Last news in Fakti

5 Октомври, 2012 11:18 12 039 7

Британци тестваха двигател с 30 000 к.с.

  • bloodhound ssc

Изпитанията на реактивния двигател на автомобила Bloodhound SSC, който догодина ще направи опит да подобри световния рекорд за скорост, са приключили успешно, съобщава сайтът на проекта. В хода на тестовете агрегатът е работил на пълна мощност в продължение на десет секунди, през които тягата е достигнала 62.3 килонютона (еквивалент 30-40 000 к.с.). Шумът в близост до соплото е достигнал 185 децибела или няколко пъти повече от излитащ Boeing 747.



450-килограмовата силова установка е дълга 4 метра, а диаметърът на соплото на реактивния двигател е 45.7 см, които го прави най-големия в Европа. За изпопмването на горивото от резервоарите към него се грижи мотор Cosworth, аналогичен на използваните във Формула 1 през сезон 2010. В хода на изпитанията бензиновият агрегат е развъртан до 17 000 об/мин, а налягането на подаваното гориво е достигало 5.6 килопаскала - 20 пъти повече от разчетите на инженерите. Тествани са също специална трансмисия и софтуер, разработен за целите на проекта.



Bloodhound SSC ще опита да премине границата от 1 000 мили/ч (1 609 км/ч) с гибридно гориво. То се състои от синтетичен каучук и течен окислител (водороден прекис с висока концентрация). Според проектантите такава смес би била най-безопасна за пилота от наличните варианти. В екстрена ситуация той ще може да спре подаването на прекиса и така да загаси реактивния двигател.



Силовата установка ще бъде монтирана на пространствена конструкция от въглеродни нишки и титаний. Очаква се крайното тегло на автомобила да достигне 6 тона. Приблизителното време за ускорение до максималната скорост ще отнеме около 40 секунди, за които Bloodhound SSC ще измине разстояние от 7.2 километра. Още толкова ще бъдат нужни за пълното спиране.



Опитът за подобряване на световния рекорд за скорост на суша ще бъде направен догодина в Южна Африка. Сегашното върхово постижение от 1227.667 км/ч е дело на същия екип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Polaris

    1 1 Отговор
    Бегачка, а?
  • 2 Васил

    1 0 Отговор
    Тва на празни обороти гори като петролен кладенец .
  • 3 330i

    1 0 Отговор
    туй не6то ако работи постоянно на високите обороти, петрола 6те свър6и о6те таз година
  • 4 Стар Българин

    1 0 Отговор
    Искам да съм пилота на този звяр! Може и за без пари.
  • 5 гичко

    1 4 Отговор
    е.аси якио гоуф
  • 6 Съни Миланов

    1 0 Отговор
    Ако имаше магистрала Варна-София , ако нямаше камери по нея , ако се произвеждаше за .................абе май много АКО се събра , ама карай хубаво е да помечтаеш да стигнеш за 15 - 20 мин до морето .
  • 7 е230

    0 1 Отговор
    С тва камера не може да те хване.