележка, а вие си плюйте той си върви.
  • 17 Blumkvist

    0 0 Отговор
    Аз имах ситроен, но с уговорката че го взех НОВ. Общо взето не съм имал някакви сериозни ядове, обаче след 140 000 започнаха да се обаждат разни дреболии, които обаче се оказват доста скъпи. Оттам негативизма - в БГ си купуваш ситроен на неизвестни километри и после си скубеш косата от подръжка - оттам, колата е кофти. :) Ама то на Ганьо как да му обясниш.